Hamilelikte Yüksek Ateş Neden Bebek İçin Tehlikeli?

Hamilelikte Yüksek Ateş Neden Bebek İçin Tehlikeli?
01 Mayıs 2020

Hamilelikte yüksek ateş ile ilgili merak edilenler makalemizde...

Hamilelikte Yüksek Ateş Neden Olur, Nasıl Düşürülür?

Hamilelikte yüksek ateş, normal karşılanmayan ve mutlaka doktora danışılması gereken bir durumdur. Vücut sıcaklığının normal değerleri 36 – 37 derece arasıdır. 37 derecenin üstü hafif ateş, 38 derece ve üzeri ise yüksek ateş olarak değerlendirilir. Gebelikte yüksek ateş özellikle ilk 3 ay risklidir, anne ve bebeğin sağlığı açısından hayati sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle gün içinde düşmeyen ateş varsa ve bu ateşe başka klinik bulgular da ekleniyorsa muhakkak muayene olunmalı ve ateşe neden olan hastalığa göre zaman kaybetmeden tedaviye başlanılmalıdır. Sizler için hazırladığımız bu makalede; hamilelikte yüksek ateş neden olur, gebelikte yüksek ateş nasıl düşürülür, hamilelikte ateşin bebeğe zararı var mı gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik.

Hamilelikte Yüksek Ateş Neden Olur?

Gebelik esnasında anne vücudunda meydana gelen bazı değişimler ve şikâyetler bebeği de yakından ilgilendirir. Özellikle vücut sıcaklığının aşırı derecede artması, bebeğin sağlığını riske atabilir. Peki, gebelikte yüksek ateş neden olur? Hamilelikte gelişen yüksek ateşi, enfeksiyona bağlı ve enfeksiyondan bağımsız olarak iki grupta inceleyebiliriz. Enfeksiyona bağlı yüksek ateşler genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu veya idrar yolu enfeksiyonu gibi sebeplerle ortaya çıkarken, enfeksiyondan bağımsız ateşe gıda zehirlenmesi, güneş çarpması veya sauna gibi etkenler neden olabilir.

Gebelikte ateşin yükselmesinin yüzlerce nedeni olabilir. Bu nedenle, altında yatan sebebin bulup tedaviye başlanılması için mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. Ancak bazı sebepleri incelememiz gerekirse;

Hamilelikte Yüksek Ateş Neden Bebek İçin Tehlikeli?

İdrar Yolu Enfeksiyonu

Hamilelik, idrar yolu enfeksiyonuna meyilin arttığı bir dönemdir. Hamilelerin %10’undan fazlasının bu dönemde idrar yolu enfeksiyonu geçirdiği biliniyor. Bazı durumlarda enfeksiyon hiçbir belirti vermeyebiliyor bazen ise idrar yaparken yanma, karın ağrısı ve ateş görülebiliyor. İdrar yolu enfeksiyonu bebeğin sağlığını riske atan ciddi bir hastalık değildir, doğru tedavi ve bol sıvı alımı ile birlikte kısa sürede tedavi edilebilir. Ancak tedavi edilmediğinde enfeksiyon böbreklere ilerleyebiliyor ve erken doğum gibi riskler doğurabiliyor.

Grip

Hamilelik döneminde bağışıklık sistemi baskılandığı için influenza olma riski yüksektir ve diğerlerine göre daha ağır seyredebilir. En önemli belirtileri ateş, titreme, vücut ağrısı olmakla birlikte, öksürük, burun akıntısı veya boğaz ağrısı da görülebilir. Grip teşhisi alan gebeler doktorunun reçete edeceği ilaçları düzenli olarak kullanmalı, birkaç gün yatak istirahati yapmalı ve bol sıvı almaya dikkat etmelidir.

Gastrointestinal Enfeksiyon

Gastrointestinal sistem mide, bağırsak ve safra kesesi gibi sindirim sisteminin bütününe verilen isimdir. Hamilelikte gastrointestinal enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkan ishal ve kusma, tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlar doğurabilir. Doktorun reçete edeceği ilaçların düzenli kullanılması, bol sıvı alımı, istirahat ve beslenmeye muz, pirinç, elma suyu vb. gıdalar eklenmesi iyileşme sürecini hızlandıracaktır.

Hamilelikte Yüksek Ateş Tedavisi

Hamilelikte yüksek ateşin tedavisi, ateşi düşürmeye ve ateşe neden olan hastalığı ortadan kaldırmaya yöneliktir. Ateş sebebi enfeksiyon ise kültür veya antibiogram gibi çalışmalarla etken mikroorganizma tespit edilebilir. Bakteriyel enfeksiyonlarda gebeliğe uygun antibiyotikler ile tedaviye başlanabilir. Bu süreçte doktorun reçete edeceği ilaçların kullanımıyla birlikte soğuk kompresler yapmak faydalı olur. Ateş sebebi enfeksiyon kaynaklı değil ise (sauna gibi) bu faktörlerden uzaklaşmak çoğu zaman yeterli olur.

Hamilelikte Yüksek Ateş Neden Bebek İçin Tehlikeli?

Hamilelikte vajinal akıntı neden olur?

Hamilelikte Yüksek Ateş Bebek İçin Zararlı mı?

Gebelikte ateşin oluşturacağı risk hamilelik yaşı, ateşin derecesi ve hamilelik ayına göre değişmektedir. Yüksek ateş için en riskli dönem gebeliğin ilk 3 ayıdır. Çünkü bu dönemde bebeğin organ gelişimi devam ettiğinden, etkilenme riski daha fazladır. Özellikle 39 derece ve üzeri ateşlerde gelişim geriliği, baş ve beyin anomalileri ya da kalp anomalileri gibi çok ciddi risklerle karşı karşıya kalınabilir. Bununla birlikte, düşük ve erken doğum riski de yüksek ateşe paralel olarak artmaktadır. Eğer yüksek ateş rahim içi enfeksiyonlardan kaynaklanıyorsa acilen tedaviye başlanması önerilir. Fakat hafif ateşlerde hemen endişeye kapılmamak gerekir. Evde alınabilecek basit önlemlerle üstesinden gelinebilir. Ama ateş sık sık düşüp yükseliyorsa, bir günden fazla sürdüyse ve kritik eşik aşıldıysa (38 derece) zaman kaybetmeden doktora danışmak sağlıklı olacaktır.

Ateşi Düşürmek İçin Evde Yapılabilecekler

Ateş ve başka klinik belirtiler olduğunda doktorla iletişime geçmek en doğru yoldur. Eğer ciddi bir hastalık saptanmazsa aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz.

  • Bol sıvı tüketin,
  • İstirahat edin ancak yorgan altında ısınmamaya ve terlememeye dikkat edin.
  • Kat kat giyinmekten kaçının. Ev ısısı ideal ise bir kat pamuklu kıyafet giyinmek yeterlidir.
  • Odanızı sık sık havalandırın.
  • Taze sıkılmış meyve suyu tüketin.
  • Ilık duş alın veya ılık suya batırılmış havlu ile kompresler yapın.
  • Doktorunuza sormadan asla ilaç kullanmayın. Bazı ilaçlar gebelikte son derece tehlikeli olabiliyor.

Hamilelikte Yüksek Ateş Neden Bebek İçin Tehlikeli?

Ateşe Karşı Önlemler

Hamilelikte yüksek ateş ile karşılaşmamak için alabileceğiniz en temel tedbir, enfeksiyon riskini azaltmaktır. Bunu da kalabalık ortamlardan uzak durarak, hasta kişilerle temas etmeyerek ve bol bol evinizi havalandırarak sağlayabilirsiniz. Vücut direncini yükseltmek, sağlıklı ve dengeli beslenmek, doktorun önerdiği multi vitaminleri düzenli olarak kullanmak son derece önemlidir. Zehirlenmeleri önlemek adına meyve ve sebzeleri iyice yıkamak, kabuklu deniz ürünlerinden uzak durmak ve çiğ gıdalar tüketmemek gerekir. Aynı zamanda hamilelerin sauna ve hamam gibi ortamlarda özellikle ilk 3 ay bulunmaması, sıcak banyolar yapmaması önerilmektedir.

Hamilelikte karnın sertleşmesi normal mi?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Lâle Çiçekleri kadeh biçiminde olan, türlü renklerde süs bitkisi.
Erkek Bebek İsimleri
Ekrem 1. Daha, en kerim. 2. Çok şeref sahibi, pek cömert, çok eli açık. Ekremü’l-Ekremin: Cenab-ı Hak. (Alak suresi: 3 ).