23 Aylık Bebek

23 aylık bebek artık diğer çocuklarla oynamaya ilgi duymaya başlayabilir. Özellikle onların neler yaptıklarını inceleyip, aynısını taklit eder.

23 Aylık Bebek

23 AYLIK BEBEK

23 aylık olan bebeğinizin hareketleri artık daha doğal ve koordinelidir. Tırmanmak, yürümek, koşmak, merdiven çıkmak gibi pek çok hareketi düşmeden rahatça yapabilir. Müzik eşliğinde dans etmek oldukça hoşuna gidecektir, bu yüzden siz de onunla birlikte dans edebilirsiniz. Dans etmek, duygularını fiziksel olarak ifade etmesini öğretecektir. Bu dönemde bebeğinizin fiziksel gelişimi yavaşlamaya başlar. Bebeklikten çocukluğa doğru bir geçiş aşamasındadır. Boyu önceki dönemlerine göre biraz daha uzamaya başlar ve bebek göbeği de erimektedir. Bu aylar bebeğinizi üç tekerli bisiklete bindirebilirsiniz. Ona bunun nasıl yapılacağını öğretin. Sizi taklit ederek pedal çevirmeyi öğrenecektir. 22 Aylık bebeğin dil gelişimiyle, 23 Aylık bebeğin kilo ve boy gelişimi ile ilgili detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

23 AYLIK BEBEK FİZİKSEL GELİŞİM

  Bebeğiniz her geçen gün daha da hareketlendiğinden güvenlik önlemlerinizi bebeğinizin yaşına ve hareketlerine uygun şekilde yeniden düzenlemeniz gerekir. Her şeyi ağzına atmayı seven bebekler küçük nesneleri yutma tehlikesiyle karşı karşıya olduklarından, evde ulaşabileceği küçük boyuttaki nesneleri onun ulaşamayacağı yerlere kaldırın. Bu nesneler; şeker, bonbon, patlamış mısır ve sakız gibi yiyeceklerdir. Evdeki eşyaları kırmaması, atmaması ve çizmemesi gerektiğini de ona anlayabileceği şekilde sakin bir tonda tekrar hatırlatmanızda fayda var. Bu ayda süt dişlerinin tamamı olmasa da önemli bir kısmı çıkmıştır. Süt dişlerinin tamamının çıkması 2,5 yaşını bulabilir. Vücudunun bölümlerini tanır ve sorduğunuzda size gösterebilir. Küçük toplara rahatça vurabilir. Yardımınızla dişlerini fırçalayabilir, tuvaleti geldiğinde size haber verebilir. Kapıları rahatça açıp kapatabilir, şekilleri tanır ve yerlerine yerleştirebilir.

23-Aylık-Bebek  

23. Ayda El Becerisi Gelişeceğinden Oyun Hamuru Verebilirsiniz

23 . Aydan sonra bebeğiniz kıyafetlerini kendi çıkarmaya ve giymeye çalışabilir. Montlar, bol tişörtler ve fermuarlı pantolon gibi giysiler en rahat giyip çıkartabildiği kıyafetlerdir. Bu aylarda dizlerini rahatça kırarak çömelebilir ve yerde bulunan bir nesneyi alabilir. Zıplayabilir ve ayak parmaklarının ucunda yürümeyi deneyebilir. Altıdan fazla blok ile kule yapabilir. El becerisinin de gelişmesi açısından oyun hamuru verebilirsiniz. Oyun hamuru ve boyalarla oynamasına ve çizim yapmasına izin verin. Bu hem gelişimi açısından önemli hem de eğlenmesini sağlayacaktır.  

23 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

  • 23 aylık bebek gelişimde küçük bir topa vurabilir,
  • Vücudunun altı farklı bölümünün ismiyle tanımlayabilir,
  • Kıyafetlerinin alt parçalarını giyebilir,
  • Resimlerdeki dört farklı nesneni ismiyle tanımlayabilir.

 23 Aylık Bebek Kaç Kelime Söyler

23 Aylık bebeğin dil gelişimi oldukça aktiftir. Bu dönemde ortalama 10 ile 20 kelime öğrenebilir. Aynı zamanda basit talimatları yerine getirip, kendi beklenti ve düşüncelerini ifade etmeye çalışır. Sizin konuştuğunuz kelimeleri tekrarlamaya çalışır.

  • Kelimeleri birleştirebilir,
  • Ellinden fazla kelime kullanabilir,
  • Kısa cümleler kurarak acıktığını susadığını anlatır.,
  • Adın ne? Gibi basit sorulara cevap verebilir

Not: Anne babaların unutmamaları gereken önemli konu bazı bebeklerin bahsedilen gelişim aşamalarından birkaçına erişemeyebelecekleridir.Bebeklerinin dil gelişimiyle ilgili olarak endişenilenen ebeveynlerin endişelerini mutlaka doktora danışmları tavsiye edilir. Ayrıca prematüre bebeklerin bu aşamalara aynı doğum yaşındaki bebeklere oranla daha geç ulaştıklarının unutulmaması gerekir.

SOSYAL VE BİLİŞSEL GELİŞİM

23 aylık bebek artık diğer çocuklarla oynamaya ilgi duymaya başlayabilir. Özellikle onların neler yaptıklarını inceleyip, aynısını taklit eder. Eğer kendisinden büyük bir kardeşi varsa tüm gün onun peşinde dolanıp, yaptığı şeyleri yapmaya çalışabilir. Diğer çocuklarla daha paylaşımcı bir yapıda olabilir. Yüz ve mimikleriyle sizi eğlendirmeye çalışır. Dikkat kabiliyeti henüz çok gelişmemiş olsa da pek çok şeyi 3 boyutlu olarak takip edecek kadar yeteneklidir. Gördüğü şeyler karşısında oldukça meraklı olan bebeğiniz bu yüzden her şeyi ve her yeri karıştırmak ve incelemek ister. Genel olarak çevresindeki kişilere sevgisini gösterebilir. Özellikle keyifli ve iyi dinlenmiş olduğu zamanlarda onunla birlikte 30-60 dakika kadar oyun oynamaya özen gösterin.

İyiyi ve Kötüyü ve Duygularını Anlatan Kelimeleri Öğrenebilir

Duygularını ifade etmek için kendisine kelimeler aramaya çalışabilir. Bu konuda ona yardımcı olabilir, iyiyi ve kötüyü, duygularını anlatan kelimeleri öğretebilirsiniz. Bu bebeğinizin duygusal gelişimine de yardım eder. Hissettiklerine karşı empati kurmaya çalışmanız, onu anladığınız göstermeniz çok önemlidir. Eğer kendi ismini söylemeye ve "ben" kelimesini kullanmaya başladıysa, bu bebeğinizin sizden farklı bir kişi olduğunu anladığını gösterir. Başarıları karşısında onu desteklemeniz, alkışlamanız ve övmeniz, kendine olan güvenin oluşmasını sağlar.

23 Aylık Bebek gelişimi   

Kısa Cümleler Kurarak Acıktığını ve Susadığını Anlatır

Kısa cümleler kurarak acıktığını ve susadığını size anlatmaya çalışabilir. "Adın ne?" gibi basit sorulara cevap verebilir. Resimli kitaplarda gördüğü resimleri sorduğunuzda size gösterebilir. Aynı zamanda karşıt kelimeleri de anlayabilir. Küçük ve büyük ayrımı yapabilir. Bebeğinize kitap okumak, konuşma yeteneğinin gelişmesini sağlayacak en iyi yollardan birisidir. Özellikle çeşitli nesnelerin olduğu kitaplar seçmeye çalışın. Kitap okurken bazı zamanlarda durarak ona "köpek nerede?" gibi sorular sorun. Nesneleri işaret ederek isimlerini söylemesi için ona fırsat verin. Hafızası sandığınızdan daha iyi durumda olabilir. Örneğin kitaplardaki eşyaları veya hayvanları günlük yaşantısından gördüğünde onları tanıyabilir. Yap-boz, oyun hamuru gibi oyunlarla kendisine planlanmamış oyunlar yaratmasına izin verin. Her şeyi kendisi yapsın.

BESLENME

Bu yaştaki bebekler sizden daha fazla acıkabildikleri ve aç olduklarında da fazla beklemekten hoşlanmadıkları için yiyecekler mümkün oldukça çabuk hazırlamalıdır. Eğer yemek masasında yiyeceklerle oynamaya başladıysa veya yemeği reddediyorsa, bunu doyma belirtisi olarak kabul edip, yemek yemesini sonlandırabilirsiniz. Özellikle bu dönemlerde bebeklerin; hububat, baklagiller, süt ve süt ürünleri, balık, kırmızı et, kümes hayvanları, yumurta, A vitamini açısından zengin sebze ve meyveler, diğer sebze ve meyveler gibi besinleri tüketmesi önemlidir. Bunun için bebeğinize özel, tüm bu besinleri içeren bir beslenme programı hazırlayabilirsiniz.

Bu Dönemde Az  ya da Çok Yiyebilir

Bu dönemlerdeki bebeklerin bazı günler çok az yemesi, bazı günler de eksiklerini kapatmak istercesine yemek yeme isteğindeki artışları normal olarak kabul edilir. Bu nedenle bebeğinizin az yemesi sizi endişelendirmesin. Bebeğiniz için mutlaka ev yemeklerinin hazırlanmasına özen gösterin. Eğer çalışıyorsanız ve bebeğinize bir başkası bakıyorsa, bebeğiniz için oluşturduğunuz besin programı hakkında bakacak olan kişiyi bilgilendirin ve yemeklerin günlük hazırlandığından emin olun. Katkı maddesi içeren, gazlı ve asitli, çok şekerli içecekleri ve yiyecekleri evinizden uzak tutun. Marketten alacağınız ürünlerin içeriklerini inceleyerek, sağlıklı olup olmadıklarını kontrol edebilirsiniz. Özellikle sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmeye dikkat edin.

Yemeği Reddetiği Sebzeleri Farklı Yiyeceklerin İçerisine Karıştırın

Bebeklere çoğu zaman sebze ve meyve yedirmek sıkıntılı olabilir. Böyle zamanlarda yemeği reddettiği sebzeleri farklı yiyeceklerin içerisine karıştırarak kullanabilirsiniz. Meyvelerden de eğlenceli sunumlar hazırlayarak, dikkatini çekebilirsiniz. Dişlerinin hepsi henüz çıkmadığından yiyecekleri büyük parçalar halinde vermek yerine, yutabileceği kadar küçük parçalara bölün. Böylece nefesinin tıkanmasına ve yutkunmasına neden olabilecek durumlardan bebeğinizi kurtarmış olursunuz. Özellikle fındık, badem, ceviz, üzüm gibi tıkanmasına neden olabilecek yiyecekleri, ezerek vermeniz önemlidir.  

22 AYLIK BEBEĞİN BOYU VE KİLOSU

22 aylık bebeğin boyu ve kilosu WHO -Dünya Sağlık Örgütünün standartlarının belirttiğine göre, 23 aylık bebek boy ve kilosu 9 kg ile 14,3 kilo arasında, boyunun ise, 79. 6 cm. ile 92,6 cm arasında olması beklenir.

23 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?

  • Bebeğiniz kız ise kilosu; 9.0 kg ve 14.3 kg arasında,
  • Bebeğiniz erkek ise, kilosu; 9.7 kg ve 14.8 kg arasında olmalı.

 23 Aylık Bebek Kaç cm Olmalı?

  • Bebeğiniz kız ise boyu; 79.6 cm ve 91.5 cm arasında,
  • Bebeğiniz erkek ise boyu; 81.3 cm ve 92.6 cm arasında olması beklenir.

UYKU

Bebeğiniz artık kendi yatağında yatıyorsa, hareketli yapısı nedeniyle yatağa korkuluklar koymayı unutmayın. Bebeğiniz bu ayda ortalama günde 13 ila 14 saat kadar uyumalıdır. Tek bir gündüz uykusuna mutlaka çoktan geçmiş olmanız gerekir. Bu dönemde henüz uyku arkadaşı edinmediyseniz, bunun için iyi bir fırsat. Sadece uyuduğu zaman yanında olan bu arkadaşı gördüğünde uyuması gerektiğini anlayacaktır. Eğer ciddi uyku problemleri yaşıyorsanız, bir sorun olup olmadığını anlamak için uzmandan yardım almalısınız.   Bebekler Kaç Saat Uyumalı? Detaylar için tıklayın

DOKTOR KONTROLÜ VE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR

Bu ay doktorlar özellikle bir kontrol yapmayabilir. Yine de kontrole götürmek istiyorsanız, genel fiziksel bir muayene ve gelişim takibi yapılabilir. 24. aya kadar yapılacak herhangi bir aşı bulunmamaktadır.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Macide Şan ve şeref sahibi kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Ekrem 1. Daha, en kerim. 2. Çok şeref sahibi, pek cömert, çok eli açık. Ekremü’l-Ekremin: Cenab-ı Hak. (Alak suresi: 3 ).