6 Aylık Bebek

6 aylık bebek desteksiz oturma konusunda becerisini geliştirir. Tam olarak başaramasa da sizin desteğiniz olmadan bir süre kendi başına oturabilir.

6 Aylık Bebek

6 AYLIK BEBEK FİZİKSEL GELİŞİM

Diş çıkarmaya henüz başlamasa da kaşınma hala devam eder bu nedenle diş etlerine zarar vermeyecek diş kaşıyıcılar alabilirsiniz. Diş çıkarmadan önce ve çıkardıktan sonra neler yapmanız, nelere dikkat etmeniz gerektiği konularında mutlaka uzman bir diş doktorundan destek almayı unutmayın. Bebeğiniz gelişme aşamasında olduğundan ona içinde rahat edebileceği, onu sıkmayan kıyafetler giydirmeniz gerekir. Çünkü bebeğiniz tıpkı bir akrobat gibi yerinde hiç duramayan ve sürekli hareket eden bir bebek olacaktır. 6 aylk bebek gelişmesinde boy ve kilo artmaya devam eder. 6 Aylık bebek beslenmesi    Bakmakta Fayda Var: Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri   

6 aylık bebek  

SOSYAL VE BİLİŞSEL GELİŞİM

Bebeğiniz gelişme aşamasında olduğundan fiziksel değişimlerin yanında psikolojik değişimler de yaşar. Bu nedenle bir anı bir anını tutmayabilir. Bazen hoşlanmadığı bir şeye sinirlendiğini fark edebilirsiniz ancak ilgisini başka yöne çektiğinizde sakinleşŸtiğini görürsünüz. Bu durum bir kaç ay daha devam etse de zamanla hislerini kontrol altına almayı öğrenecektir.

6 Aylık Bebek Konuşmaya Benzer Sesler Çıkarır

6 aylık bebek konuşmaya benzer sesler çıkarmaya başlayabilir. Baba ve anne sözcüğünü söylemeye çalıştığını duyabilirsiniz ancak genellikle bunların kavramsal olarak bir karşılığı yoktur. Ancak sabredin yakında size anne ve baba dediğini duyacaksınız. Siz onunla konuştukça onun da sesinizi taklit etmeye ve heceleri tekrarlamaya başlayacaktır. Her ay çıkardığı ses çeşitliliği artacaktır. Aynada kendisini incelemeye hatta konuşmaya çalışır ve aynada kendi görüntüsü ona daha tanıdık gelmeye başlar.   

Bakmanızda Fayda Var: Bebeklerde Ay Ay KonuşŸma GelişŸimi     

6 aylık bebek konuşma     

Yüzünüz onun için daha fazla anlam içermeye başlar. Fırsat buldukça yüzünüze dokunmaya çalışacaktır. Bu hareketler bebeğinizin sizi tanımaya ve kendisinden farklı olduğunuzu anlamaya çalıştığının işaretidir.

6 AYLIK BEBEK KİLOSU

  • 6 aylık kız bebeklerde kilo; alt sınır 5400 gr. ortalama kilo 7400 gr. üst sınır 9250 gr'dır.
  • 6 aylık erkek bebeklerde kilo; alt sınır 5500 gr. ortamalama 7800 gr. üst sınır 9600kg. dir.

  6 aylık bebek boy ve kilo  

6AYLIK BEBEKLERDE BOY

  • 6 aylık kız bebeklerin boyu; alt sınır; 59 cm, ortalama boy 64 cm. üst sını 72 cm'dir.
  • 6 aylık erkek bebeklerin boyu; alt sınır; 60 cm, ortalama boy 66 cm. üst sınır, 73 cm'dir.

  6 aylık bebek ek gıda  

6 AYLIK BEBEKLERDE BESLENME VE EK GIDA

Bebeğinizi anne sütüyle beslemeye devam etmeniz gerekir. Anne sütü haricinde herhangi bir gıda önerilmez. Ek gıdaya geçmeden önce doktorunuzla görüşŸerek bebeğinizin beslenmesi hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. En az ilk 6 ay anne sütü bebeğinizin gelişŸimi için önemlidir. Uzmanlar 2 yaşŸına kadar bebeklerin anne sütüyle beslenmesi konusunda hem fikirler. Unutmayın, bebeğiniz zaten katı gıdalara mutlaka geçecektir. Önemli olan onu ne kadar zamana kadar anne sütüyle beslediğinizdir. Uzmanlar henüz ek gıdalar için erken olduğunu belirtirler.

6 AYLIK BEBEK UYKU DÜZENİ

6. aydan itibaren bebeklerde uyku düzeni genellikle daha düzene girmişŸtir. Ancak bu durum bebeklerde değiş iklik gösterebilir. 6. aydan itibaren bebekler geceleri hiç uyanmadan ortalama 8-10 saat uyuyabilirler. Bazı faktörlerden dolayı bu durumda değişŸiklik görülebilir. Örneğin, bebeğin hasta olması, uyuduğu yerdeki ortam sıcaklığı, burun tıkanıklığı vs. gibi. Aynı zamanda bulunduğu ortamdaki ses ve ışık yoğunluğu, ortamın kalabalık olması da bebeğinizin uykusunun nasıl olacağını belirleyen önemli faktörlerin baş ında gelir.   6 aylık bebek uyku düzeni  

6 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?

Bebeklerin tıpkı beslenme düzeninde olduğu gibi uyku düzeni de bebeğin sağlıklı gelişimi açısından oldukça önemlidir. Bebeğinizin gelişmesine bağlı olarak gündüz uyku süresi azalmaya başlar. Çünkü bebeğiniz 6 aylık olmuştur, gündüzleri daha uzun saatler etrafını ve kendisini keşfetmekle meşgul olur. Bu nedenle gündüz uyku süresi ortalama 3-4 saat sürmektedir. Bu aydan itibaren bebeğiniz için uyku düzeni oluşturmaya başlayabilirsiniz. Bu konuda uzman bir çocuk psikoloğundan destek alabilirsiniz. 6 Aylık bebek herbiri 1- 2,5 saatlik ortalama 11 saat 2 uyku uyurlar. 

6 aylık bebek oyuncak   

Hangi Oyunları Oynayabilirsiniz?

6 Aylık Bebeğiniz artık çevresindeki nesnelere daha ilgilidir. Bu nedenle onun bu gelişimine destek olmak için oynayacağınız oyunlar içerisinde onun görüş alanı içindeki ilginç nesneleri hareket ettirebilirsiniz. Nesneleri kaybedin, tekrar ortaya çıkarın. Takipten ve hareketten hoşlanan bebeğiniz kaybolan nesneleri arayacakve bu nesneyi bulmak için dikkatini yoğunlaştıracaktır. Bu oyun bebeğinize nesne devamlılığını öğrenecektir.   0-6 Aylık Bebeklerde Oyuncak Seçimi ve Oynanacak Oyunlar  

6 Aylık Bebeğinize Sık Sık Kitap Okuyun

6. Ayına gelmiş olan bebeğinize sık sık kitap okumalısınız. Uzmanlar bebeğinize kitap okumak için hiçbir ayın erken sayılmadığını ifade ederler. Bebeğinzie yüksek sesle ve eğlenceli işaretlerle kitap okumak en basit ve en etkili gelişim uyaranlarından birisi olarak belirtilir. Hergün bir kere bebeğinizle kitap okumak onun kitap sevgisini kazanması yanında ilerideki yıllarda kitap okuma alışkanlığı edinmesine de çok etkili olacaktır.   Bakmanız Fayda Sağlayabilir: Bebeklere Kitap Okurken Dikkat Edilecek Konular  

anne bebek oyun

Bebeğiniz İçin Doğru Oyuncak Seçimi

6 Aylık bebeğinizeseçeceğiniz oyuncaklar arasında; beni takip et oyuncakları, emekleme oyuncakları, üstüste dizilen küpler, üç boyutlu ve sesli kitaplar yer almaktadır. Bebeğinizin el aktivitesini geliştirecek olan el ve parmak oyuncakları yanında küçük parçaları olmayan bebekler, arabalar ve yumuşak toplar da tercih edilebilecek oyuncaklar arasında yer alır.    

DOKTOR KONTROLÜ VE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR

  • Bebeğin beslenmesi, uyku durumu ve genel gelişimi incelenir. Ailenin ve bebeğin evdeki durumuyla ilgili detaylı bilgiler alınır.
  • Bebeğin kilosu, boyu ve kafa çevresi ölçülerek gelişim grafiğine işaretlenir.
  • Kafasını dik tutabilmesi, el kullanımı, işitme ve göreme becerileri, sosyal etkileşimlerle ilgili testler yapılır.
  • Beslenme, uyku ve gelişim konularında neler yapılabileceği aktarılır.
  • Aşıların yan etkilerine karşı bilgiler verilir.

Yapılacak Aşı/Aşılar

  • Hepatit B 3. doz, Beşli Karma Aşı (DaBT, İPA, Hib) 3. doz, KPA (Konjuge Pnömokok Aşısı ) 3. doz, OPA (Oral Polyovirüs aşısı) 1. doz

    Bebeklerde Aylık Aşı Takvimi İçin Tıklayın

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Iraz bk. Raziye
Erkek Bebek İsimleri
Dadak 1. Büyük kardeş, ağabey. 2. Bebek. 3. Bir yiyeceğin tadına bakmak için yenilen parçası, tadımlık. 4. Şeker, akide şekeri.