Hamilelikte Dışkının Siyah Olması Normal mi?

Hamilelikte Dışkının Siyah Olması Normal mi?
30 Mayıs 2022

Özellikle demir takviyesi kullanan anne adaylarının dışkılarında renk koyulaşması olabilmektedir.

Hamilelik döneminde vücutta birçok değişim yaşanır. Bu değişimlerin çoğu da aslında sindirim sistemiyle ilgilidir. Gerek hormonların etkisi gerekse yaşanan fiziksel değişimden dolayı kabızlık, şişkinlik veya mide yanması gibi şikâyetler oluşabilir. Peki ya, hamilelikte dışkının siyah olması normal mi? Detaylar yazımızda...

Hamilelikte Dışkının Siyah Olması Normal mi?

Hamilelikte siyah dışkı özellikle demir takviyesi kullanan anne adaylarında görülür. Bununla birlikte kabızlık, tüketilen yiyecekler veya kullanılan ilaçlar da gebelikte siyah dışkılamaya neden olabilir. Buradan da anlaşılacağı üzere hamilelikte dışkının siyah olması sık karşılaşılan bir durumdur. Ancak nadiren enfeksiyon veya iç kanama gibi daha ciddi hastalıklara bağlı olarak gelişebilir. Bu nedenle rutin muayenelerde gebelik takibini yapan hekimi bilgilendirmek faydalı olacaktır.

Siyah dışkılamaya ek olarak aşağıdaki belirtilerden bir veya birkaçı da görülüyorsa mutlaka bir uzmana danışmak gerekir:

  • Karın ağrısı,
  • Baş dönmesi,
  • Ateş,
  • Mide bulantısı,
  • Baş ağrısı,
  • Böbrek ağrısı,
  • Bilinç bulanıklığı.

Hamilelikte Siyah Dışkı Neden Olur?

Hamilelikte siyah dışkının birçok nedeni olabilir. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

1. İlaçlar

Bazı ilaçların hamilelikte siyah dışkıya neden olduğu biliniyor. Özellikle mide rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan çeşitli antasitler dışkının koyulaşmasına yol açabilir. Bu durum basit bir yan etki gibi görülse de bazı ilaçların gebelik döneminde çok daha ciddi yan etkileri olabilmektedir. Bu nedenle hamilelik boyunca doktora danışmadan reçetesiz ilaç kesinlikle kullanılmamalıdır.

2. Besinler

Koyu renkli besinler de siyah dışkılamaya neden olabilir. Özellikle mavi veya siyah renkli gıda boyası kullanılan besinlerde bu etki daha yoğun olur.

3. Demir Takviyeleri

Gebelikte siyah dışkılamanın en sık karşılaşılan sebebi demir takviyeleridir. Bu dönemde anne ve bebeğin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için hekimler demir takviyesi önerebilmektedir. Bu takviyeler genellikle güvenlidir ve ıspanak gibi demir açısından zengin besinlerle birlikte tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.

4. Kabızlık

Hamilelik döneminde artan hormonlar, bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olabilir. Bu da başta kabızlık olmaz üzere pek çok sindirim sistemi sorununun doğmasına yol açar. Kabızlık geliştiğinde dışkı bağırsakta uzun süre kaldığı için kuru, sert ve koyu renkli görünebilir.

5. Diğer Hastalıklar

Hamilelikte dışkının koyu olmasının nedeni kanama, polip veya anal fissür de olabilir. Bu nedenle gebelikte koyu dışkılama gibi bir durum söz konusu olduğunda hekime danışmak ve nispeten daha ciddi olan hastalıkları ekarte etmek mantıklı olacaktır.

Teşhis İçin Neler Yapılabilir?

Hamilelikte koyu dışkının nedeni için doktorlar genellikle hastanın şikâyetlerini dinleyerek teşhis koyabilirler. Zira yukarıda da değindiğimiz gibi demir takviyeleri veya kabızlık gibi durumlar dışkının koyulaşmasına neden olabilmektedir. Ancak şüpheli durumlarda kan testi, gaita tahlili veya röngten gibi seçeneklerden faydalanılabilir. Tüm bunlara rağmen hala bir sebep bulunamazsa endoskopi muayenesi önerilebilir. Ayrıca kolon enfeksiyonları veya kolon kanseri gibi hastalıkları elemek için kolonoskopi yapılabilir.

Hamilelikte Dışkının Siyah Olması Normal mi?

Hamilelikte Siyah Dışkı Nasıl Geçer?

Hamilelikte siyah dışkı aslında oldukça sık rastlanılan bir durumdur. Özellikle demir takviyesi veya antasit kullanan hamilelerde koyu dışkılama normal karşılanır. Ancak bu durumun kabızlığa bağlı geliştiği düşünülüyorsa aşağıdaki öneriler işe yarayabilir:

1. Lif Alımını Artırın

Hamilelik sırasında sindirim sorunlarıyla başa çıkmanın en temel yolu bol lifli gıdalar tüketmektir. Zira lifli yiyecekler, bağırsaktaki dışkının yumuşamasını, parçalanmasını ve geçişini kolaylaştırır. Böylece hemoroid, anal fissür, kabızlık ve bunlara bağlı gelişen kanama riski azalmış olur.

2. Bol Su İçin

Su, sağlıklı bir sindirim sisteminin olmazsa olmazıdır. Bu nedenle gün içinde ortalama 2,5 litre su içmeye ve su açısından zengin olan salatalık gibi yiyecekler tüketmeye dikkat edin.

3. Egzersizi İhmal Etmeyin

Egzersiz yapmak genel sağlığı korumakla birlikte bağırsak hareketlerini hızlandıracağı için kabızlığın önlenmesine yardımcı olur. Eğer riskli bir gebeliğiniz yoksa ve doktorunuz onay veriyorsa, haftada en ortalama 150 dakika egzersiz yapabilirsiniz.

Kaynak

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Iraz bk. Raziye
Erkek Bebek İsimleri
Dadak 1. Büyük kardeş, ağabey. 2. Bebek. 3. Bir yiyeceğin tadına bakmak için yenilen parçası, tadımlık. 4. Şeker, akide şekeri.