31 Aylık Bebek

31 aylık bebek artık çoğul sözcükleri kullanmaya başlar. Ortalama 300 kadar kelime bilir. Cinsiyetini, yaşını, adını ve olayları sırasıyla söyleyebilir.

31 Aylık Bebek

31 AYLIK BEBEK

Bu dönemde alacağınız oyuncak bebeğinizi, zihinsel ve bedensel aktiviteye sokacak ve gelişen zihnini yoracak şekilde olmalıdır. Büyüme çağında olan bebeğinizin enerjisini sağlıklı şekilde yönlendirebilmesi için oyuncak seçimine özen gösterilmelidir.     

31 aylık bebek    

31 AYLIK BEBEKLERDE FİZİKSEL GELİŞİM

Bebeğiniz kalem tutmayı ve çizmeyi sizi taklit ederek öğrenir. Tam anlamıyla resim yapamasa da boyaları gelişi güzel kullanır. Parmak boyalardan alarak resim çizmesi konusunda onu teşvik edebilir, hatta birlikte yaparak eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz. Tüm renkleri kullanmasına izin verin. Siyah baskın bir renk olduğundan renkler arasında en çok onu sevebilir. Parmak boyaları fırça kullanmaktan daha yararlı olabilir. Çizgileri rahatça çizebilir. Bu ayın ana odak noktası da kağıda boya sürmektir. Bırakın dilediği gibi resim yapsın. İlla anlamlı olması gerekmiyor. Siz ne kadar engellemeye çalışsanız da bebeğiniz bu resim çizmeyi sadece kağıda değil, evin duvarlarına da yapabilir. Şimdiden temizlik yapmaya hazır olun. Evin duvarlarını kolay silinebilen boyalarla boyarsanız silmeniz daha kolay olur.  

31 AYLIK BEBEĞİN KİLOSU

31 aylık kız bebeğin kilosu; alt sınır 10,3 kg, üst sınır 16,5 kilogramdır.

31 aylık erkek bebeğin kilosu; alt sınır 10,8 kg, üst sınır 16,9 kilogramdır.

31 AYLIK BEBEĞİN BOYU

31 aylık kız bebeğin boyu; alt sınır 84,7 cm, üst sınır 98,2 cm'dir.

31 aylık erkek bebeğin boyu; alt sınır 86,2 cm, üst sınır 99,2 cm'dir.

31 aylık bebek  

31 AYLIK BEBEK VE SOSYAL/BİLİŞSEL GELİŞİM

Hayali arkadaş edinen bebeğiniz bunun yanı sıra emirler ve komut verdiği, kişileştirdiği bir hayvanı veya oyuncağı olabilir. Onu disipline etmeye çalışabilir, kızıp bağırabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız şaşırmayın. Bu sizi taklit etmesinden ve kendisini bir yetişkinmiş gibi görmesinden kaynaklanır. Bu dönemde bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişimini destekleyecek, yaşına uygun, rol yapabilmesine izin verecek pelüş oyuncaklar alabilirsiniz.   Pek çok anne bebeklerine televizyon izlettirme konusunda çelişkilidir. Ancak unutulmaması gereken önemli bir konu da şudur ki; televizyon asla sizin gibi bebeğinize iyi bir bakıcı olmayacaktır. Onu sizin gibi gözetlemeyecek ve oyun arkadaşı olmayacaktır. Aksine televizyonun çocukların zihinsel dünyalarına zarar verdiği söylenmektedir.   Bakmanızda Fayda Var: Televizyon Çocuk Gelişimini Olumsuz Etkiliyor   3 yaşına az bir zamanı kalan bebeğinizin ağlama krizleri eskisine göre azalır. Yavaş yavaş yabancılara olan soğukluğu da değişmeye ve azalmaya başlar. Çantalarınız, makyaj malzemeleriniz, gözlüğünüz gibi eşyalar bebeğinizin gözünde yetişkin olmayı simgelediklerinden oldukça hoşuna gider.   Sizi taklit ederek büyür. Ev işlerini, davranışlarınızı taklit eder. Bu nedenle evdeki tutumlarınız aslında bebeğinizin ilerideki davranışları için de bir referans gibidir. Oyun oynamak bebeğinizin dünyayı algılamasının en iyi yoludur. Kendini başkasının yerine koyması, yetişkinleri taklit ederek rol yapması en önemli oyunlardır.

 

31 Aylık Bebeklerde Zaman Kavramı Oluşmaya Başlar

Bu yaştaki bebeklerin zaman kavramı yavaş yavaş oluşmaya başlar. Örneğin, 3 saat sonra dediğinizde "sonra" nın ne olduğunu anlar. Ancak sürenin kısalığı veya uzunluğu bebekler için henüz net değildir. Bunu anlamasını sağlamak için mesela 2 iki gün gideceğiniz bir yer için "yatacağız, kalkacağız, yatacağız, kalkacağız" gibi zaman tanımı oluşturabilirsiniz.   Bu dönemde bebeğinizde suçluluk duygusu gelişebilir. Arkadaşlarıyla oyun oynarken iş birliği yapabilir, sevdiklerine yakınlık gösterebilir, oyuncaklarını paylaşabilir ve onlarla oynayabilir. Yavaş yavaş daha çok düzene giren bebeğinizin o dik kafalı tavırları da yumuşamaya başlar. Karanlıktan korkmaya devam eder.   2-3 yaşları arasında bebekler güven ve sevgi gibi temel duygu kalıplarını oluşturmaya başlarlar. Sizin bebeğinize olan davranışlarınız sayesinde ilk 1-2 yılda sizin ve diğer aile üyelerinin onu koruyup kolladığı bilir. İhtiyaçlarına cevap vermeniz, sevgi göstermeniz ve ona yarattığınız güvenli bir ortam sayesinde kendinden daha emin ve temelde iyimser bir bebeğinizin olmasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin diğer insanlara kibar ve yardımsever davranmasını istiyorsanız davranışlarınızda bebeğinize bunu göstermeniz gerekir.   31 aylık bebek   

Bebeğinizle her dönemde oyun oynamak, onu her zaman sevmek, anladığınızı göstermek empati gibi önemli duygusal kavramları öğrenmesinin en iyi yoludur.   31 aylık bebek artık çoğul sözcükleri kullanmaya başlar. Ortalama 300 kadar kelime bilir. Cinsiyetini, yaşını, adını ve olayları sırasıyla söyleyebilir.   Onunla birlikte şarkılar söyleyin, dans edin ve birlikte müzik dinleyin. Ritme göre nasıl dans edebildiğini görebilirsiniz. Çünkü ritim duygusu doğuştan gelir ve içseldir. Şarkıların sözlerini söylemeyi ve kendi başına müzik üretmeyi zamanla öğrenecektir.    Bu aylarda kavramları ve nesneleri zihninse soyut olarak canlandırabilmeye başlar. Zaman kavramının da başlamasıyla birlikte bazı şeyleri hatırlama konusunda iyidir. Konsantrasyonu artmıştır.  

31 Aylık Bebek Oyuncakları

Bu dönemde bebeğinize üç tekerli bisiklet, bebeklere uygun boyalar, davul, darbuka, tambur gibi müzik aletleri ve toplar alabilirsiniz. Aynı zamanda ev işlerini taklit edebilmesi için de yine, evcilik oyuncak setleri, oyuncak tamir setleri, yutamayacağı büyüklükte yap-bozlar ve legolar, otomobiller, hareketli ve renkli kitaplar, geometrik şekiller bebeğiniz için oldukça idealdir. Bunlar fiziksel gelişimlerinin yanı sıra zihinsel gelişimlerinin de gelişmesini sağlar. Aldığınız oyuncakların ve hobi malzemelerinin bebeğinize zarar verip veremeyeceğini mutlaka kontrol edin. Bunların güvenli olması önemlidir.  

31 AYLIK BEBEK VE BESLENME

31 aylık bebek   

2 yaşından itibaren hemen hemen her şeyi yiyebilen bebeğinizde besin alerjisi riski eskiye göre daha azdır. Ancak ciğer, patlıcan, dip balıkları ve bakla gibi besinlerin tüketimi için yine de doktora danışmalısınız.   2-3 yaş arasında bebeğinize verebileceğiniz besinler 4 temel grupta toplanır. Bunlar;   1. Grup: B vitaminleri, protein, kan yapıcı mineraller açısında zengin ve enerji sağlayan besinler  Yumurta, kırmızı et, balık, tavuk, fasulye, mercimek, kuru nohut ve bunlardan yapılan yiyecekler   2. Grup: Kalsiyum, A ve B vitaminleri   Süt, peynir, yoğurt vb. besinler   3. Grup: Enerji veren, aynı zamanda B vitaminleri ve protein içeren gıdalar   Tahıllar ve bunlardan yapılan tüm besinler   4. Grup: C vitamini sağlayan gıdalar. Meyve ve sebze bu grupta yer alan besinlerdir. Özellikle A, B ve C vitaminleri bakımından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler   Bu gruptakilerin her birinden günde 3 ana öğünde (sabah, öğle ve akşam) yeterli ve dengeli alınması sağlanmalıdır.   Bebeklerde ay ay beslenme için buraya tıklayabilirsiniz.   

31 aylık bebek  

31 AYLIK BEBEK VE UYKU DÜZENİ

3 yaşını tamamlayana kadar geceleri 11 saat, gündüzleri 1,5-2 saat kadar bir uykuya ihtiyaçları vardır. Bu dönemler bebeklerin uykuya direniş gösterdikleri dönemdir. Bunun gibi durumlarda bebeğinizi uyuması için teşvik edebilir, uyumasına yardımcı olacak şeylerden faydalanabilirsiniz. Uyku konusunda ciddi sorunlar yaşıyorsanız bir uzmanla görüşmenizde fayda var.   Bebeklerin uykuya dalmasını kolaylaştıran öneriler için buraya tıklayabilirsiniz.  

DOKTOR KONTROLÜ VE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR

Bu ay doktorlar özellikle bir kontrol yapmayabilir. Yine de kontrole götürmek istiyorsanız, genel fiziksel bir muayene ve gelişim takibi yapılabilir. İlköğretim 1. sınıfa kadar yapılacak herhangi bir aşı bulunmamaktadır.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Kadınana Deneyimli, yaşlı, saygı gösterilen kadın.
Erkek Bebek İsimleri
Fadıl bk. Fazıl