14 Aylık Bebek

14 aylık bebek her geçen gün yeni beceriler kazanır. Pek çok şeyi tecrübe ederek öğrenebildiğini unutmayın. Bu dönemde bebeklerin öğrenme süreçleri biraz dağınıktır.

14 Aylık Bebek

14 AYLIK BEBEK

14 Aylık bebek gelişimi sürecinde hemen hergün yeni beceriler kazanır. Bebeğiniz bu aylarda pek çok şeyi tecrübe etmek için evi keşfmeye, çekmece dolap her yeri karıştırmaya başlar. Bu aylarda oyunların ön plana çıkması nedeniyle ortalık biraz dağılabilir. 14. Ayda bebeğinizin öğrenme süreci biraz dağınıktır. Bu nedenle bazı durumlarda kendi kendine öğrenmesine izin vermeniz tavsiye edilir. 14 aylık bebeğin boyu kız bebeklerde  71.3 cm, erkek bebeklerde ise, 73,4 cm belirtilirken, 14 aylık bebek kilosu kız bebeklerde 7,5 erkek bebeklerde ise, 8,2 kg olması beklenir. 14 Aylık bebek neler yapar? On dört aylık bebekler gelişim sürecinde; yardımsız ayakta durabilir, el sallayabilir, bir iki kelimelik emirleri yerine getirebilir. 14 aylık bebek gelişiminde zaman zaman bebeğinizde olumsuz tutumlar gözleyebilirsiniz. Zira bu ayda bebeğiniz kişiliğini keşfetmeye başlamıştır. 14 aylık bebek beslenmesinde gün içerisinde ortalama 6-7 öğün yemek yiyebilir. 14 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni ile ilgili olarak bebeğiniz ortalama 5-6 saat uyanık kalıyor ve daha sonra uyuyorsa, günde toplamda 13-14 saat uyumasının yeterli olduğu belirtilir.

14 aylık bebek  

14 AYLIK BEBEK FİZİKSEL GELİŞİMİ

14 aylık bebeğinizin fiziksel gelişiminde bebeğiniz eğer yürümeye yeni başladıysa veya daha öncesinden de yürüyorsa, zaman geçtikçe kendine olan güveni artacak ve daha da hareketlenecektir. Hareketlerine hakim olmaya başladığını gözlemleyin ve ona müdahale etmemeye çalışın. Bırakın yerden bir oyuncağını nasıl alabildiğini kendisi keşfetsin. Bu süreçte düşebilir ancak onu düştüğünde azarlamak veya ona üzüntüyle yaklaşmak yerine, sorun olmadığını ve bunu yapabileceğini ona söyleyin.    Eğer bebeğiniz henüz yürümeye başlamadıysa endişe etmeyin. Çünkü bebeklerin en erken 9 aylık, en geç 18 aylık yürümesi normal kabul edilmektedir. 14 aylık bebek için eşyaları bir yerden başka bir yere taşımak oldukça zevklidir. Taşıyabilecekleri veya sürükleyebilecekleri şeyleri güçleri yettiğinde yer değiştirirler ve bundan asla yorulmazlar. Bu aslında bebeklerin kendi fiziksel yeterliliklerini test ettiklerinin de bir göstergesidir.

On Dört Aylık Bebek Neler Yapar?

On dört aylık bebeğinizin gelişim sürecinde yakalamak ve yuvarlamak onun için oldukça karmaşık bir yetenektir. Bu aylarda bir topu yuvarlayabilecek koordinasyonu kurabilir veya sizin yuvarladığınız bir topu yakalayabilir. İlk başlarda bebeğiniz bu koordinasyonu sağlayamazsa endişelenmeyin. Topla birlikte onun tam karşısına oturduğunuzda, bir kaç dakika bu oyunla meşgul olacaktır. Bu tür oyunlar bebeğinizin fiziksel dünyayı keşfetmesinin önemli bir adımıdır. Bebeğiniz rahatça yürüyorsa veya bir yerlere tırmanmaya çalışıyorsa, ona keşfedeceği alanlar yaratabilirsiniz. Yürümesini teşvik edici oyunlar oynatabilirsiniz. Evde güvenlik önlemleri aldıysanız bırakın düşmeyi de öğrensin. Onun gezebileceği, dokunabileceği her tehlikeli nesneyi ondan uzak tutmaya veya güvenlikli hale getirmeye çalışın. Onun gibi düşünmeye çalışın. Nelerin ilgisini çekebileceğini, nerelerde dolaşabileceğini düşünün ve tüm önlemlerinizi alın. Bebekler bu dönemde dokunmayı çok severler. Bu nedenle etrafındaki pek çok şeye dokunmayı, onu hissetmeyi de isterler. Dokunmasına engel olmayın. Unutmayın, dokunmak bu dönemdeki bebekler için en önemli öğrenme aracıdır ve dokunarak eşyaları ezberlerler.

14 aylık bebek sosyal gelişim  

SOSYAL VE BİLİŞSEL GELİŞİM

14 aylık bebek bu dönemde yabancı kişilerden, karanlıktan hatta elektrik süpürgesinin sesinden bile korkabilir. Daha önce korkmadığı şeylerden korktuğunu ve rahatsız olduğunu görebilirsiniz. Böyle bir durumda olabildiğinde normal davranmanız gerekir. Onun korkusunu artıracak herhangi bir davranışta bulunmamalısınız. Eğer bu tür korkular yaşıyorsa zamanla bu korkusunu yenmesine izin verin. Onunla konuşabilirsiniz. Örneğin, elektrik süpürgesinin sesinden korkuyorsa onu uzaklaştırın. Bir süre sonra kendisi keşfedecek ve korkulacak bir şey olmadığını anlayacaktır. Yine banyoya karşı bir korkusu varsa, boğulma hissi yaratabilecek olan "başından aşağıya su dökme" gibi eylemleri bir süreliğine erteleyebilir veya siz de onunla banyoya girerek korkulacak bir şey olmadığını gösterebilirsiniz. Banyodayken sevdiği bir oyuncağı yanına almasını da izin verebilirsiniz. Bu onun ilgisini çekerek korkuya olan ilgisini dağıtmanıza yardımcı olabilir.

Bu Dönemde Ona Fırsat Verin ve "Yapamazsın!" Gibi Cümleleri Kurmayın

Tanıdığı kişiler gidince onlara "bay bay" yapabilir veya geldiklerinde onları sevinçle karşılayabilir. Taşıyabildiği şeyleri ondan istediğinizde mutlu olacaktır. Örneğin bir çorabı getirmesini ondan isteyebilirsiniz. Getirdiğinde de ona teşekkür etmeyi unutmayın. Bu, zamanla teşekkür kelimesini kavramasına yardımcı olur. Size yardımcı olma duygusu, büyük bir başarı hissiyle dolmasını sağlar. Bunlar; bebeğinizle olan ilişkinizin gelişmesine, kendisine olan güvenin artmasına, evdeki rolünün ne olduğunu anlamasına, birey olarak becerilerini ve hayata uyum sağlama yeteneklerinin artmasına yardımcı olur. Bebeğinizin küçük de olsa bir şeyler yapmasına fırsat tanıyın. "Yapamazsın" gibi cümleler kurmayın. Çünkü bu onun kendine olan güveninin sarsılmasına neden olur. Bırakın kendini ve yapabileceklerini fark etsin.

Huzursuluk Nedeni Azı Dişlerinin Çıkması Olabilir

Bebeğiniz huzursuzluk yaşıyorsa bunun temel nedeni azı dişlerinin çıkmaya başlaması olabilir. Azı dişlerinin tamamen çıkması 19. ayı bulabilir. Bu da uykusuz ve huzursuz gecelere sebep olabilir. Bebeğinizin çok ağrısı varsa doktora danışabilirsiniz. Diş etlerini ovalamak gibi yardımcı yöntemler de deneyebilirsiniz. Ancak yardımcı yöntemleri uygulamadan önce mutlaka doktora danışmayı unutmayın.   

14 aylık bebek güvenlik  

Bu Aylarda Yalnız Takılmayı Severler

Bebekler bu dönemlerinde genellikle yalnız takılmayı severler. Diğer bebeklerle sosyalleşmek onun için henüz erken olabilir. 14 aylık olan bebekler genellikle kendi yaşıtlarını oyun arkadaşı veya insan olarak görmeyebilirler. Kendi dünyalarının merkezinde oldukları için, başka bebeklerle olan ilişkileri tam düzeyde gerçekleşemeyebilir. Eğer bebeğinizin diğer bebeklerle iletişim kurmada ciddi sorunlar yaşadığını düşünüyorsanız doktora da danışarak onu bir oyun ve aktivite grubuna veya müzik topluluğuna sokabilirsiniz. Bebeklerin farklı sosyal ortamları tanımasını sağlamak, diğerleriyle daha rahat iletişim kurmalarına ve okul öncesi sosyalleşmelerine yardımcı olacaktır. Evde keşif duygusu gelişen bebeğiniz için istenmeyen durumlara karşı evi güvenli hale getirin.   

Evde Bebek Güveliğini Sağlamak İçin Yapmanız Gerekenler İçin Tıklayabilirsiniz  

Onunla Birlikte Vakit Geçirin

14 aylık bebek gelişimi sürecinde de diğer aylarda olduğu gibi bebeğinizle birlikte kitap okumaya, oyun oynamaya devam edin. Oyuncaklarını onunla birlikte düzenleyin ve dizin. Oyun bittikten sonra oyuncakları birlikte toplayın. Kağıt ve kalem vererek bir şeyler çizmesini sağlayın. Ona yavaş yavaş vücudunu tanıtmaya başlayabilirsiniz. Bunu da bir oyun haline getirebilirsiniz elbette, oldukça hoşuna gidecektir. Sorduğunuz soruları bildiğinde onu tebrik edin ve alkışlayın. Sizi ilgiyle izleyecek ve takip edecektir. "Hayır" kelimesini sürekli kullanmanız, onda anlamını yitirecektir. Bu nedenle özellikle gerçekten yapmaması gereken şeyler için kullanmaya dikkat edin. Böylece "hayır" kelimesi onun zihninde sıra dışı bir durum ve güçlü bir tepki olarak yerleşecektir. Yaptığı şeylerde olumlu yönlendirmeler yapmanız, bir süre sonra bebeğinizin sizi anlamasını sağlayacaktır.   

14 aylık bebek dil gelişimi  

14 Aylık Bebek Dil Gelişimi

Bebeğinizin bu aylarda dil gelişimine etki etmek için onunla devamlı konuşmanız, kitaplar okumanız ve şarkılar söylemeniz çok işe yarayacaktır. Bebeklerin dil becerisi gelişimi için neler yapabilirsiniz?   Bebeklerde Ay Ay Dil Gelişimi ve Detaylar İçin Tıklayın

BESLENME

Bebeklerin normal besin düzenine dönmelerinden itibaren ailesiyle birlikte sofrada olması çok önemlidir. Uzmanlar, bebeklerin beslenme sırasında oyunlarla oyalayarak, farkında olmadan onu beslenmenin doğru olmadığını belirtiyorlar. 14 aylık bebekler gelişimi içerisinde tıpkı yetişkinler gibi günde 3 öğün yemek yenmesi gerektiğini ve sofrada hep birlikte olunması gerektiğinin altını çiziyorlar. Yemek yemek tüm insanlar için fiziksel bir ihtiyaçtır. Ancak bunun sosyal bir yönü de vardır. Bu nedenle sofrada sizinle birlikte yemek yiyen bebeğiniz, düzgün yemek yemeği sizinle birlikte öğrenir. Yemeklerin tuz ve baharat oranlarını onun yiyebileceği şekilde ayarlamanız çok önemlidir. Aslında bu durum sizin de sağlıklı bir yaşama adım atmanız için gereklidir.   

Bebeğe Sofra Alışkanlığı Kazandırmada Uygulanacak Çok Basit Yöntemler İçin Tıklayın   

14 aylık bebek gelişimi

14 Aylık Bebeğin Beslenmesi

14 aylık bebeğin beslenmesi ile ilgili olarak gün içerisinde ortalama 6-7 öğün yemek yiyebildikleri belirtilir. Bebeğinin alması gereken besin miktarları 1 yemek kaşığı lor peyniri, 1 elma, bir küçüj kase bal kabağı çorbası, 1 küçük muz, 2 ızgara köfte gece yatarken bir çay bardağı süt olabilir. 14 aylık bebek gece beslenmesinde anne sütü, süt veya tahıllı muhallebi tercih edebilir. Bebeklerde abur cubur merakı bu dönemlerde kendini göstermeye başlayabilir. Cips, patates kızartması, şeker, kraker gibi yiyecekleri bebeğinize alıştırmamanız tavsiye edilir. Unutmayın, bebeklerin beslenme alışkanlıkları bu yaşlarda edinilir. Bu nedenle beslenmesi konusunda çok dikkatli olmanız gerekir. Obezite gibi rahatsızlıkların temeli genellikle bu yaşlarda atılmaktadır. Bebeğinize bu dönemde de ek besinlerin yanı sıra anne sütü vermeye devam etmeniz önerilir.

14 AYLIK (ON DÖRT AYLIK) BEBEĞİN KİLOSU

14 aylık bebeğin kilosu ortalama 7,5 kg - 12.4 kilo arasında olması beklenir. Uzmanlar bebek kilo tablosunu kız ve erkek bebek olarak iki şekilde hazırlamışlardır. Buna göre,

  • 14 aylık kız bebeklerde kilo; alt sınır 7.5 kg üst sınır ise, 11.9 kg dır.
  • 14 aylık erkek bebeklerde kilo; alt sınır; 8.2 kg üst sınır ise, 12.4 kg olarak ifade edilir.

14 AYLIK BEBEĞİN BOYU

  • 14 aylık kız bebeklerde boy; alt sınır 71.3 cm, üst sınır ise, 81.4  cm'dir.
  • 14 aylık erkek bebeklerde boy; alt sınır 73.4 cm, üst sınır ise, 82.7 cm 'dir.

  14 aylık bebek uyku düzeni

UYKU DÜZENİ

14 aylık bebeğin uyku düzeni ile ilgili uzmanlar, bebeğinizin ortalama 5-6 saat kadar uyanık kalıp daha sonra uyuması durumunda toplamda 13-14 saat uyumasının yeterli olduğunu ifade ederler. 14 aylık dönemde bebeğiniz yavaş yavaş tek uyku sürecine girebilir. Bu ay bebeklerin geceleri ortalama 11 saat, gündüzleri de 2-2,5 saat (1-2 uyku şeklinde) uykuya ihtiyacı olmaktadır. Bebeğinizin sabah uykuya dalması 10'u geçiyorsa, sabah uykusuna direniyor veya hiç uyumuyorsa, geç de olsa sabah uykusunu aldıysa ve öğleden sonraki uykusuna direniyor veya öğlen 2 saatten daha az uyuyorsa, bu büyük ihtimalle tek uykuya geçiş sürecinin başladığına işaret olabilir. Akşam 19.00'un gece uykusu saatinin başlangıcı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak bu saat gündüz uyku durumuna göre daha erken veya daha geç de olabilmektedir. Bebekler herhangi bir bölünme yaşamazlarsa sabahları 6.00-7.00'ye kadar uyuyabilmektedirler.

DOKTOR KONTROLÜ VE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR

Bu ay doktorlar özellikle bir kontrol yapmayabilir. Yine de kontrole götürmek istiyorsanız, genel fiziksel bir muayene ve gelişim takibi yapılabilir. 18. aya kadar yapılacak herhangi bir aşı bulunmamaktadır. Bebek Aşı Takvimi ve Detaylar İçin Tıklayın

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Gaffar 1. Çok bağışlayıcı, bağışlayan. 2. Allah’ın sıfatlarındandır.