30 Aylık Bebek

30 aylık bebek bu dönemde yetişkinlerin davranışlarını daha dikkatlice incelemeye ve yetişkin rollerini taklit etme konusunda daha başarılı olur.

30 Aylık Bebek

30 AYLIK BEBEK

30 aylık olan bebeğinizin hareket becerileri eskiye oranla daha iyi durumdadır ve gün geçtikçe gelişmeye devam eder. Parmaklarını ve ellerini rahatça kullanabilir. 5-6 tane küpü üst üste dizebilir, bir bardaktaki suyu başka bir bardağa boşaltabilir, topu havadan atabilir. Dengesi son derece gelişmiştir ve bu da tek ayağının üzerinde kısa zamanlı da olsa durabilmesini sağlar. Kendi başına merdivenlerden inmeye çalışır.   

30 aylık bebek  

30 AYLIK BEBEKLERDE FİZİKSEL GELİŞİM

Bu dönemde bebeğinizin fiziksel gelişimini desteklemek ve ona yeni beceriler kazandırmak için evde bebeğinize uygun ortam hazırlayıp, onu cesaretlendirmelisiniz. Örneğin bebekler bu dönemlerde kıyafetlerini kendileri giyip çıkarmak isterler. Bu konuda siz de ufak yardımlarda bulunup, bu becerisinin gelişmesine yardımcı olabilirsiniz.   Elleriyle tutabildikleri tüm nesnelerle oynamak ve onları incelemek en sevdiklerindendir. Merak ve keşfetme duyguları nedeniyle evin pek çok yerini karıştırmak, hatta varsa vitrinlere çıkmak isteyecektir. Bu nedenle kazalara karşı önlem almayı unutmayın.  

30 Aylık Bebeğin Kilosu

30 aylık kız bebeğin kilosu; alt sınır 10,1 kg, üst sınır 16,1 kg'dır.

30 aylık erkek bebeğin kilosu; alt sınır 10,7 kg, üst sınır 16,6 kg'dır.

30 Aylık Bebeğin Boyu

30 aylık kız bebeğin boyu; alt sınır 84,0 cm, üst sınır 97,3 cm'dir.

30 aylık erkek bebeğin boyu; alt sınır 85,5 cmi üst sınır 98,3 cm'dir.

30 aylık bebek  

30 AYLIK BEBEK VE SOSYAL/BİLİŞSEL GELİŞİM

Her bebeğin kendine has farklı davranış biçimleri ve kişilikleri vardır. Özellikle 2 yaşından sonra bu farklılıklar iyice belirginleşmeye başlar. Yaşıtlarıyla vakit geçirdiğini görebilirsiniz ancak henüz oyuncaklarını paylaşma konusunda istekli değildir. Bu size bencilmiş gibi gelebilir ama bu davranışı bu dönemin bir özelliğidir. Yaşı ilerledikçe diğerleriyle daha rahat oynayacaktır. Yavaş yavaş iletişim kurabilir ve karşısındaki kişinin duygularını anlayabilirler.    Bebeğinizin doğal karakteri kendini göstermeye başlar. Sakin, iletişimi kuvvetli, hareketli ve paylaşımcı olabilirken tam tersi de olabilir. Önemli olan bunun sizin için uygun olduğunuzu göstermenizdir. Bu elbette farklı yanlarını göstermesini engellediğiniz anlamına gelmez. Bebeğinizin sizden farklı bir karakteri olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız. Bebeğinizin dünyayı algılayış biçimine, yaşadığı dünyaya nasıl tepki vereceğine saygı göstermeniz, kendisini güvende hissetmesini sağlayacaktır.  

Ağız Kasları Gelişmeye Başladıkça Kelimeleri Daha Düzgün Telaffuz Edecek

Bebeğinize kitap okuduğunuzda bağlaçları kullanmayı ihmal etmeyin. Bu seri bir şekilde konuşmayı öğrenmesine daha çok yardımcı olur. Bebeğinizle konuştuğunuz veya bir şeyi tarif ettiğiniz zaman mutlaka sıfatları ekleyin. Örneğin, sadece kutu demeyin büyük kutu deyin, gökyüzünü gösterirken mavi gökyüzü gibi sıfatlar ekleyin. Böylece kelime haznesinin gelişmesini sağlarsınız.    Bebeğinizin bu dönemde dil ve ağız kasları henüz gelişimini tamamlamadığından, kelimeleri eksik veya yanlış söyleyebilir. Bu durum zamanla kas gelişimiyle birlikte düzelecektir. Burada önemli olan bebeğinizin kelimeyi eksik veya yanlış söylediği zaman sizin doğrusunu söylemenizdir. Yani bebeğini “ağaç” yerine “aac” diyorsa siz ona doğrusu olan ağaç kelimesini söyleyin ki kısa zamanda doğrusunu öğrenebilsin.  

30 Aylık Bebek Oyuncakları

2 yaşından itibaren bebeğiniz nesneleri boy ve renklerine göre sıralamayı, dizmeyi ve sınıflandırmayı becerebilecek kadar gelişmiştir. Bu aylarda bebeğinize 6-12 parçalık yap-bozlar alabilirsiniz. Bu hem eğlenmelerini sağlayacak hem de fiziksel ve zihinsel gelişimlerine katkı sağlayacaktır. Oyun oynarken, birilerinin ona eşlik etmesinden hoşlanırlar ancak müdahale edilmesinden de bir o kadar hoşlanmazlar. Müdahale etmek yerine ona bu oyunda liderin o olduğunu hissettirmelisiniz. Bu oldukça hoşlarına gidecektir.

30 aylık bebek  

30 AYLIK BEBEK VE BESLENME

2-3 yaş grubu arasındaki bebeklerin oldukça aktif oldukları ve gelişimlerinin en yüksek düzeyde görüldüğü düşünüldüğünde gereksinimlerinin karşılanması için besleyici değeri yüksek, severek tüketebilecekleri gıdaların hazırlanması önemlidir. Her öğünde bebeğinizin yeterli miktarda protein, karbonhidrat ve yağ alması önemlidir.    Sabah kahvaltısı, öğle ve akşam yemeği, en az 2 ara öğün bu yaş grubundaki bebeklerin gereksinimlerini karşılayacak bir yemek sistemidir. 3 ana öğünde temel besin gruplarından olan karbonhidratlar, et, tavuk, balık, mevsiminde taze olarak hazırlanmış sebze yemekleri, kalsiyum açısından zengin süt ve süt ürünleri mutlaka yer almalıdır.   Hazır ve dondurulmuş gıdalar, asitli ve gazlı içecekler, şekerli ve yapay tatlandırıcılı gıdaları bebeğinizden uzak tutmanız, ev içerisinde siz de dahil tüketilmemesini sağlamanız önemlidir. Bebeğiniz bu dönemde de sizi örnek alır. Bu nedenle siz ne yiyorsanız aslında bebeğiniz de onu yemek isteyecektir. Hem kendi hem de bebeğinizin sağlığı için sağlıksız gıdaları evinizden uzak tutmanızda fayda vardır. Günde ihtiyacı olan kalsiyum, protein ve karbonhidrat miktarının ne kadar olduğunu bir beslenme uzmanına danışarak öğrenebilirsiniz. Unutmayın, her bebeğin gelişim süreci farklıdır. Bu nedenle bebeğinizin ihtiyacından fazlasını vermek sağlığını olumsuz olarak etkilemesine neden olur.   Bebeklerde ay ay beslenme hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.   

30 aylık bebek  

30 AYLIK BEBEK VE UYKU DÜZENİ

30 aylık olan bebeğiniz 3 yaşını tamamlayana kadar ortalama toplamda 12,5-13 saat uykuya ihtiyaç duyar. Geceleri 11 saat, gündüzleri tek bir uyku olacak şekilde 1,5-2 saat kadar uyumalıdırlar.   Bebeğiniz uykuya karşı direniş gösterebilir ve onu yatağa götürmek zorlaşabilir. Böyle durumlarda bebeğinize uyuması gerektiğini, bunun gelişimi için önemli olduğunu anlatabilir, önceden bir uyku arkadaşı edindirdiyseniz onunla uykuya teşvik edebilirsiniz. Bu dönemde geliştirdiği korkular da uyumamasına neden olabildiğinden korkuları konusunda onunla konuşmalı ve onu sakinleştirmelisiniz.  

DOKTOR KONTROLÜ VE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR

Bu ay doktorlar özellikle bir kontrol yapmayabilir. Yine de kontrole götürmek istiyorsanız, genel fiziksel bir muayene ve gelişim takibi yapılabilir. İlköğretim 1. sınıfa kadar yapılacak herhangi bir aşı bulunmamaktadır.  

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Iraz bk. Raziye
Erkek Bebek İsimleri
Dadak 1. Büyük kardeş, ağabey. 2. Bebek. 3. Bir yiyeceğin tadına bakmak için yenilen parçası, tadımlık. 4. Şeker, akide şekeri.