Hamilelikte Düşmek Bebeğe Zarar Verir mi?
Hamilelik ilerledikçe vücudun ağırlık merkezi değişir ve düşme riski artar.
Hamilelikte düşmek pek çok anne adayını kaygılandıran bir durumdur. Zira anneyle birlikte artık bebeğin sağlığı da söz konusu olmaktadır. Peki, gebelikte düşme riski neden artar? Hamilelikte düştükten sonra hangi semptomlar olduğunda doktora başvurmak gerekir? Hamilelikte düşmek bebeğe zarar verir mi? Sizler için hazırladığımız bu yazıda gebelikte düşme ile ilgili tüm bilinmesi gerekenleri derledik. Keyifli okumalar!
Hamilelikte Düşme Riski Neden Artar?
Hamilelik sırasında denge kaybetmeye neden olabilecek bazı değişimler yaşanır. Gelin şimdi gebelikte düşme riskini artıran o değişimlere birlikte bakalım:
1. Ağırlık Merkezinin Değişmesi
Rahim ve bebek büyüdükçe vücudun ağırlık merkezi değişir. Bu da anne adaylarını düşmeye daha eğilimli hale getirir.
2. Relaksin Hormonu
Hamilelik sırasında relaksin hormonu daha fazla salgılanır. Bu sayede eklemler ve bağlar gevşeyerek doğumun daha kolay gerçekleşmesi sağlanır. Ancak bu durum aynı zamanda hareketleri ve yürüyüşü etkileyerek anne adaylarının düşme riskini artırabilir.
3. Düşük Kan Şekeri ve Tansiyon
Genellikle hamilelikte sık görülen bu rahatsızlıklar kadınlarda yürürken baş dönmesi ve denge kaybına neden olabilir.
4. Ayaklardaki Ödem
Hamilelik sırasında ayaklarda ödem birikmesi yaygındır. Bu durum ayakları uyuşuk hale getirebilir ve adımların net hissedilmemesine neden olarak düşme riskini artırabilir.
Hamilelikte Düşmek Bebeğe Zarar Verir mi?
Hamilelikte düşme sonrası ciddi bir şekilde yaralanmadıysanız, fetal yaralanma riski çok düşüktür. Bunun nedeni amniyotik sıvı, amniyotik kese, rahim kasları, karın kasları, leğen kemiği ve yağ tabakasının bebeği oldukça iyi korumasıdır. Ancak düşme sonrası annede ciddi bir yaralanma veya travma geliştiyse bundan bebeğin de etkilenmesi muhtemeldir. Böylesi bir tabloda vakit kaybetmeden hastaneye başvurulması gerekir.
Gebelikte Düşme Ne Zaman Tehlikeli Olabilir?
Gebelikte düşmenin anne ve bebek üzerindeki etkisi, aşağıdaki 4 ana faktöre göre değişiklik gösterebilir. Bunlar:
1. Anne Yaşı
Düşmenin obstetrik komplikasyonlarının olasılığı yaşla birlikte artabilir. Özellikle 35 yaş ve üzeri kadınlarda risk daha yüksek olabilir.
2. Pozisyon
Yüzüstü düşülmediği ve karın incitilmediği sürece bebeğin zarar görme riski düşüktür.
3. Yüzey
Düşmenin etkisi yüzeye bağlı olarak değişebilir. Yumuşak zeminlerde risk düşükken sert zeminlerde daha fazla olabilir.
4. Gebelik Evresi
Risk faktörlerinin son aylarda artması daha olasıdır. Zira gebelik ayı ilerledikçe bebek büyüyüp yüzeye daha yakın hale gelir. Üstelik baş aşağı pozisyon da almış olabileceğinden son aylarda dikkat edilmelidir.
Trimesterlere Göre Gebelikte Düşme
Hamileliğin erken dönemlerinde rahim pelvis içinde kalır ve pelvik taban tarafından güvenli bir şekilde korunur. Bu nedenle düşmenin ilk tirmesterdeki etkisi bebek ve plasenta üzerinde olabildiğince az olur. İkinci trimesterde rahim pelvik tabana sıkıştırılmamıştır. Ancak yine de bebeği koruyan başka katmanlar bulunur. Direkt karnınızın üzerine düşmediğiniz sürece bu dönemde yine bebeğin yaralanma ihtimali düşüktür. Üçüncü trimesterde ise anne ve bebeğin düşmeden etkilenme ihtimali biraz daha fazladır. Zira bu dönemde plasentanın etkilenmesi ve erken doğum gibi komplikasyonlar yaşama riski kısmen daha yüksektir. Dolayısıyla uzmanlar, herhangi bir semptom olmasa bile gebeliğin son aylarında meydana gelen düşmelerden sonra doktor kontrolünün önemli olduğunu belirtiyor. Özellikle aşağıdaki semptomların varlığında vakit kaybetmeden hastaneye başvurulması gerekiyor.
- Vajinal kanama veya lekelenme
- Amniyon sıvısının sızması
- Fetal hareketin azalması
- Rahim duvarında kasılmalar
- Baş dönmesi, bayılma hissi
- Karın ağrısı
- Nefes darlığı
Gebelikte Düşme Nedeniyle Oluşan Yaralanmanın Test Edilmesi
Hamilelikte düşme sonrası muayeneye gidildiğinde doktor ilk olarak anamnez alıp fiziki muayene gerçekleştirir. Annenin şikayetlerine göre farklı test ve tetkikler yapmak isteyebilir. Doppler veya ultrason ile fetal kalp tonlarını ölçerek bebeğin durumunu değerlendirebilir. Bu noktada vajinal kanama, kasılma veya hassasiyet gibi semptomlarınız olup olmadığını sorabilir. Değerlendirme sonrası uygun tedavi prosedürünü uygulayacaktır.
Hamilelikte Düşme Riskini Azaltmak İçin Alınabilecek Önlemler
Hamilelikte düşmeyi her zaman engelleyemeseniz de bazı önlemler alarak riski azaltabilirsiniz. İşte, gebelikte düşmeye karşı alabileceğiniz önlemler…
- Başınız döndüğünde destek almak için sağlam bir şeye yaslanın veya oturun.
- Kaymayan, iyi tutuşlu ayakkabılar tercih edin. Yüksek topuklu ayakkabılardan olabildiğince uzak durun.
- Merdiven kullanırken korkuluklara tutunun. Eğer tutunacak bir korkuluk yoksa birinden destek alın.
- Yürürken ağır eşya taşımamaya özen gösterin.
- Banyo ve mutfak gibi ıslak alanlar kaza alanları olmaya daha meyillidir. Buralarda kaymayı önleyen bant veya kaymaz tabanlı paspaslar kullanabilirsiniz.
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Hamilelikte Merdiven Çıkmak Zararlı mı?
Kaynak: 1
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var