9 Aylık Bebek

9 aylık bebek oyun oynarken bazı heceleri söyleyebilir, bu onun konuşmada ne kadar hevesli olduğunun kanıtıdır. Önünüzdeki 2-3 ay boyunca hecelerin sayısı artacaktır.

9 Aylık Bebek

9 AYLIK BEBEK

9 Aylık Bebek doğumundan bu yana artık çok yol katetmiştir. Her geçen gün kendini ve etrafındaki dünyayı tanıma konusundaki merakı artmaya devam eder. Bu ay gelişimi biraz yavaşlamış gibi görünse de öğrenme süreci sürekliliğine devam eder. Artan merak duygusu sayesinde evde dokunmadık nesne, girilmedik alan bırakmaz. Bu nedenle evinizi bebeğinizin güvenliği için düzenlemeyi asla unutmayın. Öncede kazandığı becerileri bu ay daha da geliştirecektir. Bir nesneyi parmağıyla tutma konusunda artık ustalaşmıştır diyebiliriz. Ellerini kullanmasındaki becerisi sayesinde, eli ve baş parmağıyla bir nesneyi sıkıca kavrayabilir, elini nesnenin şekline göre ayarlayabilir.  

9 AYLIK BEBEK FİZİKSEL GELİŞİMİ

Artan el becerisi ve bilgisi öğrendiği şeyleri yeni durumlara göre adapte etmesini sağlar. Nesnelerin birbirleriyle olan bağlantılarını anlamaya çalışır. Örneğin eline kapağı olan bir nesne verdiğinizde onu kapamaya çalışacaktır. Bir eliyle nesneyi tutarken diğer eliyle ona vurması ellerinin ilk asimetrik hareketidir. Henüz yapboz yapabilmeyi beceremese de ona nesneleri deliklerden geçiren oyuncaklardan alabilirsiniz.   

9 aylık bebek

9 Aylık Bebek Neler Yapar?

Deneme yanılma yoluyla kendi kendine oturmanın yolunu bulabilir. Bundan sonraki zamanının çoğunu oturmaya veya emeklemeye çalışarak geçirecektir. Aynı zamanda koltuklara tutunarak ayakta kalmaya ve hareket etmeye de çalışır. Yürüteç kullanma konusunda çeşitli düşünceler var. Kimi uzmanlar önermezken kimileri de kullanılması gerektiğini savunur. Yürüteç kullanma konusunda bir uzmandan yardım almanız en doğrusudur. Tırmanmaya olan iç güdüleri geliştiğinden evin dolaplarına veya varsa merdivenlere tırmanmaya çalışacaktır. Bu aylardan itibaren onu yalnız bırakmamaya dikkat edin. Çünkü bebeğiniz her şeyi keşfetmeye çalışacaktır. Küçük nesneleri, ecza dolabını, çekmeceleri, deterjanları mutlaka kilit altında tutun veya onun ulaşamayacağı bir yere saklayın. Ayrıca evde bulunan bitkileri de ondan uzakta tutmaya çalışın. Çünkü onları koparıp ağzına götürebilir. Bitkiler bebeğiniz için tehlikeli olabilir.  

SOSYAL VE BİLİŞSEL GELİŞİM

Bebeğiniz kendini ve sahip olduğu şeyleri korumak istediğinden yanına gelen başka bir bebekle oyuncak paylaşım konusunda sıkıntı yaşayabilir. Diğer çocuklara karşı duyarlı olabilir. Örneğin yanında ağlayan bir başka bebek varsa o da ağlamaya başlayabilir. Oyun oynarken yanında olmanızı ister. Sizin ruh halinizi anlar ve ona göre davranır. Tutma becerisi konusunda bir usta olduğu için iki eline de nesneleri alıp onları kontrol edebilir, birbiriyle çarpıştırabilir. O bunları yaparken sizin onu izlemenizden de mutluluk duyacaktır.

9 aylık bebek oyunları

9 Aylık Bebeklerin Gelişim Özellikleri

Bebeğinizin dış dünyayı keşfetmesi için ona pencereden güvenliğini iyice sağlayarak baktırabilir, dışarıya çıkararak etrafında olanları ona anlayabileceği şekilde tanıtabilirsiniz. Tanımadığı insanları gördüğünde huysuzlaşabilir. Bu nedenle bebeğinizi daha önce gördüğü kişilerin yanında tutmaya özen gösterin. Onunla birlikte seyahate çıkma konusunda çok acele etmeyin çünkü bu biraz zorlaşabilir. Hırçınlaşıp, ağlayabilir. Eğer alışık olmadığı bir durumla karşılaşırsa ne yapacağını anlamak için size bakabilir. Bu durumda konuşarak onu sakinleştirebilirsiniz. 

9 aylık bebek gelişimi

Bebeğinizin Sosyalleşmesi İçin Birlikte Zaman Geçirin

Ev içinde sosyalleşmesi ve günlük hayatı öğrenebilmesinin en güzel yollarından birisi de örneğin mutfakta yemek yaparken bebeğinizle birlikte vakit geçirmenizdir. Bu sırada çıkardığınız sesler, söylediğiniz şarkı, yaptığınız hareketler bebeğinizi etkileyecektir. Güvenle elinde tutup, oynayabileceği eşyaları ona verebilirsiniz, bundan mutlu olacaktır. Ancak kırılmayan ve keskin olmayan eşyalar olmasına dikkat edin. Ayrıca bebeğiniz her şeyi ağzına da götürmeye çalışabilir. Bu nedenle güveliğinden ve hijyeninden emin olmadığınız hiç bir objeyi bebeğinize vermeyin.   Solunum Yolu Tıkanıklığında Bebeklere Uygulanacak Olan İlk Yardım

9 Aylık Bebek Oyunları

9 Aylık bebeniz sizinle oynamaya başlayacaktır. Bu oyunlar yanında; bebeğinize hikaye kitapları okuyabilir, masallar anlatabilir, çeşitli doğa ve hayvan seslerini taklit edebilirsiniz. Nesnelerin ses çıkarması, eşyalar ve sesler arasında ilişki kurmasını öğrenmesine yardımcı olur. Elbette onun ürkeceği bir sesi de ona dinletmeyin. Yaratıcı oyunlar oynayarak gelişimine destek olabilirsiniz. Örneğin yüzünüzü kapatarak “anne nerede?” gibi sorular sorun ve yüzünüzü açın bu onu çok heyecanlandıracaktır. Ayrıca bu, kavramların devamlılığını sağlaması adına zihinsel gelişimini de tetikler. Saklanma ve bulma oyunlarını ilgiyle takip edecektir.     

9 aylık bebeklerde oyuncak

Bebeğiniz İçin Uygun Oyuncak Seçimi

Nesneler ve hareket devamlılığını kavraması oldukça gelişmiştir. Bunun yanı sıra yavaş yavaş sorun çözme konusundaki becerisi de gelişir. Örneğin, ulaşamadığı bir oyuncak için önündeki engelleri aşmaya, etrafında dolaşmaya çalışır. Kendisi için en uygun olan çözümü bulmak için çabalar ve çözüm arar. Önceki deneyimlerinden faydalanmayı öğrendiğinden önceden öğrendiği çeşitli yolları denemeye çalışır.   

Yaşa Göre Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalı?

9 Aylık Bebeklerde Dil Gelişimi

9 aylık bebek oyun oynarken aynı zamanda da dil gelişimi devam eder. Bu nedenle bazı heceleri söyleyebilir, bu onun konuşmada ne kadar hevesli olduğunun kanıtıdır. Önünüzdeki 2-3 ay boyunca hecelerin sayısı artacaktır ancak bebekler genellikle 2 yaşından önce konuşmazlar. Eğer bebeğiniz çok daha önce konuşmaya başladıysa bu onun ileri bir zekaya sahip olduğunu gösterebilir. Konusunda uzman biriyle gecikmeden görüşmenizde fayda vardır. Bebeğinizin ona söylediğiniz her şeyi anladığını unutmayın. Onunla sürekli konuşmanız, yaptıklarınızı anlatmanız, nesnelerin isimlerini söylemeniz gelişimi için önemlidir. Kısa bir zaman sonra “anne, baba, dur, baş baş” gibi kelimeleri ve talimatları anlayacaktır. Oyuncakları saklayarak bulmasını sağlayabilirsiniz, bu onun oldukça hoşuna gidecektir.   dokuz aylık bebek emekleme

9 Aylık Bebek Gelişimi: Emekleme

9 Aylık olan bebeğinizin kas ve iskelet sistemi gelişmiştir. Bebeklerde emekleme 8. Aydan itibaren başlar. Bebeğiniz 9 aylık olmasına karşın henüz emeklemedi ise hemen telaşlanmayın. Çünkü uzmanlar bazı bebeklerin hiç emeklemeden yürüyebileceklerini belirtirler.   

Emekleyen Bebeğiniz İçin Almanız Gereken Önlemler

9AYLIK BEBEK KİLOSU

  • 9 aylık kız bebeklerde kilo; alt sınır 6.400 gr. ortalama kilo 8600 gr. üst sınır 10. 800 gr'dır.
  • 9 aylık erkek bebeklerde kilo; alt sınır 6500 gr. ortamalama 9000 gr. üst sınır 11.300 gr. dir.

9 aylık bebek boy kilo

9 AYLIK BEBEKLERDE BOY

  • 9 aylık kız bebeklerin boyu; alt sınır; 62 cm, ortalama boy 69 cm. üst sını 76 cm'dir.
  • 9 aylık erkek bebeklerin boyu; alt sınır; 64 cm, ortalama boy 71 cm. üst sınır, 77.5 cm'dir.

9 AYLIK BEBEK BESLENME

Sizinle birlikte sofraya oturma alışkanlığı kazanmaya başlayan bebeğinizin açlık ve tokluk metabolizması doğuştan gelişir. Bu nedenle yiyeceği miktar konusunda ısrarcı olmamalı, bunun kararını bebeğinize bırakmalısınız. Bu dönemlerde önemli olan yediği miktardan çok, yiyecekleri el-göz koordinasyonu ve motor gelişimi açısından elinde tutabilmesi ve ağzına götürebilmesidir. Besinlerin teker teker isimleri söylenerek verilmesi önemlidir. Her yediğinde bu başarısından dolayı onu alkışlayarak takdir edebilirsiniz.

9 aylık bebek beslenmesi

Bebeğinizin Yemesi Gereken 10 Önemli Besin

  1. Patates,
  2. Brokoli (sebze çorbalarının vazgeçilmezi)
  3. Tam tahıllar,
  4. Peynir,
  5. Yoğurt,
  6. Ton Balığı (ilk aylarda doktorunuza danışarak),
  7. Yaban Mersini (ilk aylarda doktorunuza danışın),
  8. Süt,
  9. Yumurta,
  10. Sığır eti (hazmı zor olduğu için ilk aylarda doktor önerisine göre verebilirsiniz)

9 Aylık Bebek Beslenmesi : Ek Gıda

7. aydan itibaren verdiğiniz ek gıdalara devam edebilirsiniz. Yumuşak gıdalara alışabilmesi için iyi pişmiş patates, havuç, peynir, armut, köfte gibi yiyecekleri verebilirsiniz. Dişleri henüz çıkmadığından çiğneme işlemini daha çok diş etleri sayesinde yapabilecektir. Bu besinleri küçük parçalar halinde ve dilimlenmiş olarak verebilirsiniz. Besinleri sizin ona yedirmeniz değil, eline vererek ağzına götürmesini öğretmelisiniz.

9. Aydan İtibaren Çiğ Sebzeleri Verebilirsiniz

9. aydan itibaren bebeğinize 7. aydan itibaren tükettiği diğer besinlerin yanı sıra; domates, çok iyi yıkanmış çiğ mevsim sebzeleri, salatalık gibi yiyecekler de verebilirsiniz. Bu dönemlerde bebeğinizin boğanıza kaçacak ve boğulmasına neden olabilecek fındık, badem, üzüm gibi yiyecekler kesinlikle vermemelisiniz. Eğer verecekseniz de bunların iyi ezilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Bebeğinize ek gıdaların dışında anne sütü de vermeye devam etmelisiniz.   

9 aylık bebek kahvaltısı

9 Aylık Bebek Kahvaltısı

9 Aylık Bebek kahvaltısı nasıl olmalı? Merak edenler için, bebeğiniz için pek çok kahvaltı seçenekleri mevcuttur. Bebeğiniz için kahvaltı hazırlarken önceklikle bilmeniz gerekeni bebeğinizin neleri nasıl yemeyi sevdiğidir. Zira bebeğinizin hoşlanmayacağı türden hazırladığınız kalvaltıyı yedirmekte zorlanabilirsiniz. Bebeğiniz için internette pek çok kahvaltı tarifi bulabilirsiniz. Bunlardan en bilinlerden birisi şu şekilde hazırlanır; Malzemeler 1 haşlanmış yumurta sarısı, 1 tatlı kaşığı lor peyniri ya da tuzsuz beyaz peyniri, 1 çay kaşığı terayağı, 1 adet zeytin kabuğu soyulmuş ve suda beklemiş) 1 adet ev yapımı günlük yoğurt,  bebeğinizin sevdiği muhallebiden 1 yemek kaşığı. Hazırlanışı; Peynir, zeytin, tereyağ, yoğurdu, muhallebiyi karıştırın. Üzerine küçük parçalara ayırdığınız yumurta sarısını ekleyin. Bebeklerde 1 yaşına gelene kadar bebeğinize vermemeniz gereken besinler;

  • Bal
  • Çilek
  • Balık haricindeki deniz ürünleri
  • Tatlandırıcı içeren tüm hazır gıdalar
  • Çiğ inek sütü
  • Yumurtanın beyazı
  • Salam, sucuk ve sosis gibi işlenmiş etler
  • Konserveler
  • Sakatatlar
  • Tütsülenmiş balıklar
  • Kafeinli tüm içecekler
  • Asitli ve/veya bol şeker içeren içecekler
  • Doğal olmayan meyve suları

9 aylık bebeklerde uyku düzeni

9 AYLIK BEBEKLERDE UYKU DÜZENİ

9 Aylık Bebekler uyku düzeni biraz daha düzenlidir. Ancak bebeğiniz büyüdükçe uyuma süresi azalabilir. Genellikle akşamları uyur ve gece uyanmaları daha da azalmaya başlar. Eğer bebeğiniz gece sürekli uyanıyorsa bir sorunu olabilir. Ancak bu gaz sancısı veya diş çıkarma nedeniyle ağrı da olabilir. Bebeğinizi iyice kontrol ederek, sorunun ne olduğunu anlamaya çalışın. Eğer sorunu çözemiyorsanız o zaman beklemeden doktora götürün. 

9 Aylık Bebekler Kaç Saat Uyur?   

9 aylık bebekler doktor kontrolü

9 AYLIK BEBEK DOKTOR KONTROLÜ VE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR

Bu ay bebeğinizin kan sayımı yapılabilir. Kan sayımında demir değerleri kontrol edilir. Eğer yetersizlik varsa doktorunuzun önerileri doğrultusunda beslenme ile telafi sağlanır. Besinsel kaynakların yanı sıra duruma göre şurup, damla veya ilaç verilebilir. Bu ay yapılacak herhangi bir aşı bulunmaz.   

9 Aylık Bebeklerin Aşı Takvimi İçin Tıklayın

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Lâçin 1. Yiğit adam. 2. Kartal. 3. Şahin. 4. Atmaca.