22 Aylık Bebek

22 aylık bebek artık pek çok hareketi daha iyi yapabilmektedir. Yürüme ve koşmanın yanı sıra artık zıplama gibi davranışlarda da bulunabilir.

22 Aylık Bebek

22 AYLIK BEBEK

22 aylık bebek artık pek çok hareketi daha iyi yapabilmektedir.22 Aylık Bebeğin Gelişimi sürecinde bebeğiniz yürüme ve koşmanın yanı sıra artık zıplama gibi davranışlarda da bulunabilir. 22 Aylık Bebek Neler Yapar? Tek ayağını kullanarak yardım olmadan merdivenleri çıkabilir, rahat koşabilir, topa tekme atabilir. Ellerini yıkayıp kurulayabilir. Kitapların sayfalarını rahatlıkla çevirebilir, koltuklara tırmanabilir, kapıları açabilir, ayakkabılarını ve kıyafetlerini kendi başına çıkarabilir. 6 adet küpü üst üste koyabilir, kalem ile enine çizgiler ve daireler çizebilir. Bebeğinizin 2 yaşına yaklaşıyor olması bağımsızlık duygusunu ön plana çıkarmaya başlar. Bu nedenle huysuz ve öfkeli olabilir. 22 Aylık bebeğin kilo ve boy gelişimi ile 22 Aylık bebeğin dil gelişimiyle ilgili detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.   

22 aylık bebek  

22 AYLIK BEBEK FİZİKSEL GELİŞİMİ

22 Aylık bebeğin fiziksel gelişimi sürecinde bebeğiniz taklit becerisini günden güne gelişmeye devam eder ve taklit oyunları oynayabilir. Bu aylarda bebeğinizin el ve ayak koordinasyonunu, fiziksel gelişimini sağlayacak, aynı zamanda motor becerisi de kazandıracak olan oyun hamurunu da oyunlarının arasına ekleyebilirsiniz. Ayrıca bebeklere uygun olan parmak boyalardan, boya kalemlerinden ve boya fırçalarından alarak bebeğinizin oyalanmasını ve eğlenmesini sağlayabilirsiniz. Resim çizmek bebeğinizin hayal gücünü geliştirirken, el becerisinin gelişmesine de katkı sağlar. Bebeklerin bazıları kağıtları daha kontrolsüz kullanırken, bazıları daha kontrollüdür. Ona müdahale etmeyin, sadece nasıl çizmesi gerektiğini sakin ve güzel bir tarzda söyleyebilirsiniz. Ancak yine de kendi tarzını bulması konusunda da onu desteklemelisiniz. Bebeğinizin hangi elini kullanacağına da asla karışmayın. Unutmayın insanların sağlak veya solak olmaları sonradan değiştirilebilen bir şey değildir. Oyuncakları arasında bebeklere uygun resim, spor ve müzik aletleri ekleyebilirsiniz. Bunlar motor gelişimini desteklerken bu dallara olan ilgisinin de artmasını sağlayacaktır.

SOSYAL VE BİLİŞSEL GELİŞİM

Bebekler bu aylarda genellikle meydan okuyan hareketlerde bulunabilirler. Yeni denedikleri şeyleri başaramadıklarında hırçınlaşabilir, zihinlerinde planlarına uymayan durumlar karşısında öfkelenebilirler. Hemen müdahale etmek yerine, kendi çözüm yolunu bulması için ona fırsat tanımanız gerekir. Eğer kendi yapamıyorsa o zaman ona yardım teklif edin ancak onun yerine siz yapmayın, önemli olan birlikte yapmanızdır.   Bebeklerde İki Yaş Sendromu İle Başa Çıkmanın Yolları İle İlgili Detaylı Bilgi İçin Tıklayın  

Sembolik Oyunlar Hayal Gücünü Geliştirir

Bebeğiniz mutfak eşyalarıyla sizin gibi yemek yapabilir, hayali bir bardağa çay koyup size getirebilir. Bunlar duygusal ve sosyal gelişimini, kişilik rollerini, çatılarını ve bireyselleşmesini sağlayan taklit oyunlarıdır. Sembolik oyunlar bebeğinizin hayal gücünün gelişmesine katkı sağlar. Kendisinden yaşça büyük çocuklarla oynaması, onların yapabildiklerine hayranlık beslemesini ve onlara özenmesini sağlar. Bu oldukça zenginleştiren bir öğrenme deneyimidir. Aynı zamanda kendisine yakın yaştaki birinden öğrendiği davranışlardan çok hızlı şeyler öğrenebilir.   

22 aylık bebek gelişimi   

Bu Dönemde Bebeğinizi Beşikten Yatağa Geçirin

Bu dönemde artık bebeğinizi beşikten yatağına geçirebilirsiniz. Bu hem sizin hem de bebeğiniz için son derece büyük bir gelişmedir. Aynı zamanda büyüdüklerini anlamalarını da sağlayacaktır. Bebeğinizin bu değişikliğe hazır olduğunu hissediyorsanız onu destekleyin. Yatak seçiminde bebeğinizin çok hareketli olmasını da göz önüne alarak güvenlikli olmasına dikkat etmelisiniz. Korkuluklu ve kilitli yatakları geçiş aşaması için kullanabilirsiniz. Yatağın sağlıklı ve ortopedik olmasına özen gösterin. Bebeğinizin korkuluğu aşma ihtimalini de hesaba katarak yere mutlaka yumuşak minderler koymayı unutmayın.

Bebeğinizin Odasını Ayırdığınız Dönemde Kesici Delici Nesneleri Ortada Bırakmayın

Neden kendi yatağına geçmesi gerektiğini ona anlayabileceği şekilde anlatın. Yatağına sevdiği oyuncaklardan koyabilirsiniz. Eğer rutinini bozacak bir durum yaşandıysa yatağa geçmesi için onu zorlamayın. Bebek telsizini bu yaşlarda da kullanarak, onu odasındayken kontrol edebilirsiniz. Kimi ebeveynler bebeklerinin odasına kamera da yerleştiriyorlar tabi ki tercih size kalmış. Siz uyurken geceleri yataklarından kalkabilirler. Bu nedenle odasında ve evin tüm yerlerinde kesici, delici nesnelerin olmamasına dikkat edin.   Bebeğin Odası Ne Zaman Ayrılmalı? Detaylar İçin Tıklayın  

tuvalet eğitimi için ideal yaş  

Tuvalet Eğitimine Başlayabilirsiniz

Tuvalet eğitimine bebeğinizin hazır olduğunu hissediyorsanız başlayabilirsiniz. Ancak kimi bebekler bezlerini bırakmak istemeyebilirler. Ona biraz zaman tanıyın. Siz tuvaletteyken sizi izleyebilir veya bez zamanının değişmesi gerektiğini size söyleyebilir. Tuvaleti geldiğini söylediğinde bezinin kuru olduğunu dahi görebilirsiniz. Aslında bu belirtiler tuvalet eğitimi için hazır olduğunu kesin olarak göstermese de denemekte fayda var. Onu tuvalete oturtup, tuvaleti incelemesini sağlayın.

Bebeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir? Detaylar İçin Tıklayın

22 Aylık Bebeklerde Dil Gelişimi

22 Aylık Bebeklerin dil gelişimi sürecinde 2 kelimelik cümleleri söyleyebilirler. "Ben" bilinçleri gelişmiştir ve üçüncü tekil zamiri de öğrenmiştir. Kitaplardaki resimlerde bulunan eşyaları gösterdiğinizde isimleri söyleyebilir, ağız, burun gibi yüz bölümlerini tanıyabilir. Bebekler her zaman masal dinlemekten hoşlanırlar. Ona masallar okumaya devam edebilirsiniz.

  • 22 aylık bebek dil gelişiminde 6 kelime kullanabilir,
  • 4 resmi işaret ederek tanımlayabilir,
  • Elinle göstermene gerek olmadan, iki aşamalı bir yönergeyi yerine getirebilir.

22. Ayın Sonunda Bebeğin Neler Yapabilir?

  • 22 aylık bebek gelişiminde merdiven çıkabilir,
  • Zıplayabilir,
  • 4-6 küpten kule yapabilir,
  • Ellerini yıkayıp kurulayabilir.

Not: Anne babaların unutmamaları gereken önemli konu bazı bebeklerin bahsedilen gelişim aşamalarından birkaçına erişemeyebilecekleridir. Bebeklerinin dil gelişimiyle ilgili olarak endişelenen ebeveynlerin endişelerini mutlaka doktora danışmaları tavsiye edilir. Ayrıca prematüre bebeklerin bu aşamalara aynı doğum yaşındaki bebeklere oranla daha geç ulaştıklarının unutulmaması gerekir.  

 22 aylık bebek beslenmesi  

BESLENME

22 aylık bebek beslenme programından eti, tahılları, bakliyatları, sebze ve meyveleri çıkarmamanız tavsiye edilir. Öğünlerde değişik besin gruplarından yiyecekler hazırlayarak, bebeğinizin farklı besinlere alışmasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinizle birlikte sofraya oturup, farklı yiyecekleri onunla birlikte beraber yiyerek ona örnek olabilirsiniz. Her gün bebeğinizin mutlaka kahvaltı yaptığından emin olun. Eğer çalışıyorsanız ve bebeğinize başkası bakıyorsa, haftalık öğün planları yaparak, neler yemesi gerektiği konusunda bakacak olan kişiyi bilgilendirebilirsiniz. Günlük beslenme rutinini bozmamaya özen gösterin ki bebeğiniz de buna alışabilsin.

Yiyeceklerin Her Daim Taze ve Günlük Olmasına Özen Gösterin

Yiyeceklerin her daim taze ve günlük olarak hazırlanmasına özen gösterin. 3 ana öğünün dışında mutlaka ara öğünler de ekleyin. Çünkü bebeğinizin mide kapasitesi sizinkinden az olduğu için daha sık acıkacaktır. Evde onun atıştırabileceği sağlıklı gıdalar bulundurarak ara öğünlerin atlanmamasını sağlayabilirsiniz. Sağlıksız gıdaları evde bulundurmamaya ve dışarıda da tüketmemeye özen gösterin. Bebeğinizin yanında bu gıdalardan tüketmemeye özen gösterin ve ona örnek olun.  

22 AYLIK BEBEĞİN BOYU VE KİLOSU

22 aylık bebeğin boyu ve kilosu WHO -Dünya Sağlık Örgütünün standartlarının belirttiğine göre, 8,8 kg ile 14,5 kilo arasında, boyunun ise, 78. 7 cm. ile 91,6 cm arasında olması beklenir.

22 Aylık bebek kaç cm olmalı?

  • Bebeğiniz kız ise boyu; 78.7 cm ve 90.5 cm arasında,
  • Bebeğiniz erkek ise; 80.5 cm ve 91.6 cm arasında olmalı.

22 Aylık bebek kaç kilo olmalı?

  • Bebeğiniz kız ise kilosu 8.8 kg ve 14.1 kg arasında,
  • Bebeğiniz erkek ise, 9.5 kg ve 14.5 kg arasında olmalı.

  22 aylık bebek uyku  

UYKU

Bebeğiniz uyku konusunda artık yavaş yavaş disiplin altına girmeye başlamalıdır. Kendi başına uyumuyorsa, uyku rutinini uyguladıktan sonra onu kendi yatağına bırakıp artık uyuması gerektiğini söyleyin. Mümkün oldukça uyku rutinini kesinlikle bozmayın. Değişiklikler bebeğinizin uykuya dalmasını zorlaştırabilir. Uyku arkadaşı da yine bebeğinizin uyuması için iyi bir alternatiftir. Ancak uyku arkadaşını yatağının dışına çıkarmasına izin vermeyin. Çünkü onu gördüğü zaman uyuması gerektiğini anlayacaktır. Eğer yatağının dışına çıkarsa anlamını yitirir.   

Bebekler Kaç Saat Uyumalı? Detaylar için tıklayın  

DOKTOR KONTROLÜ VE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR

Bu ay doktorlar özellikle bir kontrol yapmayabilir. Yine de kontrole götürmek istiyorsanız, genel fiziksel bir muayene ve gelişim takibi yapılabilir. 24. aya kadar yapılacak herhangi bir aşı bulunmamaktadır.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Iraz bk. Raziye
Erkek Bebek İsimleri
Dadak 1. Büyük kardeş, ağabey. 2. Bebek. 3. Bir yiyeceğin tadına bakmak için yenilen parçası, tadımlık. 4. Şeker, akide şekeri.