Hamilelikte Mide Ağrısı: Neden Olur, Nasıl Geçer?

Hamilelikte Mide Ağrısı: Neden Olur, Nasıl Geçer?
29 Mart 2021

Hamilelikte en sık yakınılan şikâyetlerden biri de mide ağrısıdır.

Hamilelikte mide ağrısı, en sık karşılaşılan şikâyetlerin başında geliyor. Üstelik mide ağrısına çoğu zaman mide yanması ve sindirim problemleri de eşlik edebiliyor. Bu durumun birçok sebebi olsa da bebeğin büyüyüp mideye baskı yapması ve hormonâl değişim, gebelikte mide ağrılarının esas nedenini oluşturuyor. Özellikle rahmin büyüme hızını artırdığı 2. trimester ve sonrasında görülen mide ağrısı, bazen de gastrit ve reflü gibi hastalıklar sebebiyle gelişebiliyor. Bu nedenle şikâyetler hissedildiğinde mutlaka muayene olunmalı ve altında yatan sebep araştırılmalıdır. Ciddi problemler ekarte edildikten sonra, beslenme önerileri ve günlük yaşamda yapılabilecek birkaç değişiklik ile hissedilen şikâyetler hafifletilebilir. Doğumun ardından ise bebeğin baskısının ortadan kalkması ve hormonların eski düzenine dönmesiyle birlikte, mide ağrısının tamamen geçmesi beklenir. 


Peki, hamilelikte mide ağrısına ne iyi gelir? Hamilelikte mide ağrısı yaşayanlar nelere dikkat etmeli? Sizler için hazırladığımız bu yazıda, gebelikte mide ağrısı ile ilgili merak edilenleri derledik, hazırsanız başlayalım!

Hamilelikte Mide Ağrısı Neden Olur?

Gebelikte mide ağrısı, mide yanması, kabızlık, şişkinlik ve gaz gibi şikâyetlerle çok sık karşılaşılır. Üstelik, yaşam kalitesini oldukça düşüren bu şikâyetler genellikle bir arada görülür. Hem beslenme yanlışları hem de stres gibi psikolojik faktörler bu şikâyetleri tetikleyebilir. Ancak hamilelik döneminde mide ağrısının nedeni, çoğu zaman hormonâl dengenin değişmesi ve bebeğin organlara uyguladığı baskıdır. Bazen de ülser, gastrit veya besin zehirlenmesi gibi durumlar ağrının sebebi olabilir. Bu nedenle her şikâyette olduğu gibi mide ağrısı hissedildiğinde de öncelikle muayene olmak ve altında yatan nedeni öğrenmek gerekir.

Bulantı ve kusma gibi şikâyetler genellikle ilk üç ayda görülür ve 3. aydan sonra giderek azalması beklenir. Hamilelikte mide ağrısı ise rahmin mideye baskı yapması nedeniyle 3. aydan sonra da hissedilebilir. Kimi hamileler bu şikâyetleri yoğun yaşarken, bazıları daha hafif atlatabilir hatta kimilerinde hiçbir problem görülmeyebilir. Bu durum tamamen kişiseldir ve şikâyetlerin şiddeti her kadında farklı olabilmektedir.

Hamilelikte Mide Ağrısının Olası Nedenleri

1. Hormonâl Dengenin Değişmesi

Gebelikte yaşanan birçok değişim ve şikâyetin altında hormonlar yatıyor. Örneğin bu dönemde artan progesteron hormonu, bağlarda ve eklemlerde gevşemeye neden olarak vücudun çeşitli bölgelerinde ağrılara neden olabiliyor. Ya da HCG hormonunun özellikle ilk 3 ayda artması, yoğun mide bulantılarına sebep olabiliyor. Aynı şekilde mide ağrısının altında da gebelik hormonları yatabiliyor.

2. Rahmin Mideye Uyguladığı Baskı

Gebelik haftası ilerledikçe rahim ve bebek büyüme devam eder. Bu da aslında yalnızca mideye değil, birçok organ üzerinde baskıya neden olarak ağrılar yaşanmasına neden olabilir.

3. Mide Hastalıkları

Ülser ve reflü gibi toplumda sık karşılaşılan hastalıklar sonucunda mide ağrısı izlenebilir. Aynı şekilde mide – bağırsak sisteminin çeşitli mikroorganizmalarla enfekte olması durumunda da mide ağrısı yaşanabilir.

4. Besin Zehirlenmesi

Besin zehirlenmesi, çeşitli mikroorganizmalar ya da onların toksinlerinin bulaştığı gıdaların tüketilmesiyle ortaya çıkan bir tablodur. En sık karşılaşılan belirtileri ise ishal, kusma, bulantı, karın krampı ve mide ağrısıdır.

5. İrritabl Bağırsak Sendromu ve Gaz

Mide-bağırsak sisteminin tam olarak tespit edilemeyen sebeplerle hazımsızlık veya kabızlık gibi problemler geliştirmesi durumunda, bu şikâyetlere mide ağrısı da eklenebilir. Ayrıca sıkışmış bağırsak gazları da bıçak saplanır tarzda şiddetli mide ağrısına neden olabilir.

Bunu da Okuyun: Hamilelikte Mide Bulantısı ile Nasıl Başa Çıkılır?

Hamilelikte Mide Ağrısı: Neden Olur, Nasıl Geçer?

Hamilelikte Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte mide ağrısı, yukarıda da bahsettiğimiz gibi enfeksiyonlar veya çeşitli mide hastalıklarıyla da ilgili olabilmektedir. Bu nedenle öncelikle muayene olmak ve mide ağrısının altında yatan nedeni öğrenmek gerekir. Eğer ciddi bir rahatsızlık saptanmadıysa ve mide ağrısının hamileliğe özgü geliştiği düşünülüyorsa, o halde beslenme düzenini ve günlük alışkanlıkları gözden geçirerek şikâyetlerin hafiflemesi sağlanabilir. Şimdi, hamilelikte mide ağrısına iyi gelecek bazı önerilere göz atalım;

  • Mide problemlerinin çoğu beslenme alışkanlıklarıyla ilgilidir. Bu nedenle mide sağlığını olumsuz etkileyebilecek gazlı içeceklerden olabildiğince uzak durulmalıdır.
  • Gazlı içecekler gibi kafeinli içecekler de mideyi yorabilir. Bu nedenle çay ve kahve gibi içecekler dikkatli tüketilmelidir.
  • Kızartma yemekleri bol yağ içerdiğinden mide sorunlarına sebep olabilir. Bu nedenle yiyeceklerin haşlanarak veya fırınlanarak hazırlanmasına özen gösterilmelidir.
  • Aşırı baharatlı, tuzlu veya acı yiyecekler de mide problemlerine davetiye çıkaracağından, baharat kullanımını sınırlandırmak faydalı olacaktır.
  • Hamilelik döneminde hem enerji ihtiyacının hem de hormonların artması, daha fazla yeme isteğine sebep olabilir. Ancak aç olunmadığı halde yemek yemek, midenin ağrımasına neden olabileceğinden porsiyonlara dikkat edilmelidir.

Bunu da Okuyun: Hamilelikte Aşerme Ne Zaman Başlar?

  • BRAT diyetinde tercih edilen haşlanmış patates, muz, pirinç ve tost ekmeği gibi yiyecekler mide ağrısına iyi gelebilir. Ancak bu yiyecekler protein açısından zengin olmadığı için bu beslenme düzenine uzun süre devam edilmemelidir.
  • Yatmadan önce yemek yemek, reflüye zemin hazırlayıp mide ağrısına sebep olabileceğinden, bu alışkanlıktan vazgeçmek gerekir. Hali hazırda reflü hastası olanların yüksek yastıkla uyuması faydalı olabilir.
  • Sıcak duş almak veya sıcak kompresler uygulamak, anlık rahatlama sağlayabilir.
  • Stresin, mide ve bağırsak hastalıklarına sebep olduğu araştırmalarla kanıtlanmış bir gerçek. Bu nedenle stres yönetimi etkili bir şekilde uygulanmalı ve stresli ortamlardan/olaylardan olabildiğince uzak durulmalıdır.
  • Sigara ve alkol tüketimi, hem bebek hem de mide sağlığı için kesinlikle sonlandırılmalıdır.
  • Karın bölgesini sıkan, aşırı dar kıyafetler tercih etmeyin.
  • Bol miktarda su tüketmek, mide sağlığını korumada önemli bir faktördür.
  • Organik yoğurt ve kefir gibi bolca probiyotik içeren besinler düzenli olarak tüketilebilir.
  • Egzersiz yapmak da metabolizmayı düzenleyerek mide-bağırsak sağlığını iyileştirmeye yardımcı olur.
  • Hayat tarzı ve beslenme değişikliklerine rağmen geçmeyen mide ağrısı şikâyetlerinde mutlaka doktora danışmak gerekir.

Bunu da Okuyun: Hamilelikte Mide Yanmasına İyi Gelen Besinler!

Hamilelikte Mide Ağrısı: Neden Olur, Nasıl Geçer?

Hangi Durumlarda Doktora Başvurmak Gerekir?

Hamilelikte mide ağrısı aslında olağan bir durum olarak değerlendirilir. Pek çok kadın, gebeliğinde sindirim organlarıyla ilgili şikâyetlerden yakınır. Fakat çeşitli enfeksiyonların da mide ağrısı ile belirti verebileceği unutulmamalıdır. Bu sebeple, hamilelikte mide ağrısına aşağıdaki durumlar da eşlik ediyorsa mutlaka doktora başvurmak gerekir;

  • Ateş,
  • Ürperme / titreme,
  • Baş dönmesi,
  • Uzun süren mide bulantısı ve kusma varsa mutlaka vakit kaybetmeden muayene olmak gerekir.

Bunu da Okuyun: Hamilelikte Mide Problemlerini Hafifletecek Öneriler!

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Lâle Çiçekleri kadeh biçiminde olan, türlü renklerde süs bitkisi.
Erkek Bebek İsimleri
Ekrem 1. Daha, en kerim. 2. Çok şeref sahibi, pek cömert, çok eli açık. Ekremü’l-Ekremin: Cenab-ı Hak. (Alak suresi: 3 ).