Gebelikte 32. Hafta

Bebeğiniz artık yaklaşık 42 cm boyunda ve 1,600 gram ağırlığında. Güzel haberse uyanık olduğunda, yeni doğmuş bir bebeğin yaptığı birçok şeyi yapabiliyor.

Gebelikte 32. Hafta

Gebelikte 32. Hafta

BEBEĞİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Bu hafta bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 42.4 cm, kilosu ise 1 kilo 600 gram - 1 kilo 700 gram civarındadır.

Bebeğiniz, doğum için nefes hareketlerinin hazırlığını yapar. Beş duyusu da gelişmiştir ve rüya döngüsü başlamıştır. Bebeğinizin ciğerleri ve sindirim sistemi dışında tüm organları gelişimini tamamlamıştır. Kirpikleri, kaşları, tırnakları ve saçı da oluşmuştur. Uyanık olduğunda, yeni doğmuş bir bebeğin yaptığı birçok şeyi yapabilir. Bu nedenle bebeğiniz şimdi doğmuş olsaydı hayatını tehdit edebilecek komplikasyonlar olmadan hayatta kalma şansı yüksek olurdu.

32 haftalık bebeğinizin ten rengi bu haftadan itibaren daha da açılmaya ve cilt rengi normal ten rengine dönmeye başlamıştır.

Geçen haftalara göre gelişimi biraz daha yavaşlayan bebeğiniz hızla kilo alımına devam etmektedir. Ultrason muayenesinde bebeğinizin tüm vücut detaylarını kolaylıkla görebilirsiniz. Çünkü elleri, ayakları ve hayati organları dâhil tüm organları büyük oranda gelişmiştir.  

Önceki haftalarda meydana gelen ve lanugo denen ince, yumuşak tüyler dökülmeye başlamıştır.

Sadece omuz ve sırt bölgelerinde bu tüylerden kalmış olabilir ancak bunları da doğumdan kısa bir süre sonra dökecektir. Gözlerini açıp kapatarak, dışarıdan gelen ışığa tepki verebilir. Bebeğinizin uyuyup uyumadığını karnınızın içerisindeki hareketlerinden anlayabilirsiniz.    

BEDENİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Hem bebeğiniz hem de sizin ihtiyacını karşılamak için kan yoğunluğunuzda artış olacaktır.

Rahminizde büyüme olduğu için nefes darlığı sorununu bu haftalarda da yaşayabilirsiniz. Belinizde ve bacaklarınızda keskin ağrılar hissedebilirsiniz. Bu ağrılar siyatik belirtileridir. Otururken ağrılarınız oluyorsa yastıktan destek alabilirsiniz.

Doğuma yaklaştıkça bel ağrılarınız artacaktır.

Bel ağrıları nedeniyle uykusuzluk yaşayabilir, hareket etmekte zorlanabilirsiniz. Bu durumu doktorunuzla görüşmenizde fayda vardır. Bu erken doğumun belirtisi de olabilir. Ancak sebep erken doğum değilse, bel ağrılarınızın nedeni rahminizin büyümesidir.

Sürekli hareket eden bebeğiniz sizi uyutmayabilir.

Ancak onun hareketli olması bebeğinizin sağlık durumu hakkında önemli bilgiler verir. Bu nedenle bebeğin hareket sıklığı doktorlar için önemli bir veridir. Braxton Hicks adı verilen hafif ve yalancı kasılmalar yaşayabilirsiniz. Bu sizi doğuma hazırlayacak olan kasılmalardır bu nedenle endişelenmenize gerek yoktur.

SAĞLIK & BESLENME

Şuandan itibaren doğuma kadar her hafta bir kilo almış olacaksınız. Bunun yarısı bebeğinizin, diğer kalanı da sıvı tutumudur. Yüksek sodyum gıdalar ve gazlı içeceklerden kaçınmalısınız. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Üçüncü Döneminde Beslenme

Preeklampsi (Gebelik Zehirlenmesi) olabilir mi?

İdrarda gereğinden fazla albümin cinsi proteine rastlanması ve yüksek tansiyon preeklampsinin yani gebelik zehirlenmesinin göstergesi olabilir. Preeklampsi, genel olarak doğuma çok yakın bir dönem olan gebeliğin üçüncü döneminde görülür ve hafif atlatılır. Ancak ağır geçerse bu bebeğin gelişiminde sorun yaşanabileceğini gösterir. Bu durumda en iyi yol bebeği doğurmaktır. Bulanık görme veya lekeler görme, el ve yüzde aşırı şişlik, ani ve şiddetli baş ağrıları, karın üst bölgesindeki ağrılar preeklampsinin belirtileri olabilir. Bu durumda hemen doktorunuzla görüşmelisiniz. Bakmanızda Fayda Var: Preeklampsinin (Gebelik Zehirlenmesi) Belirtileri ve Çözüm Yolları Nelerdir?

Erken doğum olabilir mi?

Gebeliğin 24. haftası le 37. hafta arasında doğumun gerçekleşmesi erken doğum olarak adlandırılmaktadır. Rahminizin nedensiz açılması ve tıbbi gereksinimler dışında suyunuzun gelmesi erken doğumun işaretidir. Bu nedenle bu haftalar oldukça önemlidir. Genital enfeksiyon, plasentada sorunlar veya rahim boyu yetmezliği erken doğum nedeni olabilir. Erken doğum belirtileri: Vajinal akıntının çoğalması, vajinal akıntıda değişiklik, ağrı, adet ağrısı gibi sancılar, pelvik bölgesinde basınç, bel bölgesinde daha önce hissetmediğiniz ağrılar. Belirtilerden biriyle karşılaşırsanız hemen doktorunuzla paylaşmayı ihmal etmeyin. Bakmanızda Fayda Var: Erken Doğumun Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri  

SPOR & SOSYAL AKTİVİTE

Hormonal değişiklikler eklemlerinizin ve dokularınızın gevşemesine neden olur. Bu nedenle özellikle gebelik döneminin sonuna yaklaşırken, kalkmak, oturmak, yürümek, eğilmek oldukça zor hale gelebilir. Ancak bu hareketsiz duracağınız anlamına gelmez. Ufak egzersizler ve düzenli spor kaslarınızın çalışmasını ve doğumu daha rahat geçirmenizi sağlar. Ayrıca bu bebeğiniz için de önemlidir. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Üçüncü Döneminde Spor & Sosyal Aktivite

CİNSELLİK

Gebeliğin ilk anından son anına kadar belli koşullar yerine getirildikten sonra cinselliği yaşamanızda herhangi bir sakınca olmadığı doktorlar tarafından dile getirilmektedir. Doğuma yaklaştığınız bu dönemlerde endişeleriniz artabilir. Bunu doktorunuzla konuşabilir, sağlıklı olan bilgiyi yine kendisinden edinebilirsiniz. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Üçüncü Döneminde Cinsellik

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Lâle Çiçekleri kadeh biçiminde olan, türlü renklerde süs bitkisi.
Erkek Bebek İsimleri
Vacip Yapılması gerekli olan.