21 Aylık Bebek

21 aylık bebek yürümeyi çoktan çözmüştür. Bundan ziyade o daha çok tırmanmayı ve denge gerektiren aktiviteleri sevecektir.

21 Aylık Bebek

21 AYLIK  BEBEK

21 aylık bebek sadece dil ve motor becerileri değil kendi özbakım becerileri de gelişmeye başlar. Yirmibir aylık bebeğinizin rutinleri günlük yaşamında hala ön plandadır. Bu ayda bebeğinizin zaman kavramı sadece "şimdi" den ibarettir.  21 aylık bebeğin boy ve kilosuna dair Dünya Sağlık Örgütü WHO'nun belirlediği standartlara göre, bebeğin boyu; 77.9 cm ve 90,5 cm arasında, kilosu ise, 8,7  kg ile 14,3 kg arasında olması beklenir.  

21 AYLIK BEBEK FİZİKSEL GELİŞİM

21 aylık bebek yürümeyi çoktan çözmüştür. Bundan ziyade o daha çok tırmanmayı ve denge gerektiren aktiviteleri sevecektir. Yüksek koltukların ve merdivenlerin bebekler için oldukça cazip olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin, kaldırımların kenarlarında yürüme gibi cambazlıklara da bayılırlar. Bu nedenle evdeki eşyaları, varsa merdivenleri güvenli hale getirmeniz çok önemlidir. Eğer dışarıdaysanız da yine bebeğinizin yanından ayrılmayarak, onun güvenliğini sağlamalısınız. Bu aydaki bebekler güçlerinin sınırlarını denemeye ve bu konuda etrafındakilere gösteriş yapmaya bayılırlar. Boylarından büyük veya daha ağır eşyaları kaldırmaya, çekiştirmeye, yerlerini değiştirmeye çalışırlar. Bunlar bu dönemde gösterdiği en tipik hareketlerdir.

SOSYAL VE BİLİŞSEL GELİŞİM

Yavaş yavaş 2 yaşına doğru yaklaşan bebeğinizin yaşadığı kişilik değişimleri, gece kabuslar görerek uyanmasına neden olabilir. Bu durumda bebeğinizin sırtını okşayarak onu sakinleştirebilirsiniz. Bebeğiniz uyanık kaldığı zamanlarda da çığlık atıp bağırabilir. Bu durumlar genellikle olağan karşılanmaktadır. Ancak olağan olmadığını düşünüyorsanız mutlaka bir uzmana danışmanız gerekir. Bebeklerin tavırları sizin beklediğiniz gibi olmayabilir. Bu nedenle dünyayı keşfeden bebeğinizin davranışlarına oldukça şaşırabilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken şey, mantıklı davranmanızdır. Bebeğinizin oyuncaklarını paylaşmak istememesi hatta kavga etmesinin normal bir durum olarak kabul edildiğini unutmayın. Ayrıca önüne koyduğunuz defter veya kitapları yırtması da mümkün olabilir. Böyle zamanlarda bebeğinizin yaşıtları ile oynadığı oyunları kısa kesmesi gerekebilir.

 Bu Ayda Muhalif ve Zıt Fikirli Olabilir

Bu ayda bebekler gelişim süreçleri içerisinde son derece muhalif ve zıt fikirli olabilirler. Yapmak istediğiniz bir şey hakkında öncelikle ona bilgi vermeli ve fikirlerinizi de ifade etmelisiniz. Bunun yanı sıra ondan nasıl hareket etmesini beklediğinizi de belirtmelisiniz. Onunla yapacağınız işler sırasında, sıkılabileceğini ve acıkabileceğini unutmayın. Bu nedenle yanınıza sevdiği bir oyuncağı almayı ve bebeğinizi beslemeyi ihmal etmeyin. Bebeğinizin yaptığı yanlış bir hareket karşısında onu yeniden doğru olana yönlendirmeniz oldukça önemlidir. Yaptığının yanlış olduğunu ona anlatmanızla birlikte yönlendirmeniz sayesinde doğru olanı yapmasını sağlayabilirsiniz.   Bebeklerde İki Yaş Sendromu İle Başa Çıkmanın Yolları İle İlgili Detaylı Bilgi İçin Tıklayın

 Bu Ayda Güvenini Zedelemeyin

Bebeğinizi asla başkalarının yanında utandırmamaya dikkat edin. Böyle zamanlarda ona olumsuz tepkiler vermek veya bir şeyi yapmaması gerektiğini söylemek pek yerinde olmayabilir. Genellikle onun mutlu ve memnun olmasını sağlayacak şeyler yapmanız gerekecektir. 21 aylık bebeklerin gelişim sürecinde güven konusu oldukça hassastır. Güvenini zedeleyecek söz ve davranışlarda bulunmamaya dikkat etmelisiniz. Ayrıca bebeğinizi dinleme, kucaklama gidi eylemler de bebeğiniz için son derece huzur verici olabilir. Bebeklerin her zaman deneme-yanılma yöntemiyle öğrendiklerini unutmamalı, onu bu konuda cesaretlendirmelisiniz.  

21 Aylık Bebek Neler Yapar?  

  • 21 aylık bebek motor gelişiminde 2-6 küpten kule yapabilir
  • Giysilerinden birisini çıkarabilir
  • Topa tekme atabilir
  • Bir elbisesini giydirebilir
  •  Yardımla dişlerini fırçalayabilir

21 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi

  • 21 aylık bebek vücudunda bulunan 1-6 kısmın adını söyleyebilir
  • 1-4 resmi isimlendirerek tanımlayabilir.

Not: Anne babaların unutmamaları gereken önemli konu bazı bebeklerin bahsedilen gelişim aşamalarından birkaçına erişemeyebelecekleridir.Bebeklerinin dil gelişimiyle ilgili olarak endişenilenen ebeveynlerin endişelerini mutlaka doktora danışmları tavsiye edilir. Ayrıca prematüre bebeklerin bu aşamalara aynı doğum yaşındaki bebeklere oranla daha geç ulaştıklarının unutulmaması gerekir.

BESLENME

21 aylık olan bebeğiniz balı, yumurtayı, süt ve süt ürünlerini, tüm sebze ve meyveleri rahatlıkla yiyebilecek seviyedir. Pek çok et yemeklerini ve tüm sebze yemeklerini rahatlıkla çiğneyebilir. Bebek beslenmesinin en önemli öğünü kahvaltıdır. Bu nedenle kahvaltı için özel bir hazırlık yapmanızda fayda var. Özellikle kış mevsiminde bebeğinizin haftada 4-5 kez haşlanmış yumurta tüketmesine özen gösterin. Yumurtanın yanında taze sebzeleri de ekleyebilirsiniz.  

21 Aylık Bebek Beslenmesinde Gece Mutlaka Süt İçirin

Bebeğinizin beslenme programının olmazsa olmazı süt ve süt ürünleridir. İster kahvaltıda isterseniz de gece yatmadan önce mutlaka bir bardak süt içirmenizi tavsiye ederiz. Anne sütü almaya devam eden bebeğinizin ekstra kalsiyuma ihtiyacı olacağından bunu ertelememenizi ve bir rutin haline dönüştürmenizi öneririz. Ayrıca yemeklerin yanında yoğurt veya ayran bulundurmayı da unutmayın. Bebeğiniz her gördüğü abur cuburu tatmak isteyebilir. Bunların sağlıksız olduğunu ve yememesi gerektiğini bebeğinize anlatabilirsiniz. Eğer ısrar ediyorsa daha sağlıklı ürünler tercih etmeye çalışın. Unutmayın obezite gibi hastalıkların temeli bu dönemlerde atılmaktadır. Yemek masasında bebeğinizle birlikte yemek yemeğe her zaman özen gösterin. Bu hem sizinle keyifli zaman geçirmesini hem de sofra ve yemek düzenini öğrenmesini sağlayacaktır.  

21 AYLIK BEBEĞİN BOYU VE KİLOSU

21 aylık bebeğin boyu ve kilosu WHO -Dünya Sağlık Örgütünün standartlarının belirttiğine göre, 8,7 kg ile 14,3 kilo arasında, boyunun ise, 77. 9 cm. ile 79,7 cm arasında olması beklenir.    

21 Aylık bebek kaç cm olmalı?

  • Bebeğin kız ise boyu; 77.9 cm ve 89.4 cm cm arasında,
  • Bebeğin erkek ise 79.7 cm ve 90.5 cm arasında olmalı.

21 Aylık bebek kaç kilo olmalı?

  • Bebeğin kız ise kilosu 8.7 kg ve 13.8 kg,
  • Bebeğin erkek ise, 9.3 kg  ve 14.3 kg arasında olması beklenir

UYKU

Bebeklerin çoğu 36 aya kadar günde 1 kez yarım saat ile 3 saat arasında öğlen uykusuna ihtiyaç duyarlar. Toplamda günde 10 ile 12 saat uyuyabilirler. Uyku bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından son derece önemlidir. Bu nedenle önceden oluşturduğunuz uyku rutininizi doktorunuz aksini söylemedikçe bozmamaya çalışın.

DOKTOR KONTROLÜ VE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR

Bu ay doktorlar özellikle bir kontrol yapmayabilir. Yine de kontrole götürmek istiyorsanız, genel fiziksel bir muayene ve gelişim takibi yapılabilir. 24. aya kadar yapılacak herhangi bir aşı bulunmamaktadır.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Azra Medine şehrinin adlarından biri.
Erkek Bebek İsimleri
Hakan 1. Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.2. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.