Gebelikte 35. Hafta

Bebeğiniz yaklaşık 45 cm boya erişti. Neredeyse doğuma hazır. Ciğerleri ve sinir sistemi son hazırlıklarını tamamlıyor.

Gebelikte 35. Hafta

Gebelikte 35. Hafta

BEBEĞİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Gebeliğin 35. haftasında bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 46.2 cm, kilosu ise 2 kilo 380 gram civarıdır.

Artık dışarı çıkmak için oldukça hazır olan bebeğiniz, bu isteğini size fazlasıyla belli etmeye başlayacaktır. Bebeğinizin böbrekleri ve karaciğeri bu haftalarda tamamlanmıştır. Aynı zamanda midesi bazı besinleri izleyebilecek duruma gelmiştir.

Bebeğinizin kafası oldukça ağırdır. Bu ağırlığın nedeni beyninin gelişmesidir.

Kilo artışıyla birlikte vücudu yağ depolamaya devam eder. Bebeğinizin başını karnınızın alt tarafına dokunduğunuzda rahatlıkla hissedebilirsiniz. Doğuma az kaldığı için rahim kanalına doğru yerleşmeye başlayan bebeğiniz sizi doğuma da hazırlamış olur.  

Sinir sistemi gelişmeye devam eder.

Tekmeleri oldukça güçlenmiştir. Böbrekleri, karaciğeri, akciğerleri ve diğer iç organları neredeyse gelişimlerini tamamlamıştır. Bu haftadan sonra doğan bebekler solunum sıkıntısı yaşamaz ve daha az sorunla karşılaşırlar.

BEDENİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

35 haftalık gebelikte ve sonrasında düzenli diş kontrollerinizi yaptırmalı ve yapılması gereken tedavileri geciktirmemelisiniz.

Bu dönemlerde genellikle kronik yorgunluk, unutkanlık gibi şikâyetleriniz olabilir. Ancak unutmayın bu gebelik sürecinin bir parçasıdır ve doğumdan sonra geçecektir. Bebeğinizin hareketlerini dikkatli bir şekilde incelemeli ve gözlemlemelisiniz. Bebeğinizin rutin hareketlerinde aksaklık, yavaşlama veya duraksama hissederseniz hemen doktorunuzla görüşmelisiniz.

Daha önceki haftalarda yaşadığınız sık idrara çıkma ve mide yanması bu haftada da devam edecektir.

Bu şikâyetler bebeğinizin büyümesiyle doğru orantılıdır. Büyüyen ve iç organlarınıza baskı yapan bebeğiniz bu şikâyetlerinizin temelini oluşturur. Ancak doğumdan sonra şikâyetleriniz sona erecektir. Doğuma çok yaklaştığınızdan doktorunuzu daha sık görmeye başlayacaksınız. Şimdiden doğum çantanızı hazırlamayı ihmal etmeyin. Yaşadığınız korku ve endişeleriniz varsa bunları aileniz ve doktorunuzla mutlaka paylaşın.

SAĞLIK & BESLENME

Kabız olmaya çok yatkın olduğunuz için bunu önlemenin yolu lif takviyesi almaktan geçer. Çözülen lifler bağırsaklarda çözülür, diğer tür ise çözülmeden sindirim sisteminden geçer. Bu nedenle sindirim sistemine uygun olan lifleri tüketmelisiniz. Meyve suyu içmek yerine taze meyve yemenizi önerebiliriz. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Üçüncü Döneminde Beslenme

Doktorunuz 35 ile 37. haftalar arasında size vajinal ve rektal kültür analizi yapacaktır.

Bu analiz, B grubu streptokokların kontrol edilmesi için yapılmaktadır. Yetişlerde zararsız olan bu bakterilerin, doğum yoluyla bebeğinize geçmesi, onda; menenjit, kan enfeksiyonu veya karaciğer iltihaplanmasına neden olabilir. Bu yüzden bu test oldukça önemlidir. Teşhis konulduğu takdirde, doğum sırasında size yapılan antibiyotik enjeksiyonu, anında bebeğinize bu bakterinin bulaşma riskini minimuma indirecektir. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Üçüncü Döneminde Yapılması Gereken Testler

Preeklampsi (Gebelik Zehirlenmesi) olabilir mi?

İdrarda gereğinden fazla albümin cinsi proteine rastlanması ve yüksek tansiyon preeklampsinin yani gebelik zehirlenmesinin göstergesi olabilir. Preeklampsi, genel olarak doğuma çok yakın bir dönem olan gebeliğin üçüncü döneminde görülür ve hafif atlatılır. Ancak ağır geçerse bu bebeğin gelişiminde sorun yaşanabileceğini gösterir. Bu durumda en iyi yol bebeği doğurmaktır. Bulanık görme veya lekeler görme, el ve yüzde aşırı şişlik, ani ve şiddetli baş ağrıları, karın üst bölgesindeki ağrılar preeklampsinin belirtileri olabilir. Bu durumda hemen doktorunuzla görüşmelisiniz. Bakmanızda Fayda Var: Preeklampsinin (Gebelik Zehirlenmesi) Belirtileri ve Çözüm Yolları Nelerdir?

Erken doğum olabilir mi?

Gebeliğin 24. haftası le 37. hafta arasında doğumun gerçekleşmesi erken doğum olarak adlandırılmaktadır. Rahminizin nedensiz açılması ve tıbbi gereksinimler dışında suyunuzun gelmesi erken doğumun işaretidir. Bu nedenle bu haftalar oldukça önemlidir. Genital enfeksiyon, plasentada sorunlar veya rahim boyu yetmezliği erken doğum nedeni olabilir. Erken doğum belirtileri: Vajinal akıntının çoğalması, vajinal akıntıda değişiklik, ağrı, adet ağrısı gibi sancılar, pelvik bölgesinde basınç, bel bölgesinde daha önce hissetmediğiniz ağrılar. Belirtilerden biriyle karşılaşırsanız hemen doktorunuzla paylaşmayı ihmal etmeyin. Bakmanızda Fayda Var: Erken Doğumun Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri    

SPOR & SOSYAL AKTİVİTE

Doğuma yaklaştığınız bu haftalarda sizin için en uygun egzersiz hafif tempoda yapacağınız yürüyüşlerdir. Ancak karnınızın büyümesi ve doğumun yaklaşmasından dolayı egzersize başlamadan önce doktorunuzla görüşmeyi ihmal etmeyin. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Üçüncü Döneminde Spor & Sosyal Aktivite

CİNSELLİK

Gebeliğini sorunsuz yaşayan her anne adayı için cinsellik tıpkı normal zamanda olduğu gibi gebelik sürecinde de güvenle yaşanabilmektedir. Korkulara veya yanlış duyumlara kendinizi kaptırmayın. Tüm merak ettiğiniz konuları çekinmeden doktorunuza sorun. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Üçüncü Döneminde Cinsellik

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Iraz bk. Raziye
Erkek Bebek İsimleri
Dadak 1. Büyük kardeş, ağabey. 2. Bebek. 3. Bir yiyeceğin tadına bakmak için yenilen parçası, tadımlık. 4. Şeker, akide şekeri.