Gebelikte 4. Hafta

Tebrikler hamilesiniz! Bebeğiniz en hassas döneminde ve plasentanız henüz oluşmadı. Bu haftayla birlikte kanınızdaki besin hücreleri bebeğinize aktarılacak.

Gebelikte 4. Hafta

Gebelikte 4. Hafta

BEBEĞİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Gebelikte 4. hafta, embriyonik dönemin başlangıcıdır.

Gebelikte 4. Hafta da bebeğinizin organları gelişmeye başlayacaktır. Bebeğiniz yaklaşık olarak haşhaş tohumu kadardır ve en hassas olduğu dönemdir. Plasenta henüz oluşmamıştır ve bu haftayla birlikte kanınızdaki besin hücreleri bebeğinize aktarılacaktır.

Gebelikte 4. haftada bebeğinizin organları gelişmeye ve işlev görmeye başlıyor.

Bu da en hassas olduğu ve gelişimine engel olabilecek olumsuzluklardan sakınması gerektiği bir döneme girdiği anlamına geliyor. 4. haftada embriyo iki katmandan oluşur. Epiblast ve hipoblast olarak adlandırılan bu katmanlarda organlar ve uzuvlar gelişir.

İlkel plasenta iki katmandan oluşur.

Rahim duvarın kadar uzanan tüneller inşa eden hücreler sayesinde gerekli vitamin ve oksijen alışverişi sağlanır. Plasenta gebelikte 4. haftanın sonunda işlevini yerine getirebileceği gelişime ulaşacaktır. Amniyotik kese bu haftada embriyoyu sararak onu korumaya başlamıştır.    

BEDENİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Artık gebesiniz!

Gebelikte 4. hafta annenin artık kesin olarak gebe kabul edildiği haftadır. Bu haftada plasenta tamamen oluşmamıştır. Korpus luteum, gebeliğinizi desteklemek için progesteron üretmeye başlar. Gebelikte 12. haftaya kadar plasenta bu görevi kendi üstlenmeye ve bebeğinizin ihtiyaç duyacağı desteği sağlamak için progesteron üretmeye başlayacaktır.

Gebelik belirtileri ortaya çıkabilir.

Bu dönemde gebelik belirtileri yavaş yavaş ortaya çıkabilir. Eğer hassas bir yapıya sahipseniz yorgunluk, mide bulantısı, göğüslerde şişkinlik ve hassasiyet hissedebilirsiniz. Gebelikte 4. haftanın sonunda adet döngünüzün geciktiğini fark edebilirsiniz. Eğer birkaç gün adet kanamasına benzer kısa süreli kanamalarla karşılaşırsanız endişelenmeyin. Bu halk dilinde “lekelenme” olarak bilinmektedir.

SAĞLIK & BESLENME

Bu dönem, bebeğinizin gelişiminde önemli yol oynuyor.

Bu nedenle özellikle bu dönemde size ve bebeğinize zarar verecek her türlü şeyden uzak durmalısınız. Bebek için birçok şey zararlı olabilir ve bunlar fetal malformasyon veya deformeye neden olabilir. Tütün ve alkol zararlı maddeler arasında en yaygın olanlarıdır. Eğer herhangi bir madde bağımlılığınız varsa mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz. Doktorunuzla beraber özellikle bebeğinizin sağlığını güvenceye alabileceğiniz bir program oluşturabilirsiniz.   

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Birinci Döneminde Beslenme

Gebelikten önce iki ay, gebeliğin ilk üç ayında Folik asit almanız gerekir.

Folik asit, nöral tüp defektlerinin (kusurunun) embriyoda daha oluşmadan %70 oranında önlenebilmesini sağlar. Nöral tüp denilen yapı, beyin dokusundan başlayarak, omuriliğe de içine alan bir yapıdır. Bu yapı, döllenmeden sonraki 2. ile 3. hafta arasında gelişimini tamamlar. Bu gelişimin sorunlu olması, nöral tüpün herhangi bir bölgesinin açık kalmasına sebep olur ve bu durum Nöral Tüp Defekti olarak adlandırılır. Nöral Tüp Defekti, en sık rastlanan doğumsal anomeller arasındadır. Bu nedenle folik asit bebeğiniz için hayati bir öneme sahiptir.   

Bakmanızda Fayda Var: Folik Asit Nedir? Neden Önemlidir?  

SPOR & SOSYAL AKTİVİTE

Doktorunuza danışarak egzersiz planı oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Gebelikte spor yapılması anne adayının doğumu daha kolay yapmasını sağlar. Bunun yanı sıra aldığı kiloları vermesi ve daha dinç ve sağlıklı bir vücut yapısına sahip olmasını da sağlar. Egzersiz yapmak, ileride oluşacak olan sırt, omuz ve bel ağrılarının da azalmasını sağlayacaktır.   

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Birinci Döneminde Spor & Sosyal Aktivite

CİNSELLİK

Korkularınızın esiri olmayın!

Cinsellik, her dönemde yaşanması gereken, mutluluğun temsili bir durumdur. Kadın ile erkek arasındaki ilişkinin temel yapı taşlarından birisidir. Peki, gebelikte cinsellik yaşanır mı? Bu sorunuzun cevabı; evettir. Gebelikte 4. Hafta da bebeğinizin geliyor olması, sizi cinsellikten uzak tutmak için bir neden değildir. Sakıncalı bir durum yoksa gebeliğiniz boyunca cinselliğinizi yaşayabilirsiniz.  

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Birinci Döneminde Cinsellik

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Iraz bk. Raziye
Erkek Bebek İsimleri
Dadak 1. Büyük kardeş, ağabey. 2. Bebek. 3. Bir yiyeceğin tadına bakmak için yenilen parçası, tadımlık. 4. Şeker, akide şekeri.