Gebelikte 28. Hafta

Bebeğiniz 38 cm boyunda ve 900 gram oldu ve hareketleri hissedilebilir. Anne adaylarımız da bu dönemden itibaren her hafta yarım kilo almaya başlayabilir.

Gebelikte 28. Hafta

Gebelikte 28. Hafta

BEBEĞİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

28 haftalık bebeğinizin boyu 37.6 cm, kilosu ise 1 kilo ile 1 kilo 100 gram civarındadır.

Yavaş yavaş dış dünyaya hazırlanan bebeğiniz gün geçtikçe kilo almaya devam eder. Bebeğiniz artık kokuları ve tatları alabilir, gözleri gözyaşı üretebilir. Kemikleri hala yumuşak olsa da gelişmeye devam eder.

Kas dokuları artmaya başlıyor.

28 haftalık olan bebeğinizin beyninde milyarlarca sinir hücresi oluşmaktadır. Akciğerleri dışarıda nefes alıp verebilmesi için gelişimini tamamlamaya çalışıyor. Eğer erken doğum gerçekleşirse bebeğinizin akciğerleri kendi başına nefes alıp verebilecek kadar gelişmiştir.

Gebelikte 28. hafta bebeğinizin rüya görmesini sağlayan dalgaları (REM) saptanmaktadır.

Bu da bebeğinizin artık rüya görmeye başlayabileceğini gösterir. Doğuma git gide yaklaşırken sadece siz hazırlık yapmazsınız. Bebeğiniz de doğum için en iyi pozisyonu aramakla meşguldür. Bu pozisyon rahmin çıkışına doğru baş kısmı aşağıda pozisyonudur. Doğum yaklaştıkça bebeğiniz doğru pozisyonu bulacaktır.

Bebeğiniz cildinin altında biriken yağlar ile dış yaşama ayak durmaya hazırlanıyor.

Bunun yanı sıra refleksleri de güçlenmeye devam eder. Vücudundaki tüm organları olması gerektiği gibi çalışır durumdadır.

BEDENİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Artık karnınız iyice büyüyerek tüm herkese burada benden bir parça var diyor.

Ancak karnınızın bu kadar büyümesinin size de bazı etkileri yok değil. Nefes almada zorluk, sindirim sorunu ve uykusuzluk yaşadığınız sorunlardan yalnızca bazılarıdır. Bu şikâyetlerin birçoğu doğuma kadar devam edecektir.

Gebeliğin üçüncü dönemine girerken, bacaklarınızdaki kramplar, mide sorunları, kabızlık, cilt kaşıntıları, bel ağrıları, ödem gibi şikâyetler en çok karşılaşılan şikâyetler arasındadır.

Karnınızın büyümesi midenize olan baskının artması anlamına gelir. Bu nedenle midenizde yanma ve acı hissedebilirsiniz. Ortalama ağırlığa sahip biriyseniz bu dönemde yaklaşık olarak 4-5 kilo almış olmanız gerekir. Ancak bu durum her anne adayı için geçerli değildir, farklılık gösterir. Bacaklarınızda karıncalanmalar hissedebilirsiniz. Bu durum bacaklarınızdaki hareketi kısıtlayabilir. Sindirim sisteminiz yavaşlayabilir hazımsızlık ve şişkinlik yaşayabilirsiniz.

SAĞLIK & BESLENME

Bu haftalar mide sorunlarınızın artış gösterdiği haftalardır.

Bu nedenle yemek yedikten sonra midenizde acı ve yanma hissedebilirsiniz. Yemek yedikten 1-2 saat sonra yatmak ya da yatmaya yakın yemek yememek bu sorunu biraz da olsa engelleyecektir. Mideniz iyice boşalmadan yatmanız mide yanması yani reflüyü daha da artırabilir. Doktorunuzla konuşarak kendisinden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Beslenme

Gebelikte şeker yüklemesi

Gebelikte 24 ile 28. haftalarda bazı doktorlar glukoz tarama testinin (şeker yükleme veya şeker tarama testi) yapılmasını önerir. Ancak bazı doktorlar bu testin anne adayına ve bebeğe ciddi zararlar verdiğini, şeker yükleme testine alternatif testlerin de olduğunu belirtmektedirler. Doktorunuzla konuşarak size uygun olan testi yaptırmanız tavsiye edilir. Bakmanızda Fayda Var: Gebelikte Şeker Yükleme Testi

Erken doğum olabilir mi?

Gebeliğin 24. haftası le 37. hafta arasında doğumun gerçekleşmesi erken doğum olarak adlandırılmaktadır. Rahminizin nedensiz açılması ve tıbbi gereksinimler dışında suyunuzun gelmesi erken doğumun işaretidir. Bu nedenle bu haftalar oldukça önemlidir. Genital enfeksiyon, plasentada sorunlar veya rahim boyu yetmezliği erken doğum nedeni olabilir. Erken doğum belirtileri: Vajinal akıntının çoğalması, vajinal akıntıda değişiklik, ağrı, adet ağrısı gibi sancılar, pelvik bölgesinde basınç, bel bölgesinde daha önce hissetmediğiniz ağrılar. Belirtilerden biriyle karşılaşırsanız hemen doktorunuzla paylaşmayı ihmal etmeyin.

Bakmanızda Fayda Var: Erken Doğumun Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Preeklampsi (Gebelik Zehirlenmesi) olabilir mi?

İdrarda gereğinden fazla albümin cinsi proteine rastlanması ve yüksek tansiyon preeklampsinin yani gebelik zehirlenmesinin göstergesi olabilir.

Preeklampsi, genel olarak doğuma çok yakın bir dönem olan gebeliğin üçüncü döneminde görülür ve hafif atlatılır. Ancak ağır geçerse bu bebeğin gelişiminde sorun yaşanabileceğini gösterir. Bu durumda en iyi yol bebeği doğurmaktır. Bulanık görme veya lekeler görme, el ve yüzde aşırı şişlik, ani ve şiddetli baş ağrıları, karın üst bölgesindeki ağrılar preeklampsinin belirtileri olabilir. Bu durumda hemen doktorunuzla görüşmelisiniz.

Bakmanızda Fayda Var: Preeklampsinin (Gebelik Zehirlenmesi) Belirtileri ve Çözüm Yolları Nelerdir?

SPOR & SOSYAL AKTİVİTE

Gebeliğin hiç bir döneminde ağır egzersizler yapmamalı, ağırlık kaldırma gibi sporlar kesinlikle denenmemelidir. Egzersizlerin işe yaraması için düzenli yapılması önemlidir. Ara vermek maalesef ki hiç bir işe yaramayacaktır. Bu nedenle hayatınızı buna göre programlamak sizi daha rahat ettirir.

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Spor & Sosyal Aktivite

CİNSELLİK

Gebelikte cinsel ilişki sayısında herhangi bir kısıtlama olmasa da aşırıya kaçmamak gerekir. İlişki sırasında karın ve rahim bölgesi kesinlikle zorlanmamalıdır.

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Cinsellik

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Lâçin 1. Yiğit adam. 2. Kartal. 3. Şahin. 4. Atmaca.