Gebelikte 9. Hafta

Bebeğiniz şimdi 2 cm oldu. Siz henüz hissetmesiniz de o artık kollarını ve bacaklarını hareket ettirebiliyor, kafasını çeviriyor ve ağzını açıp kapatabiliyor.

Gebelikte 9. Hafta

Gebelikte 9. Hafta

Gebelikte 9. Hafta aynı zamanda birinci trimester döneminin son ayının ilk haftasıdır. Hamileliğin ilk 3 aylık döneminin son haftasının son ayına girildiğinde anne adayında değişimler yaşanmaya devam ederken dokuzuncu haftaya girildiğinde hamilelik belirtileri; açlık, yorgunluk, bulantı, sık sık idrara çıkma şikayetleri en üst seviyeye çıkar. Pek çok gebe için bu ilk 3 aylık dönem tüm hamilelik şikayetlerinin yaşandığı en kötü dönemdir. Bu üç aylık dönemin bitmesinden sonra anne adayı rahat bir nefes alır ve artık hamileliğin keyfini çıkarmaya başlar. Hamileliğin 9. Haftasında bebeğin gelişimi ise, bu hafta içeride yaklaşık olarak orta boy bir yeşil zeytin kadar olacaktır.    

GEBELİKTE 9. HAFTA BEBEKTEKİ DEĞİŞİKLİKLER

9 haftalık gebelikte bebeğiniz artık 2 cm boyunda 9 haftalık olan bebeğinizin ayak parmakları oluşumunu tamamladı ve ayakları belirginleşmeye başladı. Bu hafta toplam ağırlığı 2-3 gr civarındadır. Gebelikte 9. Hafta da bebeğiniz neredeyse orta boy bir zeytin tanesi kadar olduğunu söyleyebiliriz.

Kaslar ve Organlar Tamamlanıyor

Bu hafta bebeğinizin hemen hemen tüm sistemlerinin, kaslarının ve organlarının tamamlanma evresinde olduğu haftadır. Beyinle kas sinir ileti sistemi arasındaki bağlantı tamamlandığı için, artık el ve kol hareketlerinde artış görülür. Gözleri belirginleşirken, göz kapakları da şekillenmiştir. Kulak memeleri, ağzı, burnu ve burun delikleri gelişmeye devam ediyor. Cinsel organlar yerini almış olsa da bebeğinizin cinsiyetini öğrenmenize biraz daha zaman var. Parmak uçları belirginleşmeye, ense bölümünü tamamlanmaya başlamıştır. Bebeğiniz başını daha dik tutabiliyor. Plesanta, hormon üretebilecek kadar gelişmiştir. Ayrıca kalbi dört ayrı bölmeye ayrılıyor ve kalp kapakçıkları da oluşmaya başlıyor. Bu dönemde bebeğinizin oksijen alışverişi, akciğerleri ile gerçekleşmez. Karnınızdaki sıvıyla çevrili bir ortamda bulunan bebeğiniz, gerekli oksijen ihtiyacını sizinle olan kan dolaşımı ile karşılar.

Anne Karnındaki 9 Haftalık Bebeğin Görüntüsü

9 haftalık gebelik ultrason görüntüleri; kollar ve bacaklar uzamaya devam ediyor. Bu haftalar bebeğinizin kollarının ve bacaklarının uzamaya devam ettiği haftalardır. Elleri, bilekten kıvrılarak kalbinin üst kısmında duruyor. Ayakları vücudunun ortasına doğru yaklaşıyor. Kulaklarının dış bölgesi neredeyse tam bir kulak şeklini almış durumda. Henüz çok küçük olduğundan organları ve uzuvları tamamlanmasa da neredeyse bir insan görünümüne kavuşmaya başlamıştır. Damağındaki diş kökleri oluşmaya devam ederken, ağzında ve dilindeki tat alma duyusu da oluşmaya başladı. Ayrıca beyni, kalbi, ciğerleri ve böbrekleri de gelişimini sürdürüyor.

9 haftalık gebelik ultrason görüntüleri   

GEBELİĞİN 9. HAFTASINDA ANNEDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Gebeliğin 9. haftasında bebeğinizdeki ve sizdeki değişimler hızlı bir şekilde devam eder. Ancak bu hafta hamile olduğunuz yine de çok belli olmaz. Embriyonik dönemin son haftası olan 9. haftadan sonra yani 10. haftadan itibaren fetal döneme geçiş gerçekleşir.

Gebelik döneminin 9. haftasında annenin şikâyetleri kaldığı yerden devam eder.

Bu dönemde hazımsızlık ve gaz sorunu yaşayabilir, mide yanması ve ekşime şikâyetleriniz artabilir. Bunu önlemek için midenizi çok doldurmayın. Az ve sık yemeyi tercih edin. Ayrıca midenize dokunacak yiyecekleri tüketmemeye dikkat edin. Duygusal tepkilerinizdeki değişiklikler bu dönemde artış gösterebilir. En basit şeylere dahi tepki verebilir, hemen hemen her şeye ağlayabilirsiniz. Unutmayın bunlar hormonlarınızın üzerinizde bıraktığı etkilerdir.    9 Haftalık Gebelik Belirtileri için tıklayın...

Bebeğinizin büyümesiyle birlikte rahminizde genişliyor.

Bunun yanı sıra bel çevrenizde kalınlaşma hissedebilirsiniz. Kan hacminiz gebeliğiniz boyunca sürekli artacaktır. Kan miktarınız, gebe kalmadan önceki kan miktarınızdan neredeyse yüzde 50 fazlalaşmıştır. Bu haftadan itibaren, göğüslerinizde meydana gelen dolgunluk ve hassasiyette artış olabilir. Göğüslerinizi alt kısımdan destekleyen sütyen kullanmanız sizi bu konuda rahatlatacaktır. Bu dönemde kendinizi yorgun hissedeceğiniz için uykuya daha çok ihtiyacınız olacaktır. Bulduğunuz her fırsatta dinlenmeye çalışın.

SAĞLIK & BESLENME

Gebeliğin ilk üç ayında sık aralıkla az miktarda beslenmelisiniz. Özellikle katkı maddesi içeren ve raf ömrü uzun olan yiyeceklerden uzak durmalısınız. Kimyasal madde bulunan salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş etleri, hazır çorbaları ve asitli içecekleri kesinlikle tüketmemelisiniz.   

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Birinci Döneminde Beslenme

Gebelikten önce iki ay, gebeliğin ilk üç ayında Folik asit almanız gerekir.

Folik asit, nöral tüp defektlerinin (kusurunun) embriyoda daha oluşmadan %70 oranında önlenebilmesini sağlar. Nöral tüp denilen yapı, beyin dokusundan başlayarak, omuriliğe de içine alan bir yapıdır. Bu yapı, döllenmeden sonraki 2. ile 3. hafta arasında gelişimini tamamlar. Bu gelişimin sorunlu olması, nöral tüpün herhangi bir bölgesinin açık kalmasına sebep olur ve bu durum Nöral Tüp Defekti olarak adlandırılır. Nöral Tüp Defekti, en sık rastlanan doğumsal anomeller arasındadır. Bu nedenle folik asit bebeğiniz için hayati bir öneme sahiptir.   

Bakmanızda Fayda Var: Folik Asit Nedir? Neden Önemlidir?

Ektopik gebelik (dış gebelik) olabilir mi?

Gebeliğin ilk 3 ayında halk arasında dış gebelik olarak bilinen ektopik gebelik, anne ölümlerinin sık yaşandığı sebeplerden biridir. Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim dışında başka bir yere tutunması sonucunda görülür ve her 50 gebelikten birinde dış görülür. Dış gebelik maalesef normal gebeliğe dönüştürülemez. Bu nedenle dış gebelik mutlaka sonlandırılır.   

Bakmanızda Fayda Var: Ektopik Gebelik (Dış Gebelik) Nedir?    

SPOR & SOSYAL AKTİVİTE

Düzenli egzersiz yapmak için kendinize zaman ayırmalısınız. Çünkü yalnızca fırsat bularak yaptığınız egzersizler, amacınıza ulaşmanızı sağlayamaz. Aksine ara sıra yapılan egzersizlerin, kasların tutulmasına ve egzersiz sonrasında günlerce ağrı hissetmenize neden olur. Aynı zamanda kendinizi daha kolay yaralayabilirsiniz. Unutmayın egzersizdeki amacınız kilo alımını kısıtlamak olmamalıdır. Formda kalmak, gebelikte yaşanan sırt ve bel ağrılarını hafifletmek ve doğumun daha rahat yapılabilmesini sağlamak için egzersiz yapmalısınız.   

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Birinci Döneminde Spor & Sosyal Aktivite

CİNSELLİK

Gebelikte 9. Hafta Cinsellik tıpkı yeme içme gibi temel ihtiyaçlarınızdan birisidir. Hayatınızın hiçbir döneminde bu temel ihtiyaçlarınızdan uzak duramazsınız. Bu nedenle gebelik dönemi de cinselliği aktif yaşayabileceğiniz bir dönemdir. Gebelikte 9. Hafta korkularınız ve endişeleriniz, eşinizden uzaklaşmanıza neden olabilir. Ancak bu durumu hem doktorunuzla hem de eşinizle konuşmalı, neler yapılabileceğini birlikte değerlendirmelisiniz. Aynı zamanda gebeyken cinsel ilişki sırasında orgazm olmanız, bebeğinizi hareketlendirir ve kalp atışlarında olumlu değişiklikler meydana getirir.

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Birinci Döneminde Cinsellik

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Lâle Çiçekleri kadeh biçiminde olan, türlü renklerde süs bitkisi.
Erkek Bebek İsimleri
Maarif Bilgi, kültür.