Hamilelikte İştahsızlık Neden Olur?

Hamilelikte İştahsızlık Neden Olur?
27 Nisan 2022

İştahsızlık, hamilelik döneminde en az aşerme kadar sık görülen bir durumdur.

Hamilelikte iştahsızlık aslında sanılanın aksine oldukça sık karşılaşılan bir durumdur. Bu dönemde hormonların etkisiyle yaşanan mide bulantısı ve kusma, kullanılan ilaçlar, psikolojik faktörler ve daha birçok neden gebelikte iştahsızlık oluşmasına neden olabilir. Genellikle ilk 3 ayda başlayan iştah kaybının ikinci trimester itibariyle azalması beklenir. Peki, hamilelikte yemek yiyememek bebeği etkiler mi? Gebelikte iştahsızlık durumunda neler yapılmalı? Sizler için hazırladığımız bu yazıda, hamilelikte iştahsızlık ile ilgili merak edilenleri derledik. Keyifli okumalar.

İştahsızlık Nedir?

İştahsızlık, yeme içme isteğinin önceye kıyasla azalması olarak tanımlanabilir. Çeşitli onkolojik hastalıklar, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, üst solunum yolu enfeksiyonları, nörolojik veya metabolik hastalıklar kişilerde iştah kaybına neden olabileceği gibi hormonal sebeplerden dolayı hamilelik de başlı başına anne adaylarında iştahsızlığa neden olabilir.

Hamilelikte İştahsızlık Neden Olur?

Hamilelikte iştahsızlık ile ilgili güncel araştırmalar olmadığı için nedeni henüz kesin olarak bilinmemektedir. Ancak pek çok hekim, gebelikte salgılanan östrojen ve HCG gibi hormonların anne adaylarında iştah kaybına neden olabileceğini düşünüyor. Bununla birlikte aşağıdaki faktörlerin de hamilelikte iştahsızlığa yol açabileceği tahmin ediliyor.

1. Hormonlar

Çoğu uzman, hamilelikle birlikte değişen hormonal dengenin iştahsızlığa yol açabileceği konusunda hemfikir. Özellikle ilk 3 ayda salgılanan östrojen ve HCG hormonlarının iştahsızlık üzerinde büyük bir rol oynadığı düşünülüyor.

2. Mide Bulantısı ve Kusma

Yine hormonlara bağlı olarak ortaya çıkan mide bulantısı ve kusmanın da gebelik döneminde iştahı olumsuz etkileyebileceği düşünülüyor. Bulantı ve kusma nedeniyle iştahsızlık yaşayan anne adaylarının yağlı, güçlü kokuya sahip, yoğun baharat içeren besinlerden olabildiğince uzak durması öneriliyor. 

3. Ruhsal Problemler

Başta kaygı ve depresyon olmak üzere pek çok ruhsal problem iştahı doğrudan etkileyebilir. Özellikle depresyon, yeme alışkanlıklarını değiştirebilen ve iştah kaybına yol açabilen önemli bir hastalıktır. Hamilelik döneminde yaşanan fiziksel ve biyokimyasal değişimler nedeniyle anne adaylarının bu sorunlara daha yatkın olduğu biliniyor. Bu nedenle ruh sağlığı ile ilgili sorunlar yaşadığını hisseden anne adaylarının en kısa sürede bir uzmana danışması faydalı olacaktır.

4. İlaçlar

Hamilelikte kullanımı güvenli olan bazı ilaçların da iştah kaybına neden olabileceği biliniyor. Bu nedenle ilaç kullanımına bağlı iştahsızlık yaşadığını düşünen anne adayları konuyu mutlaka doktorlarına danışmalı ve gerekirse muadil bir ilaç kullanmalıdır.

5. Yeme Bozuklukları

Bulimia Nervoza ve Anoreksiya gibi yeme bozuklukları da gebelik döneminde anne adaylarının iştah kaybı yaşamasının bir nedeni olabilir.

6. Diğer Olası Nedenler

Addison hastalığı, tümörler, mide ekşimesi, stres, B12 ve demir eksikliği gibi sebepler de hamilelikte iştah kaybının nedenleri olabilmektedir.

Hamilelikte Aşerme Neden Olur?

Hamilelikte İştahsızlık Neden Olur?

Hamilelikte İştahsızlık Yaşayanlar Neler Yapabilir?

Hamilelikte iştahsızlık yaşıyorsanız, öncelikle bazı yiyecekleri önceliğiniz haline getirmeye çalışmalısınız. Bu yiyecekleri olabildiğince sağlıklı seçmelisiniz ki siz ve bebeğiniz ihtiyaç duyduğunuz vitamin ve mineralleri alabilesiniz. İşte, gebelikte iştahsızlık yaşayan anne adaylarının öncelik haline getirebileceği besinler…

Protein: Yumurta, tavuk, hindi, nohut.

Lifli sebzeler: Tatlı patates, mini havuç, çiğ ıspanak salatası, taze fasulye.

Atıştırmalıklar: Kuru meyveler, taze meyveler, krakerler, yulaf ezmesi.

Tahıl ve nişastalar: Kahverengi pirinç, kinoa, makarna, fırınlanmış veya püre patates.

Çorba: Tavuk çorbası.

Sıvı: Bol su, smoothie, et suyu.

Gıdaları önceledikten sonra beslenme alışkanlıklarınızda ufak değişiklikler yapabilirsiniz. Örneğin yağlı ve baharatlı yiyeceklere bir süre ara verin. Porsiyonlarınızı küçük tutup, sık sık ama az az beslenme kuralını uygulayın. Bulantı ve kusma durumunda midenizi rahatlatabilecek kraker gibi besinler tüketin. Soğuk yiyecekler, sıcak yiyecekler kadar güçlü kokmadığı için bir süre ılık veya soğuk besinler tüketmeyi deneyin.

Hamilelikte Yemek Yememek Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte yemek yiyememek elbette çeşitli komplikasyonlara zemin hazırlayabilir. Bunların başında fetal büyüme geriliği, düşük doğum ağırlığı, bebeğin zihinsel işlevinin düşük olması veya bebekte davranışsal sorunlar görülmesi gibi durumlar gelir. Bununla birlikte annede kilo kaybı ve anemi gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Dolayısıyla gebelikte iştahsızlık yaşayan anne adaylarının mutlaka doktorları tarafından değerlendirilmesi ve gerekiyorsa vitamin/mineral takviyesini hastane ortamında tıbbi olarak alması önerilir.

Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

Hamilelikte iştahsızlık oldukça yaygın görülen bir durumdur. Özellikle ilk üç ayda hormonlara bağlı olarak iştah kaybı görülebilir. Eğer ara ara iştahsızlık yaşıyorsanız, gün içinde tavuk ve sebze gibi besin değeri yüksek yiyecekleri tüketebiliyorsanız ve kilo alımınız fetal büyümeyi desteklemek için uygunsa endişe etmenize gerek yok. Ancak düzenli olarak öğün atlıyorsanız ve hiçbir şey yiyemiyorsanız mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Bu durum hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için ciddi problemlere neden olabilir.

Kaynak 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Pakize 1. Temiz, lekesiz. 2. Halis, saf.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk