34 Aylık Bebek

34 aylık bebek eskisine göre çok daha uyumludur ve bebeğin inatçılığı azalır. Yaşıtlarıyla beraber olmaktan keyif alır ve onlarla birlikte oynayabilir.

34 Aylık Bebek

34 AYLIK BEBEK

34 aylık bebek sürekli etrafını inceler. Kol, kafa ve bacaklar gibi vücudundaki parçalar daha yavaş büyür ve gövdesi uzamaya başlar. Zaman ilerledikçe vücut oranları da yetişkinlerinkine benzeyecektir. Büyümesindeki yavaşlamanın beslenmeyle bir ilgisi yoktur bu nedenle endişelenmeyin. Bu temel bir değişikliktir.  

34 AYLIK BEBEKLERDE FİZİKSEL GELİŞİM

Giysilerini kendi kendine çıkarır ve giymeye başlar. Düğme ve fermuarları rahatça kullanabilir. Kimi bebeklerde gelişim evreleri 3-4 yaş arasına kayabilmektedir, endişelenmeyin.   Motor becerilerinin gelişmesiyle birlikte bebeğiniz yürüyüp zıplayabilir ve koşabilir. Her ay bu becerileri daha da düzelecektir. Yardım almadan dişlerini fırçalamakta, sıçramakta, top atmakta ve ellerini yıkamakta daha becerikli olacaktır. Bu nedenle kendi kendine yardımınız olmadan bakabilir. Yuvarlak ve dik çizgiler çizebilir. Kesme, boyama ve yapıştırma gibi faaliyetlerle ilgilenebilir. Renkleri de öğrenmeye başlar. Benzerlikleri ve zıtlıkları anlayabilir. Resimli kitaplardaki olayları anlatabilir.   34 aylık bebek  

34 AYLIK BEBEĞİN KİLOSU

34 aylık kız bebeklerde kilo: alt sınır 10,7 kilogram, üst sınır 17,6 kilogramdır.

34 aylık erkek bebeklerde kilo; alt sınır 11,2 kilogram, üst sınır 17,6 kilogramdır.

 

34 AYLIK BEBEĞİN BOYU

34 aylık kız bebeklerde boy; alt sınır 86,7 cm, üst sınır 100,7 cm'dir.

34 aylık erkek bebeklerde boy; alt sınır 88 cm, üst sınır 101,5 cm'dir.

 

34 AYLIK BEBEK VE SOSYAL/BİLİŞSEL GELİŞİM

34 aylık bebek eskisine göre çok daha uyumludur ve bebeğin inatçılığı azalır. Yaşıtlarıyla beraber olmaktan keyif alır ve onlarla birlikte oynayabilir. "Kim, ne, nerede" gibi sorular sorar. İki aşamalı komutları rahatça yerine getirebilir. Örneğin, "Oyuncağını yerden al ve yerine koy" gibi.    Bebeğinizden her zaman mükemmel davranışlar göstermesini beklemeyin. Bir şeyi doğru yaptığı zaman onu takdir etmeyi unutmayın. Bebekler bu dönemlerde oldukça meraklıdır ve size bir sürü soru sorabilirler. Bu durumda sabırlı olmanız ve sorduğu soruları mantıklı ve anlayabileceği şekilde cevaplandırmanız gerekir. Koyduğunuz kuralları daha iyi anlayabilmesi için ona yardımcı olmalısınız. Bu, kurallara uymasını kolaylaştıracaktır.   3 yaşına gelen bebeğiniz artık soyut kavramları biraz daha kavrayabilecek kadar gelişmiştir. Ona bir şey anlattığınızda hayal etme ve anlama kapasitesi de artmış olacaktır.   Bebeğiniz bu dönemde 3-4 kelimelik basit cümleler kurabilir ve iki kademeli talimatları yerine getirebilir. Henüz söylediklerini tam olarak anlayamıyor olabilirsiniz ancak 4 yaşına geldiğinde bu durum düzelebilir. Bebekler çoğunlukla zamirleri karıştırabilir. Bu nedenle "gibi" veya "ile" gibi zamirleri kullanamazlar.   34 aylık bebek  

34 Aylık Bebek Akıcı Konuşmaya Başlar

  Bu aylarda bebeğinizin dil gelişimi daha iyi durumdadır ve biraz daha akıcı konuşmaya çalıştığını görebilirsiniz. Günden güne kelime haznesi de artmaya başlar. Bu konuda ona yardımcı olmak için, kitaplardaki karakterlerin veya evdeki nesnelerin isimlerini ve ne işe yaradıklarını ona söyleyebilirsiniz. Bu, öğrenmesini kolaylaştıracaktır. Kendi kendine şarkı söylediğini gördüğünüz bebeğinizle bu anları eğlenceli hale getirebilirsiniz. Siz de onunla birlikte şarkı söyleyip dans edebilirsiniz. Resim yapmaktan, resimli kitapları karıştırmaktan ve boya yapmaktan zevk alır. Kendine özgü oyunlar geliştirmeye çalışır.   Zihinsel kapasitesi geliştiği için size ufak şakar yapabilir. Çoğu zaman yaptığı şakalarla sizi kızdırmaktan keyif bile alabilir. Doğru ve yanlış, iyi ve kötü gibi kavramlar henüz tam yerleşmemiştir. Bir şeyleri tahlil edebilmek için biraz daha zamana ihtiyacı vardır. Bu konuda yönlendirme yaparak ona yardımcı olabilirsiniz.  


34 Aylık Bebek Oyuncakları

Yap-bozlar ve geçmeli oyuncaklar eskiden olduğu gibi hala en sevdikleri arasındadır. Sizi ve yaşadığı dünyayı taklit etmeye devam edeceğinden ona gerçek dünyayı taklit edebilmesini sağlayan, tamir çantası, küçük mutfak aletleri gibi oyuncaklar alabilirsiniz. Bunlar hayatı öğrenmesine yardımcı olur. Yalnız  başına oyun oynaması için onu teşvik edebilirsiniz. Bağımsızlığını kazanmasına yardımcı olacaktır.    

34 AYLIK BEBEK VE BESLENME

Bebeğiniz neredeyse 3 yaşını doldurmak üzere. O da artık sizin gibi bir birey. Sevdiği veya sevmediği, yapmak istediği veya istemediği şeyler var. Bunlara yemek yeme de dahil. Bebeğiniz bu dönemde kendi istediği ve sevdiği şeyleri yeme konusunda daha bilinçli ve kimi zaman da inatçı olacaktır. Büyüme hızı da düştüğünden yemek yememe konusundaki ısrarı sizi bazen endişeye sokabilir. Ancak unutmayın, bebeğinizin beslenmesi yaşına ve büyümesine göre yeterli olacaktır. Az yediğini düşünerek yemek yedirmeye çalışmanın, ileride obezite gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği söyleniyor. Bu nedenle bırakın yeme konusunda karar bebeğinizin olsun.   34 aylık bebek   Bu yaşlardaki bebeklerin alması gereken günlük kalori ihtiyacı ortalama 1200'dür. Elbette bu her bebek için genel bir doğru değildir. Bir beslenme uzmanına danışarak, bebeğinizin boy, kilo ve büyüme gelişmesinin kontrolleri yapıldıktan sonra ihtiyacı olan kalori miktarı hesaplanabilir.    Ek gıdaya geçtiğinden beri bebeğinizin beslenme programının oluşturulması, ileride sağlıklı bir yaşam yaşayabilmesi için temel anahtardır. Bu nedenle 3 ana öğün, 2-3 ara öğün şeklindeki beslenme programından mümkün oldukça şaşmamaya çalışmalısınız. Ara öğünlerde kraker, çikolata gibi sağlıksız besinler vermek yerine, gelişimi için sağlıklı ürünleri tercih etmenizde fayda var.   Tahıllar, taze ve mevsiminde sebze ve meyve, süt ve süt ürünleri, kırmızı et, balık, tavuk, yumurta gibi gıdalar bebeğinizin beslenme programında her daim yer almalıdır. Bu besinleri gün içerisine dengeli bir şekilde dağıtmaya özen gösterin. Bebeklerde ay ay beslenme için buraya tıklayabilirsiniz.  

34 AYLIK BEBEK VE UYKU DÜZENİ

  34 aylık bebek2-3 yaş arası bebekler gece 11 saat, gündüz öğleden sonra 1,5-2 saat kadar uykuya ihtiyaç duyarlar. Genel olarak akşam 19.00-21.00 arası yatar ve sabah 06.30-08.00 arası da kalkarlar. Bebeklerin bazıları gündüz uyumayı sevmeyebilir. Eğer böyle bir durumla karşılaştıysanız bebeğinizi zorlamayın. Uyku düzeni sizinkine daha benzer hale gelmiştir. 4 yaşına kadar REM uykusuna dalması sizinkine göre daha hafif olacaktır. Ona kendi kendisine uykuya geçmesini öğretebilirsiniz. Bir uykudan diğerine geçerken size ihtiyaç duymayacak ve kesintisiz uyuyabilecektir.   Bu dönemlerde bebeğinizin yatma zamanı endişeleri olduğunu görebilirsiniz. Yataktan vya dolaptan canavar çıkma, karanlıktan korkma en sık rastlanılan endişelerdir. Korkular bebeklerin gelişiminin normal parçalarıdır bu nedenle endişelenmenize gerek yoktur. Eğer korktuysa veya kabus görüyorsa, yanına giderek onu sakinleştirebilir, gördüğü kötü rüyalar hakkında konuşabilirsiniz.   Bebeklerin ay ay uyku süreleri içinburaya tıklayabilirsiniz.  

DOKTOR KONTROLÜ VE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR

Bu ay doktorlar özellikle bir kontrol yapmayabilir. Yine de kontrole götürmek istiyorsanız, genel fiziksel bir muayene ve gelişim takibi yapılabilir. İlköğretim 1. sınıfa kadar yapılacak herhangi bir aşı bulunmamaktadır.


  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Vacibe Yapılması gerekli olan.
Erkek Bebek İsimleri
Gaffar 1. Çok bağışlayıcı, bağışlayan. 2. Allah’ın sıfatlarındandır.