Gebelikte 33. Hafta

Bebeğiniz bu hafta yaklaşık 44 cm boyuna ve 1,85 kg ağırlığına ulaştı. Işığı algılayabilir duruma geldiği için gözbebekleri büyüyüp küçülüyor.

Gebelikte 33. Hafta

Gebelikte 33. Hafta

BEBEĞİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Gebeliğin 33. haftasında bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 43.7 cm, kilosu ise 1 kilo 850 gram civarındadır.

Bebeğiniz bu haftalarda artık duyabilir, hissedebilir ve görebilir. Işığı algılayabilir duruma geldiği için gözbebekleri büyüyüp küçülür. Kafatasındaki kemikler henüz birbirine kaynamamıştır. Doğum yaklaşıkta bebeğiniz baş aşağı pozisyonda durarak pelvis içine iner bu da rahim içinde baskı oluşturabilir. Onun doğmasına hazırlanan bu pozisyon ayrıca kanın gelişmekte olan beynine gitmesine de izin verir.

Karanlık olan rahim onun için idealdir.

Henüz bağışıklık sistemi tam gelişmediği için şu an doğmuş olsaydı özel bir bakıma almak gerekebilirdi. Akciğerleri, beyni ve gözleri gelişimini devam ettirir.  

Bebeğiniz ses tonunuza göre size tepki vermeye başlamıştır.

Eğer mutluysanız ve ona sakin, pozitif bir ses tonuyla yaklaşırsanız size olumlu tepkiler verecek ve hareketlenmeye başlayacaktır. Bu hareketlilik sizi de mutlu edecektir. Böylece aranızdaki bu mutluluk size ve bebeğinize çok iyi gelecektir.

Bebeğiniz günün bazı bölümlerini uyuyarak geçirir.

Uyumadığı zamanlar ise gözleri açıktır, etrafını izler ve karnınıza tekme atabilir. Bu da belki onunla da ilgilenmeniz gerektiğinin ufak bir sinyali olabilir ne dersiniz? Bebeğinizin akciğerleri artık gelişimini tamamlama evresindedir. Kendi kendine nefes almaya başlayabilir ve akciğerleri tarafından salgılanan surfaktan maddesi de artmaya başlamıştır.

Kemikleri sertleşen bebeğinizin iskelet yapısı oluşmaya başlamıştır.

Kafasında bulunan kemikler bebeğinizin doğum kanalından rahatça çıkabilmesi için henüz kaynamamıştır. Bu kemikler beyin hücrelerinin gelişmesi için, erişkin döneme kadar tam olarak kaynayıp gelişmez.

BEDENİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Karnınız büyüdükçe farklı hareket etmeye başlıyorsunuz.

Yürüyüşünüz değişebilir. Parmaklarınızda, bileklerinizde, ellerinizde ağrı ve uyuşukluk hissedebilirsiniz. Vücudunuzdaki tüm diğer dokular gibi bilekleriniz de su toplayabilir. Karıncalanma, sızlama, yanma veya keskin bir ağrı yaratabilir. Mide yanması ve hazımsızlık sıkça yaşayabilirsiniz.

Bu dönemlerde özellikle yüz bölgenizde şişlikler meydana gelebilir.

Şişlikler doğumdan sonra geçecektir. Bu haftadan itibaren dikkat etmeniz gereken bir nokta da rahimdeki kanamalardır. Miktarı ve yoğunluğuna bakılmaksızın bu haftalarda oluşabilecek kanamalarda doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Tuvalet ihtiyacınız rahminizdeki baskıdan dolayı artacaktır.

Büyüyen karnınızın mesaneye yaptığı baskı nedeniyle tuvaletle olan ilişkiniz bu dönemlerde sıklaşacaktır. Vücut dokularında sıvı tutulumu nedeniyle el parmaklarınızda uyuşmalar hissedebilirsiniz. Bu durum medyan sinirini, bileğin içinden karpal tünelinden geçmesiyle parmaklara ulaşmasıdır. Kanalın genişliği, sinirin genişliği kadardır. Dokularda oluşan bu sıvı tutulumu, bu kanalı daralttığından el parmaklarınızda uyuşma, yanma ve elektriklenme hissedebilirsiniz. Hamilelik sonrası kaybolacak olan bu durum ileri boyutlara vardığında, karpal tünel sendromu denilen bir hastalık ortaya çıkar ve tedavi edilmesi gerekir. Tedavisi için el parmakları belli bir pozisyonda sabitlenir ve atele alınır.

SAĞLIK & BESLENME

Artık daha fazla enerjiye ihtiyacınız var.

Tüketeceğiniz besinlerin miktarı değil kalitesi önemli. Bu dönemde D Vitamini, Demir, LCP, DHA tüketmeniz gereken en önemli besinler. Ekşime, mide yanması ve hazımsızlık hissediyorsanız; baharatlı, yağlı yemekler ve kahve tüketiminden kaçının. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Üçüncü Döneminde Beslenme

Preeklampsi (Gebelik zehirlenmesi) olabilir mi?

İdrarda gereğinden fazla albümin cinsi proteine rastlanması ve yüksek tansiyon Preeklampsi’nin göstergesi olabilir. Preeklampsi, genel olarak doğuma çok yakın bir dönem olan gebeliğin üçüncü döneminde görülür ve hafif atlatılır. Ancak ağır geçerse bu bebeğin gelişiminde sorun yaşanabileceğini gösterir. Bu durumda en iyi yol bebeği doğurmaktır. Bulanık görme veya lekeler görme, el ve yüzde aşırı şişlik, ani ve şiddetli baş ağrıları, karın üst bölgesindeki ağrılar preeklampsinin belirtileri olabilir. Bu durumda hemen doktorunuzla görüşmelisiniz. Bakmanızda Fayda Var: Preeklampsi’nin Belirtileri ve Çözüm Yolları Nelerdir?

Erken doğum olabilir mi?

Gebeliğin 24. haftası le 37. hafta arasında doğumun gerçekleşmesi erken doğum olarak adlandırılmaktadır. Rahminizin nedensiz açılması ve tıbbi gereksinimler dışında suyunuzun gelmesi erken doğumun işaretidir. Bu nedenle bu haftalar oldukça önemlidir. Genital enfeksiyon, plasentada sorunlar veya rahim boyu yetmezliği erken doğum nedeni olabilir. Erken doğum belirtileri: Vajinal akıntının çoğalması, vajinal akıntıda değişiklik, ağrı, adet ağrısı gibi sancılar, pelvik bölgesinde basınç, bel bölgesinde daha önce hissetmediğiniz ağrılar. Belirtilerden biriyle karşılaşırsanız hemen doktorunuzla paylaşmayı ihmal etmeyin. Bakmanızda Fayda Var: Erken Doğumun Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

SPOR & SOSYAL AKTİVİTE

Gebeliğin 33. haftasında düzenli egzersiz yapmak, en dikkat edilmesi gereken noktaların başında gelir. Bu haftalarda size uygun olan egzersizler hafif tempolu olan yürüyüşlerdir. Düzenli yürüyüş yapmanız, doğumunu da kolaylaştıracaktır. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Üçüncü Döneminde Spor & Sosyal Aktivite

CİNSELLİK

Bu haftada da cinsellik için herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir. Sadece karnınıza ve rahminize baskı olmamasına dikkat etmeli ve kendinize en uygun olan durumları seçmelisiniz. Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin Üçüncü Döneminde Cinsellik

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Lâle Çiçekleri kadeh biçiminde olan, türlü renklerde süs bitkisi.
Erkek Bebek İsimleri
Vacip Yapılması gerekli olan.