Hamilelikte Karnın Sertleşmesi ve Gerilmesi Normal mi?

Hamilelikte Karnın Sertleşmesi ve Gerilmesi Normal mi?
23 Nisan 2020

Hamilelikte karın sertleşmesi ve gerginliği ile ilgili aklınıza takılan her şey makalemizde!

Hamilelik döneminde anne adaylarının en sık karşılaştığı durumlardan biri de karın sertleşmesi ve gerginliğidir. Haliyle bu dönemde aklınıza ‘Hamilelikte karın sertleşmesi normal mi?’ gibi sorular gelebilir. Rahminizin giderek büyümesi, bebeğin iskelet gelişimi ve gebeliğin son aylarında yaşanan yalancı kasılmalar, hamilelikte karın sertleşmesi dediğimiz durumun asıl sebebidir. Bununla birlikte gereğinden fazla yemek yemek veya kabızlık gibi durumlar da gebelikte karın sertleşmesinin sebebi olabilir. Şunun altını çizmek gerekir ki hamilelikte karın gerginliği gebeliğin doğal semptomudur ve doğum belirtisi olarak değerlendirilmez. Çok nadir durumlarda ciddi problemlerin habercisi olabilir. Şimdi, çoğu zaman önemli bir soruna işaret etmeyen bu durumun nedenlerine daha detaylı göz atalım.

Hamilelikte Karın Sertleşmesi ve Gerginliği Neden Olur? 

Hamileliğin ikinci üç aylık döneminde, özellikle 21. hafta civarı karnın sertleşmeye ve gerginleşmeye başlamasının çeşitli nedenleri vardır. Bunlar;

Rahmin Büyümesi

Gebeliğin başından itibaren her geçen gün büyüyen bebek, rahmin de büyümesine ve genişlemesine neden olur. Rahmin büyümesiyle karın bölgesi üzerinde bir baskı olur. Bu baskı da karnın daha sert ve gergin olmasının ana sebebidir. Hamilelikte karın sertleşmesi daha çok ikinci üç aylık dönemden sonra görülür. Çünkü ilk üç aylık dönemde rahmin genişleme hızı, ikinci ve üçüncü üç aylık dönemdeki kadar hızlı değildir.

Bebeğin İskelet Gelişimi

Hamileliğin ikinci üç aylık döneminde bebeğin iskeleti iyice sertleşmeye ve şekil almaya başlar. Bu da gebelikte karın sertleşmesinin bir diğer nedenidir. Hamilelik ilerledikçe bu gerginlik ve sertleşme daha yoğun hissedilir.

Anne Adayının Kilo Durumu

Bireysel farklılıklar ve vücut tipi de hamilelikte karın sertleşmesinin şiddetini etkileyebilir. Örneğin çok düşük kiloda hamile kalan kadınlar karın sertleşmesini ilk aylarda bile hissedebilirken, kilolu kadınlar hamileliğin son üç ayında daha yoğun hisseder.

Hamilelikte Karnın Sertleşmesi ve Gerilmesi Normal mi?

Sağlıksız Beslenme ve Sindirim Problemleri

Sağlıklı beslenme, hayatın her döneminde çok önemliyken, hamilelik döneminde daha da önemli hale gelir. Çünkü hamilelik problemlerinin önüne geçme konusunda en önemli koz sağlıklı beslenmedir. Besinleri çok çiğnemeden yutmak, hızlı ve olması gerekenden fazla yemek, karın bölgesinde gerginliğe neden olup anne adaylarını rahatsız edebilir. Bu alışkanlıklar kabızlığa da neden olup şiddetli karın sertleşmesi sorunları ile karşılaşılmasını tetikler.

Yalancı Kasılmalar

Yalancı kasılmalar olarak da bildiğimiz braxton hicks kasılmaları, gebeliğin özellikle son dönemlerinde görülür. Rahmin düzensiz aralıklarla kasılması, aslında vücudun doğuma hazırlanmaya çalıştığının bir göstergesidir. Bu esnada karnınızda sertleşme hissetmeniz gayet normal değerlendirilir.

Yalancı kasılmalar ve gerçek doğum kasılmaları nasıl ayırt edilir?

Bebeğin Toplanması

Gün geçtikçe yeri daralan bebeğiniz, kendini olduğu yere daha iyi konumlandırabilmek için karnınızın bir tarafına toplanabilir. Daha çok gebeliğin son aylarında yaşanan bu durum, o bölgenin daha sert olmasına neden olabilir.

Hamilelikte Karnın Sertleşmesi ve Gerilmesi Normal mi?

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte karın sertleşmesi, bebeğin iyice büyümesine paralel olarak son aylarda görülür. Ama kemiklerinin iyice şekillendiği 2. trimester dönemde de hissedilebilir. Hamileliğin ilk aylarında çok karşılaşılmasa da düşük kiloda hamile kalan gebeler bu dönemde karın sertleşmesi yaşayabilir.

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Doğum Belirtisi mi?

Hamilelikte karnın gerginleşmesi ve sertleşmesi çoğu kişi tarafından korkulacak bir durum gibi algılansa da aslında gebeliğin seyrinde normal kabul edilir ve doğum belirtileri arasında değerlendirilmez. Bu nedenle ağrısız sertleşme ve gerginlikler doğumunuzun başladığı anlamına gelmez. Fakat hamileliğinizin son haftalarındaysanız, şiddetli sancılarınız varsa ve diğer doğum belirtilerini yaşıyorsanız doktorunuza başvurmanız gerekir.

Doğum belirtileri için buraya tıklayabilirsiniz.

Neler Yapabilirsiniz?

Böylesi anlarda pozisyonunuzu değiştirmek, hareket etmek ve bol sıvı almak sizi rahatlatacaktır. Aynı zamanda ılık bir duş alarak kaslarınızın rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Doktorunuzun onayıyla magnezyum tableti kullanmak da kaslarınızın rahatlamasını ve gevşemesini sağlayacaktır. Tüm bunlara rağmen karnınız giderek sertleşiyor ve bu sertleşmeye şiddetli ağrı gibi bulgular da ekleniyorsa, kadın doğum uzmanınıza görünmek en doğrusu olacaktır.

Hamilelikte Karnın Sertleşmesi ve Gerilmesi Normal mi?

Hangi Durumlarda Doktora Gidilmeli?

Hamilelik döneminde birçok ruhsal, psikolojik ve fiziksel değişimler yaşanır. Hormonların etkisi, giderek büyüyen rahminiz ve daha pek çok unsur, yaşadığınız değişimlerin sebebidir. Görüldüğü gibi, hamilelikte karnın sertleşmesi de genellikle önemli bir sorunun habercisi değildir. Çoğu anne adayı karnında sertleşme ve gerginlik hisseder. Ama bu durumun günlük hayatınızı olumsuz etkilemesi beklenmez. Eğer şikâyetler giderek şiddetleniyorsa ve aşağıdaki durumlar ile karşılaşılmışsa, o zaman mutlaka doktora danışılması gerekir.

  • Karındaki gerginlik ve sertleşmeden dolayı nefes almada güçlük,
  • Sertliğin artarak devam etmesi,
  • Yoğun ağrı.
  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Lâçin 1. Yiğit adam. 2. Kartal. 3. Şahin. 4. Atmaca.