11 Aylık Bebek

11 aylık bebek artık çok rahat ayakta durabilir, ayaktayken yavaş yavaş eğilerek, oturma pozisyonuna düşmeden geçebilir. Bebekler bu aylarda sehpanın veya koltukların kenarına tutunarak yürüyebilirler.

11 Aylık Bebek

11 AYLIK BEBEK 

Bebeğiniz bir ayın daha sonuna geldi ve bir yaşına bir ayı kaldı. Peki, 11 aylık bebek neler yapar? Yürüme belirtilerinin artarak devam ettiği bu ayda uzun bir süre desteksiz ayakta durabilir, küçük bir cismi yerinden kaldırabilir, hayır kelimesinin anlamını artık biliyordur, kendi başına bardaktan su içebilir ve istediği şeyleri işaretle gösterebilir. 11 Aylık Bebek zeka geliştirici oyunlar arasında takıp çıkarabileceği oyuncaklar yer alır.  11 Aylık Bebek zeka geliştirici oyunlar arasındadır. Oyuncakları sürekli yerine takıp çıkardıkça, el becerisi gelişecektir. 11 aylık bebek beslenmesi 10. Aydan farklı değildir bu nedenle beslenmesine özel bir besin eklemenize gerek yoktur.

BLW Yöntemi ile bebek beslenmesi için tıklayın...

11 AYLIK BEBEK FİZİKSEL GELİŞİM

11 Aylık bebek, artık çok rahat ayakta durabilir, ayaktayken yavaş yavaş eğilerek, oturma pozisyonuna düşmeden geçebilir. Bebekler bu aylarda sehpanın veya koltukların kenarına tutunarak yürüyebilirler. Ancak unutmayın ki bu her bebekte aynı şekilde olamayabilir. Bazı bebekler bu beceriyi daha erken veya geç yapabilir. Bu yürüme çalışmalarında oldukça rahattır ve yürüme sırasında yavaş yavaş ellerini bırakacaktır. Parmak ucunda ve tek ayağının üzerinde yürümeyi deneyecektir. Bu sırada tüm desteğini tek eline vererek eğilip yerdeki bir nesneyi almaya çalışabilir.   Bebeğiniz tutunarak da olsa yürümeye başladığında, ayak sağlığına en uygun ayakkabıyı giymeye hazır demektir. Ancak yine de ev içerisinde ayakkabı giydirmek yerine, ayak kaslarının gelişmesine de yardımcı olmak için yalın ayak veya çorapla gezdirmenizde yarar var.

Bu Aylarda Ayakkabı Seçimi Çok Önemli

Ayakkabı seçiminin çok önemli olduğunu unutmayın. Bazı anneler, kalın ve sert tabanlı ayakkabıların daha uygun olduğunu düşünse de genel olarak bu yanlış bir kanıdır. Çünkü sert ayakkabılar bebeğinizin ayağının burkulmasına neden olabilir. Bu nedenle doktoruyla da konuşarak ona en uygun ve sağlıklı olan bebek ayakkabılarından almalısınız.Bebeğiniz yürüme denemelerinde çoğu kez düşecektir. Bunlara büyük tepkiler vermediğiniz sürece bebeğinizin canı çok yanmadıysa o da büyük tepkiler vermeyecektir. Size bununla ilgili ufak bir tavsiyemiz var. Eğer bebeğiniz düşme sonrasında ağlayacak gibiyse ona sarılarak komik bir hareket yapmış gibi gülün ve onu da güldürmeye çalışın. Ancak bunu yaparken dikkatli olun bazen sırf sizi güldürebilmek için bilerek düşmeye başlayabilir. Ona aynı zamanda bir sorun olmadığını ve geçeceğini de söyleyebilirsiniz. Zamanla beceriler konusunda oldukça yetenekli hale gelen bebeğiniz işaret ve baş parmaklarını çok iyi kullanır. Etrafındaki şekiller ve boyutlar dikkatini çekerken, aralarındaki küçük farkları da ayırt edebilecek durumdadır. Ona hem eğlenebileceği hem de bu becerisini geliştireceği oyuncaklar alabilirsiniz. Bir nesne gösterdiğinizde onu işaret edebilir ve nesneleri tanıyabilir. Bu dönemde bebeğiniz ellerini ve ayaklarını kullanmayı geliştireceğinden çok fazla eldiven, çorap gibi şeyler giydirmemeye çalışın. Ellerini ve ayaklarını kullanma becerisini geliştirmesi, el ve ayak kaslarının gelişmesine katkı sağlar.

Bebeklerin Ayak Numarası Nasıl Hesaplanır? Detaylar için tıklayın...

SOSYAL VE BİLİŞSEL GELİŞİM

Bebeğinizin sosyal gelişimi için ona teşekkür etmeyi ve lütfen demeyi öğretin. Bunun için de ondan istediğiniz bir şey sonunda teşekkür edebilirsiniz. Ona, anlayabileceği direktifler verin. Basit komutları anlayarak bunları gerçekleştirecektir. Bebeğiniz bu dönemde artık itiraz etme ve hoşlanmadığı bir şeye karşı durma eylemini kazanmaktadır. Örneğin sevdiği bir oyuncağı elinden alırsanız, size tepki verecektir. Aynı zamanda neleri yapıp neleri yapmaması gerektiğini ve komutlarınızı da daha iyi anlamaya başlayacaktır. Taklit etme onun hala öğrenmesinin için kullandığı bir yol olmaya devam ediyor. Bu nedenle bebeğinizin, istemediğiniz davranışları alışkanlık haline getirmemesi için şimdiden o davranışları terk ettirmeye çalışmalısınız. Bu dönemlerde oyuncaklarını veya elindeki bir nesneyi başka biriyle paylaşmak istemeyebilir. Bunu size bağırarak, çığlık atarak, huysuzlaşarak ve ağlayarak belli edebilir. Paylaşmayı öğrenebilmesi için ona anlayacağı şekilde tane tane anlatmalı ve uygulamalı olarak göstermelisiniz. 11 aylık bebek için bu dönem iletişim ve deneme-yanılmayı öğretmek için oldukça ideal bir zamandır. Ona bunun için fırsat verin. Keşfetme tutkularıyla, sahiplenme duyguları doğru orantılı olarak çok yüksek olabilir. Bu isteklerinin en iyi ifade edildiği yer tabi ki oyun zamanıdır. Oyun sırasında ona yardımcı olmaya ve karakter gelişimine saygı duymaya özen gösterin. Bebeğinize yapması gereken şeyleri sakin ve güzel bir şekilde öğretin. Annelik sabır gerektiren bir durum. Bebeğinizin bir anda değişmesini, isteklerinizi yapmasını bekleyemezsiniz. Bebeklerin de kendilerine özgü karakterleri olduğunu unutmayın. Bebeğinizi diğer bebeklerle tanıştırarak sosyalleşmesini sağlayabilirsiniz. Bebekler paralel şekilde yan yana oturarak birbirleriyle ilişkilerini geliştirirler. Diğer bebeklerin oyuncaklarla olan ilişkisini ve oyun oynama biçimlerini incelerler. Size anlamsız gelen sesler çıkarsalar da aslında bu birbirleri arasındaki iletişimin diğer bir yönünü sürdürmeleridir ve bu şekilde sosyalleşirler. Bebeklerin birlikte oyun oynaması birbirlerinden bir şeyler öğrenmesi için ideal ortamı yaratır.

11 Aylık Bebek Neler Yapar?

11 aylık bebeğin neler yapacağı anne babaların bebekleriyle ilgili merak ettikleri konuların başında gelir. Neredeyse 1 yaşında olan bebeğiniz artık tek başına birçok şeyi yapabiliyordur. Bebeğiniz 11. Ayın Sonunda;

  • Artık istediği şeyleri ağlamadan işaretle gösterebilir.
  • Eşyalara tutunarak yürüyebilir.
  • Birkaç kelime söyleyebilir. Anlamını bilmeden “anne, baba” diyebilir.
  • Bir anlık veya daha uzun süre desteksiz olarak ayakta durabilir, hatta birkaç adım atabilir.
  • Küçük bir cismi parmaklarını kullanarak kaldırabilir.
  • “Hayır” kelimesini anlar.
  • Kendince yeni bir dil geliştirebilir.
  • Yardım almadan tek başına bardaktan su içebilir.
  • Oyuncaklara ve sevdiği insanlara karşı ilgi duyar.
  • Topu atıldığında geri yuvarlayabilir. 
  • Öğrendiklerinin çoğunu taklit yoluyla öğrenir.
  • Düşmeden ayakta durabilir.
  • Kendi kendini besleyebilir, kaşığı ağzına götürebilir.
  • Yapmaması gerekenleri anla, verilen kesin komutları algılar.  

Not: Bu gelişim aşamalarının birkaçını bazı bebekler yapamayabilir. Konu ile ilgili endişenizin olduğu durumlarda mutlaka doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.  Ayrıca prematüre bebekler söz konusu aşamalara aynı doğum yaşındaki bebeklere oranla daha geç ulaşırlar.

Prematüre Bebekler Yaşıtlarını Kaç Yaşında Yakalar? detaylar için tıklayın...

11 AYLIK BEBEK GELİŞİMİ KİLO

  • 11 aylık kız bebeklerde kilo; alt sınır 7000 gr. ortalama kilo 9500 gr. üst sınır 11 200 gr'dır.
  • 11 aylık erkek bebeklerde kilo; alt sınır 7200 gr. ortalama 9500 gr. üst sınır 12 200  gr’dır.

11 AYLIK BEBEK GELİŞİMİ BOY

  • 11 aylık kız bebeklerin boyu; alt sınır; 65 cm, ortalama boy 71 cm. üst sınır 80 cm'dir.
  • 11 aylık erkek bebeklerin boyu; alt sınır; 68 cm, ortalama boy 72 cm. üst sınır,82 cm'dir.

Bebekler Hangi Ay Kaç Kilo Olurlar? Detaylı Bilgi İçin Tıklayın...

BESLENME

Bebeğinizin yiyeceği besinlerin besleyici olması ileride sağlıklı bir vücut yapısının ana temelidir. Bu nedenle besleyicilik açısından, besinleri nasıl pişirdiğiniz önemlidir. Yemeklerin içerisine hiç bir zaman fazla tuz, su, yağ, baharat ve salça kullanmamanız gerekir. Bunun yanı sıra uzun süre pişirme ve saklama da besin değerini oldukça düşürür. Sıcak olan yemekleri hemen buzdolabına koymayın, mutlaka belli bir süre soğumasını bekleyin. Bebeğiniz için ayrı yemek yapmak yerine kendinize ve bebeğinize özel daha besleyici yemekler hazırlayabilirsiniz. Bu aslında sizin de sağlıklı bir yaşama yeniden adım atmanızı sağlayacaktır.Eğer ailenizde herhangi bir besine alerji varsa, bebeğinizde de bunun olma olasılığını göz önüne almalısınız. 1 yaşından önce alerjik etki gösteren besinleri tekrar denememelisiniz. Bebeğinizde ağır alerjik reaksiyonlar varsa ve doktor tarafından takip altındaysa bu süre 3 yaşına kadar uzatılabilmektedir.Gelişme ve büyüme döneminde olan bebeğinizin iyi beslenip beslenmediğini anlamanız için kilo artışını gözlemleyebilirsiniz. Bebeğinize ek gıdaların yanında anne sütü vermeye devam etmelisiniz.Özellikle bazı besinleri bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar vermemelisiniz. Bu besinler;

  • Bal
  • Çilek
  • Balık haricindeki deniz ürünleri
  • Tatlandırıcı içeren tüm hazır gıdalar
  • Çiğ inek sütü
  • Yumurtanın beyazı
  • Salam, sucuk ve sosis gibi işlenmiş etler
  • Konserveler
  • Sakatatlar
  • Tütsülenmiş balıklar
  • Kafeinli tüm içecekler
  • Asitli ve/veya bol şeker içeren içecekler
  • Doğal olmayan meyve suları

UYKU

11. ayda bebeğinizin uyku düzeninde değişiklik olabilir. Gün içinde uyku süresi kısalıp, geceleri uzayabilir veya gün içerisinde iki kez uyuması gerekirken bir kez ve uzun saat uykuya yatabilir. Bu bebeğinizin öğleden sonrasını uykusuz geçirmesine ve akşam huysuzlaşmasına neden olabilir. Bunu önlemenin yolu bebeğinizi öğlen emzirdikten sonra uyumasını sağlamanızdır. Burada önemli olan tek uyku zamanını mümkün oldukça geç bir zamana almaktır. Bebeğiniz geceleri uyumakta zorlanıyorsa, gece yatmadan önce ılık bir banyo yaptırabilirsiniz.

DOKTOR KONTROLÜ VE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR

Doktorların pek çoğu eğer aşısı yoksa bu ay için herhangi bir kontrol muayenesi yapmazlar. Bu ay yapılacak herhangi bir aşı bulunmaz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Kadınana Deneyimli, yaşlı, saygı gösterilen kadın.
Erkek Bebek İsimleri
Fadıl bk. Fazıl