Gebelikte 2. Hafta

Bu hafta yumurtanın geliştiği ve seçildiği hafta olarak adlandırılır.

Gebelikte 2. Hafta

Gebelikte 2. Hafta

Gebelikte 2. Hafta yumurtanın geliştiği ve seçildiği hafta olarak adlandırılır. Gebelikte 2. Hafta Aday adayı olan yumurtalardan yalnızca bir tanesi seçilir ve gelişecek olan bebeğin temelini oluşturur. Yumurtanın ömrü 24 saattir. Bu süre zarfında eğer sperm yumurtayı bulursa ve dölleyebilirse gebeliğinizin (hamileliğinizin) ilk başlangıcı bu dönemde olur.

GEBELİĞİN 2. HAFTASINDA BEBEĞİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Gebeliğin 2. Haftasında bebekte ve anne adayında değişiklikler yaşanmaya devam eder. 2. Hafta da bebeğin boyu büyümeye devam eder. 2. hafta da endometrium yani rahim ağzı kalınlaşmaya başlar. Bu kalınlaşma, döllenmenin meydana gelmesinden sonra oluşacak embriyonun rahimde rahatlıkla tutunmasını sağlar. Gebelikte 2. haftada yeni gelişmeye başlayan bebeğinizin ihtiyacını karşılamak için vücudun bu bölümünde kanlanma artar.    

GEBELİĞİN 2. HAFTASINDA ANNE ADAYINDAKİ DEĞİŞİMLER

Gebelikte 2. haftanın sonunda gelişen yumurta çatlar ve yumurtalıktan atılır. Bu yumurtlamanın meydana geldiğini gösterir. Bir regl döneminde yalnızca bir yumurta üretilir ve çatlar. Milyonlarca sperm vajinadan, rahim ve tüplere doğru bir yolculuğa çıkar. Yumurtaya ulaşabilen spermlerden yalnızca bir tanesi yumurtanın dış kısmına yapışır. Spermin yumurtadan girebilmesini sağlayan bazı enzimler salgılanır. Yumurtlamadan sonra döllenme gerçekleşirse, döllenmiş olan yumurta bir haftalık yolculuğa başlar. Bu yolculukta döllenen yumurta hızlıca şekil ve içerik değiştirir. Anne ve babadan gelen kromozomlar, annenin yumurta hücresinde birleşerek, hızlı bir şekilde bölünüp çoğalırlar ve bir hücre kümesi oluştururlar. Döllenen yumurta bölünmeye başlar. Pek çok bölünmeden sonra yumurta tüplerden rahminize kadar 32 hücreye bölünmüş olur. Eğer eşinizin spermi Y kromozomu taşıyorsa bebeğiniz erkek, X kromozomu taşıyorsa kız olacaktır.   

2 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?

2 HAFTALIK BEBEĞİN GÖRÜNTÜSÜ

Gebelikte 2. Hafta - 2 haftalık bebek görüntüsü

GEBELİĞİN 2. HAFTASINDA ANNE ADAYININ BEDENİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Son regl döneminiz sona erdi. Bu yumurtlama döneminizin geldiğine işaret. Bu dönemde olası bir hamilelik durumu için sağ ve sol yumurtalığınızın içerisinde bir yumurta hücresi büyümeye ve gelişmeye başlıyor. Yumurta hücresi, folikül diye adlandırılan sıvı dolu bir yapıda gelişmeye devam ediyor. Yaklaşık olarak 18 ile 20 mm arasında bir çapa ulaştığında, artan hormonların da etkisiyle çatlar ve içerisindeki yumurta hücresini serbest bırakır. Bu esnada, bebeğinizin içerisinde gelişmeye devam edeceği rahim iç tabakası hamileliğe uygun olarak hazırlıklarına devam eder.

Gebelikte 2. haftada hormonlarınız hızlıca çalışmaya başlıyor.

Bu hafta hormonlarınızın hızlı bir şekilde çalışmaya başladığı ve döllenen yumurtanın gelişmeye devam ettiği bir haftadır. Göğüslerde hassasiyet, karın bölgesi ve kasıklarda oluşan ağrılar, vajinal akıntının artması ve vücut ısısının artması yumurtlamanın gerçekleştiğine işarettir.

SAĞLIK & BESLENME

Yeterli miktarda vitamin aldığınızdan emin olun. Gebeliğin ilk haftaları anne adaylarının ve oluşacak olan bebeğin gelişimi ve sağlığı açısından oldukça önemlidir. Gebelikte 2. Hafta özellikle alkol ve sigaranın yanı sıra doktora danışmadan bilinçsizce ilaç kullanımı da kesinlikle yasaktır.   

Gebeliğin Birinci Döneminde Beslenme Nasııl Olmalı Tıklayınız

Gebelikten önce iki ay, gebeliğin ilk üç ayında folik asit almanız gerekir.

Folik asit, nöral tüp defektlerinin (kusurunun) embriyoda daha oluşmadan %70 oranında önlenebilmesini sağlar. Nöral tüp denilen yapı, beyin dokusundan başlayarak, omuriliğe de içine alan bir yapıdır. Bu yapı, döllenmeden sonraki 2. ile 3. hafta arasında gelişimini tamamlar. Bu gelişimin sorunlu olması, nöral tüpün herhangi bir bölgesinin açık kalmasına sebep olur ve bu durum Nöral Tüp Defekti olarak adlandırılır. Nöral Tüp Defekti, en sık rastlanan doğumsal anomeller arasındadır. Bu nedenle folik asit bebeğiniz için hayati bir öneme sahiptir.    

Folik Asit Nedir? Neden Önemlidir? Detaylar İçin Tıklayınız?

SPOR & SOSYAL AKTİVİTE

Gebelikte egzersiz yapmak, vaktinizi en iyi şekilde değerlendirebilmenizi ve uygun sporlarla doğumun kolay geçirmenizi sağlar. Yapılan egzersizler, gebeliği daha kolay kabullenmenizi ve geçirmenizi sağlarken, duruş bozukluklarının da önüne geçer. Aynı zamanda sağlıklı ve dinç kalmanıza da yardımcı olacaktır. Ancak egzersize başlamadan önce doktorunuzla görüşmeli, kendisinin önerdiği şekilde gebelik döneminizi geçirmelisiniz. Ancak düşük olma ihtimaline karşı ağır egzersizlerden uzak durun.   

Gebeliğin Birinci Döneminde Spor & Sosyal Aktivite Detaylar İçin Tıklayınız

CİNSELLİK

Gebelik dönemi boyunca cinsellik korkunuz olmasın.

Gebelikte 2. Hafta Gebe kalmayı planladığınızda aklınızdaki en büyük soru ve korku sanıyoruz ki cinsellikle ilgili olacaktır. Bunu doktorunuzla ve eşinizle paylaşmanız korkularınızı yok edecek ve aklınızdaki sorulara cevap bulabileceksiniz. Doktorunuz aksini söylemedikçe ve gebeliğiniz için herhangi bir sorun olmadıkça tüm gebelik boyunca cinselliğinizi yaşayabilirsiniz.   

Gebeliğin Birinci Döneminde Cinsellik Detayları İçin Tıklayın

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Lâle Çiçekleri kadeh biçiminde olan, türlü renklerde süs bitkisi.
Erkek Bebek İsimleri
Maarif Bilgi, kültür.