Gebelikte 26. Hafta

Bebeğinizin yaklaşık 36 cm boyunda. Ciğerleri doğum sonrası nefes almak için hazırlanıyor.

Gebelikte 26. Hafta

Gebelikte 26. Hafta

BEBEĞİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Gebeliğin 26. haftasında bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 35.6 cm, kilosu ise 800 gram civarındadır.

Burun delikleri açılmaya başlayan bebeğiniz gelişen kaslarını ve akciğerlerini kullanarak nefes alış antrenmanı yapmaya başlar. Ancak bu nefes alışlarını bizim gibi hava alıp vererek yapmaz, rahmin içindeki amniyotik sıvıyı soluyup verir.

Tamamen oluşan gözlerinde göz kapakları ayrılmaya ve gözlerini açmaya başlar.

Bu hafta bebeğinizin işitme ve görme yetilerinin gelişmesi için önemlidir. İşitme sistemi tamamen oluşur ve seslere karşı giderek daha duyarlı hale gelir. Akciğerlerindeki hava kesecikleri olarak bilinen alveoller, bu hafta oluşmaya başladı.Aynı zamanda alveollerin içini doldurmakta görevli olan sürfaktan maddesi de oluşmaya başlamıştır. 26 haftalık bebeklerin beyin fonksiyonları tamamlanmış, saçları, kirpikleri, kaşları ve tırnakları uzamaya devam eder. El ve ayak izleri de iyice oluşmaya başlayacaktır.  

BEDENİNİZDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Bu haftada aniden başlayıp biten kasılmalar hissedebilirsiniz. Rahmin büyümesinden kaynaklanan bu kasılmalar normaldir.

Ancak erken doğum riskine karşı doktor muayelerinizi ihmal etmeyin. Gittikçe büyüyen bebeğinizin ağırlığı nedeniyle omurlarınızda meydana gelen baskı nedeniyle omurlarınızda zorlanmalar meydana gelebilir. Daha dik durarak bu sıkıntıyı azaltabilecek olsanız da artık topuklu ayakkabılara elveda demelisiniz.Gebelik boyunca değişen hormonlarınız nedeniyle eklem ve bağlarınızda çözülmeler meydana gelebilir. Bu da bel ağrıları yaşamanıza neden olacaktır. Bunu önlemek için ani ve sert hareketlerden kaçınmanız gerekir.

Kan hacminiz artmaya devam edecek.

35.haftaya kadar devam edecek bu durum sonucunda özellikle akşamları bileklerinizde ve parmaklarınızda şişkinlik hissedebilirsiniz. Kabızlık sorununuz devam edebilir ve tansiyonunuz yükselebilir. Tansiyonunuzu sürekli kontrol etmeyi unutmayın. Doktorunuzla görüşerek kendinize günlük bir tansiyon çizelgesi de çıkarabilirsiniz. Böylece takip etmek sizin için daha kolay olacaktır.

SAĞLIK & BESLENME

Kolesterolünüze dikkat edin.

Yüksek kolesterol, kalp sağlığı açısından oldukça tehlikeli bir sağlık bir problemidir. Bebeğinizin organlarının ve sinir sisteminin gelişmesi için kolesterol ihtiyacı artar. Bundan olayı gebelik döneminde kolesterol üretiminiz normal zamana göre iki kat daha fazladır. Bu nedenle beslenme programınızda kolesterolden uzak durmanız tavsiye edilir. Bu haftalarda pastörize edilmemiş peynir, pişmemiş et, lahana salatası ve hamura sarılı etlerden uzak durmalısınız. Pişmemiş veya az pişmiş yumurtadaki bakteriler ve salmonella mikrobu hem sizin hem de bebeğiniz için tehlikelidir. İyi pişmiş yumurta tüketmeye dikkat edin.

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Beslenme

Gebelikte şeker yüklemesi

Gebelikte 24 ile 28. haftalarda bazı doktorlar glukoz tarama testinin (şeker yükleme veya şeker tarama testi) yapılmasını önerir. Ancak bazı doktorlar bu testin anne adayına ve bebeğe ciddi zararlar verdiğini, şeker yükleme testine alternatif testlerin de olduğunu belirtmektedirler. Doktorunuzla konuşarak size uygun olan testi yaptırmanız tavsiye edilir. 

Bakmanızda Fayda Var: Gebelikte Şeker Yükleme Testi

Erken doğum olabilir mi?

Gebeliğin 24. haftası le 37. hafta arasında doğumun gerçekleşmesi erken doğum olarak adlandırılmaktadır. Rahminizin nedensiz açılması ve tıbbi gereksinimler dışında suyunuzun gelmesi erken doğumun işaretidir. Bu nedenle bu haftalar oldukça önemlidir. Genital enfeksiyon, plasentada sorunlar veya rahim boyu yetmezliği erken doğum nedeni olabilir. Erken doğum belirtileri: Vajinal akıntının çoğalması, vajinal akıntıda değişiklik, ağrı, adet ağrısı gibi sancılar, pelvik bölgesinde basınç, bel bölgesinde daha önce hissetmediğiniz ağrılar. Belirtilerden biriyle karşılaşırsanız hemen doktorunuzla paylaşmayı ihmal etmeyin.

Bakmanızda Fayda Var: Erken Doğumun Nedenleri, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Preeklampsi (Gebelik Zehirlenmesi) olabilir mi?

İdrarda gereğinden fazla albümin cinsi proteine rastlanması ve yüksek tansiyon preeklampsinin yani gebelik zehirlenmesinin göstergesi olabilir.Preeklampsi, genel olarak doğuma çok yakın bir dönem olan gebeliğin üçüncü döneminde görülür ve hafif atlatılır. Ancak ağır geçerse bu bebeğin gelişiminde sorun yaşanabileceğini gösterir. Bu durumda en iyi yol bebeği doğurmaktır. Bulanık görme veya lekeler görme, el ve yüzde aşırı şişlik, ani ve şiddetli baş ağrıları, karın üst bölgesindeki ağrılar preeklampsinin belirtileri olabilir. Bu durumda hemen doktorunuzla görüşmelisiniz.

Bakmanızda Fayda Var: Preeklampsinin (Gebelik Zehirlenmesi) Belirtileri ve Çözüm Yolları Nelerdir?  

SPOR & SOSYAL AKTİVİTE

Eğer gebelikten önce de aktif bir spor hayatınız varsa, önceden yaptığınız egzersizlerin birçoğunu yapmaya devam edebilirsiniz. Ancak unutmayın gebelik döneminde dolaşım sisteminiz önemli değişiklikler geçirir. Bu nedenle hangi egzersizleri yapıp yapmayacağınızı bilmelisiniz.

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Spor & Sosyal Aktivite

CİNSELLİK

Sağlıklı bir şekilde ilerleyen gebelikte cinselliğin kısıtlanması gibi bir durum söz konusu değildir. Gebelik döneminiz boyunda isteğinizde azalma veya artış görülebilir. Bu durum oldukça normaldir. Önemli olan doktorunuzun önerilerine uymanız ve kendinizde ortaya çıkan değişikliklere karşı duyarlı olanızdır.

Bakmanızda Fayda Var: Gebeliğin İkinci Döneminde Cinsellik

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Iraz bk. Raziye
Erkek Bebek İsimleri
Hakan 1. Türk, Moğol ve Tatar hanları için "hükümdarlar hükümdarı" anlamında kullanılan bir unvan.2. Osmanlı padişahlarına verilen unvan.