7 Aylık Bebek

Bebeğiniz geliştikçe var olan dünyası da genişlemeye ve değişmeye başlar. 7. aydan itibaren bebeklerin bazılarının emeklediği görülmüştür.

7 Aylık Bebek

7 AYLIK BEBEK FİZİKSEL GELİŞİMİ

Bebeğinizin dengesi önceki aylara göre iyice gelişmiştir. Bu ayda normalde desteksiz olarak oturabilmektedir. Ancak bunu yapamıyorsa mutlaka yanına onu koruyacak nesneler koymayı unutmayın. Genelde oturma becerisi 8. ayda tamamlanmaktadır. Bu nedenle endişelenmeniz gerekmez. Koltuk veya kanepeye tutunarak, ayağa kalkmaya ve orada bulunan bir nesneyi tutmaya, ağzına götürerek onu tanımaya çalışabilir.   Ellerini artık daha iyi kullanabilecek duruma gelmiştir. Elleri arasında nesnelerin geçişini rahatça yapabilir. Bebeğiniz bu ay ilk dişini çıkarabilir. Ancak unutmayın bu da diğer durumlar gibi bebekten bebeğe değişebilmektedir. Bazı bebekler ilk dişlerini 13. veya 14. ayda bile çıkarabilmektedirler.

7 AYLIK BEBEK SOSYAL VE BİLİŞSEL GELİŞİM

Bebekler için dünyanın merkezinde hala anne vardır. Sizi tanımak için her şeyi yapacaktır. Saçınızı çekecek, yanağınızı emmeğe, ısırmaya çalışacak, burnunuzu tutacaktır. Bu sizi tanıması için önemli bir adımdır. Görme becerisi de her geçen gün daha da gelişmeye devam eder.Bebeğiniz bu ayda da sesler çıkarmaya devam eder. Ancak dünyasını keşfetmenin verdiği zevkle beraber bu seslerde kimi zaman azalma olabilir. Yine de sizi görünce ne kadar mutlu olduğunu neşeli çığlıkları ve gülücüğüyle anlayabilirsiniz. Bebeklerin genelde yakınında bulunan kişilerin seslerini taklit etmeye çalıştığını artık biliyoruz. Eğer bebeğinize hayır derseniz o, ses tonunuzdan bunu anlayacaktır.7 aylık bebek neden-sonuç ilişkisi kurmaya başlamıştır. Örneğin, bir örtünün üzerinde duran oyuncağına ulaşıp ulaşamayacağını hissedecektir. Oyuncağı alıp alamayacağını ancak örtüyü çekerse kestirebilir. Bu tür davranılar onların gelişimi için oldukça önemlidir.   Bakmanız Fayda Sağlayabilir : Bebeğiniz Emeklemeye mi Çalışıyor?

7 Aylık Bebeğinizle Müzik Eşliğinde Dans Edin

Algısının gelişmesi sayesinde hikaye kitaplarında veya gazetelerde yer alan büyük resimlere ilgi gösterir. Sizin tepkilerinize ve onunla olan oyunlarınıza daha hızlı tepkiler vermeye başlar. Yabancı kişilerle aile üyelerinin ayrımını daha kolay yapabilecek duruma gelmiştir. Bunu mimikleriyle de anlayabilirsiniz. Hikaye kitaplarını okuyarak, onunla müzik eşliğinde dans ederek, hayvanların çıkardığı sesleri taklit ederek, kitaplardaki ilgisini çekebilecek büyük resimleri göstererek bebeğinizin öğrenmesini geliştirebilirsiniz. Bu aynı zamanda aranızdaki bağında güçlenmesine destek olur. 6. aydan itibaren bebeğinizde ayrılma korkusu gelişebilir.   

7 Aylık bebek gelişimi

Bebeğiniz Bu Ayda Size Daha da Bağlanır

Sizden ayrılacağı düşüncesi onu rahatsız edebilir. Özellikle 12. ayda bu daha da artabilir. Bunun bebek gelişiminde normal bir durum olduğunu ve endişelenmemeniz gerektiğini unutmayın. Bebeğiniz günden güne size daha çok bağlanacaktır. Bu nedenle eğer ondan ayrılmanız gerekiyorsa bunu ona teker teker anlatın ve onu terk etmediğinizi, mutlaka geri geleceğinizi, iyi vakit geçirmesini söyleyin. Ayrıca bebeğinizde ortaya çıkabilecek olan ayrılık duygusuyla yabancıları reddetme duygusu aynı anda ortaya çıkabilir. Bu nedenle bebeğinizi mutlaka yakın tanıdığınız birilerine bırakmanız çok önemlidir. Çünkü bebeğinizin neleri sevip neleri sevmediğini önceden bilecektir.

7AYLIK BEBEK KİLOSU

  • 7aylık kız bebeklerde kilo; alt sınır 5800 gr. ortalama kilo 8000 gr. üst sınır 9800 gr'dır.
  • 7aylık erkek bebeklerde kilo; alt sınır 6000 gr. ortamalama 8200 gr. üst sınır 10 250 gr. dir.

  7 aylık bebeklerde boy ve kilo  

7AYLIK BEBEKLERDE BOY

  • 7 aylık kız bebeklerin boyu; alt sınır; 61 cm, ortalama boy 67 cm. üst sını 73 cm'dir.
  • 7 aylık erkek bebeklerin boyu; alt sınır; 62 cm, ortalama boy 67 cm. üst sınır, 75 cm'dir.

    Bebekler Hangi Ayda Kaç Kilo Olmaları Gerekir?  

7 AYLIK BEBEK BESLENMESİ

Bebeklerin açlık ve tokluk metabolizmaları doğdukları andan itibaren harekete geçer. Bu yüzden bebeğinize yemek konusunda aşırı ısrarcı davranmamanız, yemediğinde çabucak paniğe kapılmamanız gerekir. 7 Aylık Bebek Beslenmesi sürecinde, bebeğiniz uzun zamandır sadece anne sütü aldığından yeni gıdalara alışması biraz zaman alacaktır. Bu durumun onun için büyük bir değişiklik olduğunu unutmayın ve onu anlamaya çalışın. Metabolizmanın ihtiyaçları bu dönemde değişmeye başlar. Yalnızda besin içeriği yüksek olan gıdaları tercih etmeniz gerekir. Burada önemli olan nokta besinleri asla birlikte vermemenizdir. İlk başlarda tane tane vererek herhangi bir sorunla karşılaşıp karşılaşmadığınızı tespit etmelisiniz.   7 aylık bebek beslenmesi  

7 Aylık Bebek Beslenmesinde Ek Gıdaya Geçiş

6 ila 8. aylar arasında bebeğinize ek gıdaların yanı sıra anne sütü de vermelisiniz. Bunun yanı sıra besin çeşitlerinden her gün 2 tanesini seçerek vermelisiniz. Ancak 8. aydan önce bebeğinizi kahvaltı+4 öğün beslenme düzeninize geçirmemeniz önerilir. Eğer sütünüz yetmiyor veya hiç gelmiyorsa o zaman aşağıda belirteceğimiz tüm besin çeşitlerini verebilirsiniz. Bebeğinizin beslenmesi için mutlaka bir uzmandan destek almayı unutmayın.Bebeğinize yoğurt, meyve püresi, yumurta sarısı, mercimek, kıyma, su, ekmek içinin yanı sıra karnabahar, brokoli, kereviz ve enginar deneyebileceğiniz sebzeler arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra kabuklarını soymak şartıyla kuru fasulye, nohut da deneyebileceğiniz kuru baklagiller arasındadır. Bu besinlerin tümünü 3-4 gün arayla vererek deneyin. Bebeğinizde herhangi bir alerji veya gaz oluşunun olup olmadığını kontrol edin. Eğer bir sorun yoksa vermeye devam edebilirsiniz.  

7 Aylık Bebek Kahvaltısı

7. Aya gelen ve artık yavaş yavaş ek gıdaya başladığınız bebeğinizin kahvaltısı besleyici olmanın yanı sıra bebeğinizin sindirim sistemine ağır gelmeyecek besinlerden hazırlamalısınız. Beslenme uzmanları tarafından önerilen 7 aylık bebek kahvaltısında olması gerekenler; 3-4 adet bebek bisküvisi, 1 çorba kaşığı labne peyniri, 1 tatlı kaşığı pekmez, 1 tatlı kaşığı çekilmiş ceviz, 1 adet haşlanmış yumurta sarısı, yarım muz, bisküvileri ıslatmak için çok az kaynamış su. Hazırlanışı: Bisküvileri su ile yumuşattıktan sonra muzu ezin, yumurta sarısı ve diğer tüm malzemeler de ekleyerek karıştırın. Kahvaltının katı ya da daha yumuşak olmasını bebeğinizin yiyebileceği şekilde ayarlayabilirsiniz.

Ek Gıda ve Meyve Sebzeler

Bebeklerin beslenmesi konusundaki en önemli hususlardan birisi de meyve ve sebzelerin nasıl verileceğidir. Bebeğiniz henüz katı gıdaları tüketemediği için besinleri ezerek vermeniz gerekir. Ancak ezme işlemini rondo-blender gibi sebze ve meylerin vitamin ve minerallerinin azalmasına neden olabilecek araçlarla yapmamanız gerekir. Besinleri mümkün oldukça çatalla ezerek vermeniz önerilir. Eğer tam olarak ezemiyor ve bebeğiniz besinlerin pütürlü halinden rahatsız oluyorsa ancak o zaman son tercihiniz olarak mutfak aletlerini kullanmalısınız. Besinleri ezme işlemini 8. aydan itibaren bırakmanızı tavsiye ederiz. Çünkü bu durum bebeğinizin ileride çiğneme problemleri yaşamasına, yediklerini çıkarmasına ve enerji alımının kısıtlamasına neden olabilir.     Bakmanız Fayda Sağlayacaktır: Bebeğim Ek Gıdaya Geçiyor Bebeğim Ne Yiyecek?Yine bebeğinize verebileceğiniz diğer besinler ise şu şekildedir: peynir, muz, turunçgiller, ayran, tavuk eti ve bitkisel yağlardır.Özellikle bazı besinleri bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar vermemelisiniz. Bunlar;

  • Bal
  • Çilek
  • Balık haricindeki deniz ürünleri
  • Tatlandırıcı içeren tüm hazır gıdalar
  • Çiğ inek sütü
  • Yumurtanın beyazı
  • Salam, sucuk ve sosis gibi işlenmiş etler
  • Konserveler
  • Sakatatlar
  • Tütsülenmiş balıklar
  • Kafeinli tüm içecekler
  • Asitli ve/veya bol şeker içeren içecekler
  • Doğal olmayan meyve suları

7 AYLIK BEBEKLERDE UYKU DÜZENİ

Bebeğinizde herhangi bir sağlık problemi yoksa uyku düzeninde değişiklik olmaz. Gece boyunca hiç uyanmadan deliksiz uyuyabilir. Diş çıkarma döneminde ağrıdan dolayı uykuya dalma konusunda biraz sıkıntı yaşayabilir. Kimi bebekler gün içinde çok fazla yoruldukları için yorgunluktan uyuya kalabilirken kimi bebekler ise yorgunlukta uyuyamazlar. Siz de bebeğinizin uyku durumuna geçip geçmediğini mutlaka gözlemleyin. Bebeğinizin uyku saati yaklaştıkça, ev içindeki gürültü oyunları azaltmanız gerekir. Bebeğinizi rahatlatmak ve derin bir uykuya dalmasını sağlamak için uykudan önce ılık bir duş yaptırabilirsiniz. Ancak bebek küvetine artık sığmadığından banyodayken güvenliğini iyi sağlamanız gerekir. Yanından ayrılmamaya, suyun derecesinin ve yüksekliğinin uygun olduğuna emin olmalısınız.

7 AYLIK BEBEK DOKTOR KONTROLÜ VE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR

Doktorların pek çoğu eğer aşısı yoksa bu ay için herhangi bir kontrol muayenesiyapmazlar. Ancak bir sonraki aya kadar beklemek istemiyorsanız kaygılarınız veya şüpheleriniz için bebeğinizi doktora götürebilirsiniz. Bu ay yapılacak herhangi bir aşı bulunmaz. Motor becerilerinin gelişmesiyle birlikte bebeğiniz yürüyüp zıplayabilir ve koşabilir. Her ay bu becerileri daha da düzelecektir. Yardım almadan dişlerini fırçalamakta, sıçramakta, top atmakta ve ellerini yıkamakta daha becerikli olacaktır. Bu nedenle kendi kendine yardımınız olmadan bakabilir.  

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Iraz bk. Raziye
Erkek Bebek İsimleri
Nabi 1. Haberci, haber veren. 2. Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan. 3. Yüksek, yüce.