Düşük Riskini Azaltmak İçin Alabileceğiniz 9 Önlem!

Düşük Riskini Azaltmak İçin Alabileceğiniz 9 Önlem!
03 Temmuz 2023

Düşük riskini artıran faktörlerin bazıları kontrolünüz dışında olsa da elinizde olan ve önleyebileceğiniz durumlar da mevcut.

Düşük, toplumda sanılanın aksine oldukça yaygındır. Bilinen gebeliklerin yaklaşık %15’i düşükle sonuçlanır. Genellikle fetüsteki kromozomal anormallikler nedeniyle meydana gelen düşükler, bazen de gebeliğin devam etmesini engelleyen farklı sebeplerden dolayı gerçekleşebilir. Araştırmalar düşüklerin %50’den fazlasının kromozom anomalilerinden kaynaklandığını, yaklaşık %30’unun ise bilinen bir sebebi olmadığını gösteriyor. Bununla birlikte ilerleyen yaş, obezite, zararlı madde kullanımı, tiroid bozuklukları, diyabet veya hipertansiyon gibi kronik hastalıkların ve durumların düşük yapma riskini artırdığı biliniyor. Bu risk faktörlerinin bazıları kontrolünüz dışında olsa da düşük, ölü doğum veya ani bebek ölümü sendromu riskini azaltmanın elinizde olan farklı yolları da var. Sizler için hazırladığımız bu yazıda düşüğü önlemek için yapılması gerekenler neler, tek tek sıraladık. İşte, düşük riskini azaltmak için ne yapılmalı sorusuna 9 yanıt!

1. El Hijyenine Dikkat Edin

Düşük, ölü doğum veya ani bebek ölümü sendromuna neden olabilecek bir dizi enfeksiyon bulunuyor. Bu viral veya bakteriyel enfeksiyonlardan herhangi birine yakalanmaktan kaçınmanın en iyi yolu el hijyenine dikkat etmekten geçiyor. Ellerinizi her yemekten önce/sonra, tuvaleti kullandıktan veya para gibi mikropların bolca bulunduğu nesnelere dokunduktan sonra mutlaka yıkayın. Sabun ve ılık su kullanarak minimum 20 saniye boyunca yıkamaya dikkat edin. Bununla birlikte hasta insanlardan uzak durmak ve zorunlu olmadıkça kalabalık ve kapalı alanlara girmekten kaçınmak, enfeksiyonlardan korunmanıza yardımcı olacaktır.

2. Sigarayı Bırakın

Düşük riskini azaltmak için yapılabilecekler arasında elbette sigarayı bırakmak da bulunuyor. Zira sigara kullanmak gebelikten bağımsız olarak birçok sağlık riskini beraberinde getiriyor. Akciğer hastalıklarından inmeye, kanser türlerinden kalp hastalıklarına kadar birçok probleme yol açabilen sigara, aynı zamanda düşük, ölü doğum, erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek riskini de yükseltiyor. Ayrıca hamilelikte sigara kullanmak ani bebek ölümü sendromu ile de ilişkilendiriliyor. Bu nedenle uzmanlar gebelikten önce sigaranın bırakılması ve pasif içiciliğe dahi maruz kalınmaması gerektiğini belirtiyor.

3. Mutfakta Dikkatli Olun

Listeria gibi gıda kaynaklı hastalıklar da düşük yapma riski ile ilişkilendirilmektedir. Bu nedenle gebelikte az pişmiş etlerin veya pastörize edilmemiş yiyeceklerin tüketilmesi tavsiye edilmiyor. Ayrıca çiğ ete dokunduktan sonra mutlaka ellerin yıkanması, yiyeceklerin taze bir şekilde tüketilmesi ve önerilen sıcaklıkta pişirilmesi de gebelikte düşüğü önlemenin yolları arasında gösteriliyor.

4. Grip Aşınızı Olun

Bazı insanlar gebelikte grip aşısı yaptırmanın düşüğe neden olabileceğinden endişe duysa da grip aşıları canlı virüs içermediğinden hamilelik döneminde güvenli bir şekilde uygulanmaktadır. Üstelik hamileliğin evrelerinden bağımsız olarak herhangi bir dönemde yaptırılabilir. Siz de grip açısından risk altındaysanız, kapalı ve kalabalık alanlarda çalışıyorsanız doktorunuzun önerisiyle grip aşınızı yaptırabilirsiniz. Zira gribin neden olabildiği yüksek ateşin düşük ve nöral tüp defektleriyle bağlantılı biliniyor.

5. Sağlıklı Bir Şekilde Kilo Alın

Hamilelikte kilo almak elbette oldukça normaldir. Ancak bu kilo ani bir şekilde alınmamalı ve önerilenin üzerinde olmamalıdır. Çünkü yapılan araştırmalar, gebelik kaybı ile obezitenin bağlantılı olabileceğini gösteriyor. Aynı şekilde çok zayıf olmanın da düşük ve diğer gebelik komplikasyonlarına yol açabileceği düşünülüyor. Bu nedenle planlı gebeliklerde hamileliğe ideal bir kilo ile başlamak ve kontrollü bir şekilde kilo almak oldukça önemlidir.

Düşük Riskini Azaltmak İçin Alabileceğiniz 9 Önlem!

6. Kronik Hastalıklarınızı Kontrol Altında Tutun

Düşüğü önlemek için yapılabilecek bir diğer şey de kronik hastalıkları kontrol altında tutmaktır. Lupus, diyabet ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkların tümü, artan gebelik kaybı riski ile ilişkilendirilmektedir. Bu nedenle teşhis edilmiş kronik hastalığı olan kadınların hem gebe kalmadan önce hem de gebelikleri sırasında hastalıklarını kontrol altında tutması gerekir. Bunun için de doktorlarının gebeliğe uygun reçete ettiği ilaçları düzenli almaları ve diğer önerilerini harfiyen uygulaması gerekmektedir.

7. Alkolden Uzak Durun

Hamilelikte alkol tüketiminin bilinen güvenli miktarı yoktur. Bu nedenle başta fetal alkol sendromu olmak üzere çeşitli gebelik komplikasyonlarını önlemek için hamilelik boyunca alkolden uzak durmak en güvenli seçenektir.

8. CYBE İçin Test Yaptırın

Frengi ve klamidya gibi cinsel yolla bulaşan pek çok enfeksiyon düşük, ölü doğum, erken doğum, dış gebelik, düşük doğum ağırlığı ve kısırlık gibi komplikasyonlarla ilişkilendirilmektedir. Bu nedenle gebelik planlamadan önce eşinizle birlikte CYBE açısından tarama yaptırmanız, gerekiyorsa gebeliği tedavi sonrasına ertelemeniz oldukça önemlidir.

9. Muayenelerinizi Aksatmayın

Hamilelik sırasında doktorunuzun önerdiği aralıklarla muayeneye gitmeyi ihmal etmemelisiniz. Bu muayenelerde sizin fark edemediğiniz ancak gebelik için risk oluşturabilecek pek çok olası sorun erkenden saptanıp önlem alınabilir.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir:

Hamilelikte Ev İşi ve Temizlik Yapmak Sakıncalı mı?

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk