36 Aylık Bebek

36 aylık bebek düz bir çizgide rahatlıkla yürüyebilir. Kollarını sağ kol sol bacak - sol kol sağ bacak şekilde salınım yaparak koşar.

36 Aylık Bebek

36 AYLIK BEBEK

36 aylık bebek düz bir çizgide rahatlıkla yürüyebilir. Kollarını sağ kol sol bacak - sol kol sağ bacak şekilde salınım yaparak koşar. Çift ve tek ayakla yerinden sıçrayabilir. Değişik yönlere yuvarlanabilir. Durduğu yerden çift ayağını kullanarak öne doğru atlayabilir.  

36 AYLIK BEBEKLERDE FİZİKSEL GELİŞİM

Topu iki eliyle yakalayabilir ve topu yere vurup tekrar tutabilir. Topa vuruşu oldukça gelişmiştir. Atılan topu artık tüm vücuduyla tutar. Bu dönemlerde bebeğinizle tenis oynuyorsanız raket kullanım konusunda başarılı olabilir. Raketle topu yukarıya doğru vurabilir. Tek ayağı üzerinde yaklaşık 4-5 saniye kadar durabilir. Yardımınız olmadan kişisel bakımıyla ilgilenebilir. Dişlerini fırçalayabilir, ellerini ve yüzünü yıkayabilir. Kitaptaki sayfaları çevirebilir ve bardağı tek eliyle tutabilir.   

36 aylık bebek  

36 AYLIK BEBEĞİN KİLOSU

36 aylık kız bebeklerde kilo; alt sınır 11 kilogram, üst sınır 17,8 kilogramdır.

36 aylık erkek bebeklerde kilo; alt sınır 11,4 kilogram, üst sınır 18 kilogramdır.


36 AYLIK BEBEĞİN BOYU

36 aylık kız bebeklerde boy; alt sınır 87,9 cm,  üst sınır 102,2 cm'dir.

36 aylık erkek bebeklerde boy; alt sınır 89,1 , üst sınır 103,1 cm'dir.

Bebeğinizin boy-kilo gelişimini takip edebilmek için buraya tıklayabilirsiniz.  

36 AYLIK BEBEK VE SOSYAL/BİLİŞSEL GELİŞİM

Bebeklerin bu dönemlerinde duygularında gel gitler olduğu görülebilir. Neşeli olan bebeğinizin istenmeyen bir şey yapılması karşısında sinirlendiği hatta öfke krizlerine girdiği görülebilir. Kimi zaman bazı saldırgan tavırlar da sergileyebilir. Ancak bunlar genelde öğrenilmiş olan davranışlardır. Yani bu şekilde davranarak bir yere varmaya çalışıyor olabilir. Eğer önceden bu tür davranışları olmadıysa ve yeni başladıysa bunun sebeplerini araştırmanız, gerektiğinde bir uzmandan yardım almanız gerekir.Sorumluluk bilincinin kazanılması ve yerleşebilmesi için bebeğinize yapabileceği küçük görevler verebilirsiniz. Örneğin, taşıyabileceği kadar çamaşırları makineye getirmesini rica edebilirsiniz. Bu aynı zamanda becerilerini geliştirmesine de katkı sağlar. Bebeğinizin artık bir birey olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız. Sevdiği ve sevmediği şeyler olduğunu unutmamalısınız. Bu da eskisi gibi kendi fikirleriniz etrafından onu yönlendirmenizin zor olacağı anlamına gelir. Çoğu zamanda bebeğinizin itirazlarıyla da karşılaşmanız mümkündür.Etrafındaki insanları tanımaya ve onlara isimleriyle hitap etmeye başlamıştır. Kendi arkadaş grubunu çoktan kurmuştur bile. Onlarla oynamak için isimleri ve oynamak istediğini söyler. Eğer öğrettiyseniz "teşekkür ederim" "rica ederim" gibi nezaket sözcüklerini kullanır ve duygularını daha rahat ifade edebilir.

36 aylık bebek    

36 Aylık Bebek Duygularını Sözel Olarak İfade Etmeye Başlar

3-4 sözcüklü cümleler kurabilen bebeğiniz bunun yanı sıra "neden, kim, ne, niçin" gibi sorular da sormaya başlar. Geçmiş ve şimdiki zaman ifadelerini kullanır. Konuşurken isimleri, fiilleri, kişi zamirlerini, sıfatları ve çoğul eklerini kullanabilir. Yanında sohbet ettiğinizde o da sohbete katılabilir. Duygularını sadece fiziksel olarak değil artık sözel olarak da ifade edebilir. Nesnelerin ne işe yaradıklarını kavrar. Söylemeye çalıştığı şeylerin çoğu daha anlaşılırdır. 2 veya 3 talimatı art arda yerine getirebilir. Kendi kendine tekerleme ve şarkı söyleyebilir. İki olayı oluş sırasına göre anlatabilir.Bu aylardaki bebekler tatil, bayram, doğum günü gibi zamanların belirli zamanlarda gerçekleştiğini bilirler. Benzerlikleri ve zıtlıkları anlayabilirler. Bebeğiniz kitapta gerçekleşen bir olayı size anlatabilir. Rakam kavramını anlar ve nesneleri doğru şekilde saymayı öğrenir. İk başlarda sayma doğru olmayabilir. Söylediği sayı ile gerçekte nesne sayıları birbiriyle örtüşemeyebilir. Bu dönemde yaşı sorulduğunda bunu söyleyebilir ancak henüz yılın uzunluğu hakkında bilgileri yoktur.   

36 aylık bebek

36 Aylık Bebek Oyuncakları

Bu aylarda bebeğinize artık 3 tekerlikli ve pedallı bisiklet alabilirsiniz çünkü pedal çevirerek bisikletle ilerleyebilir. Oyun hamurlarıyla değişik şekiller yapabilir. Oyun hamurları hayal gücünün de artmasını sağlayabilir. Farklı ve kafasından uydurduğu şekillerle kendine eğlenceli bir dünya yaratabilir. 8 küple ve legolarla şekiller yapabilir. Siz de onunla birlikte oynayabilirsiniz. Değişik kuleler veya maketler yapabilirsiniz. Müzik eşliğinden dans etmek hala favorileri arasındadır.  

36 AYLIK BEBEK VE BESLENME

36 aylık olan bebekler kendi kendilerine kaşık ve çatal kullanabildiklerinden yemeklerini de rahatça yiyebilmektedirler. Bu dönemde bebeğinize mümkün olduğu kadar bir yetişkin birey gibi davranmanız tavsiye edilir. Sizinle birlikte sofraya oturması ve yemek yemesi önemlidir. 3 yaşına gelen bebeğinizin büyüme hızı yavaşladığından dolayı besin ihtiyacı 2 yaşa göre azalmaya başlamıştır. Size az gibi gelen beslenmesi aslında yaşına göre oldukça normal ve yeterlidir. Bebeğinizin doymadığını düşünerek, sürekli yemek yedirmeye çalışmak, ileride ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmasına neden olabilir.3 yaşındaki bir bebeğin kalori ihtiyacı ortalama 1200 kalori civarındadır. Bu her bebek için geçerli olmayabilir bu nedenle bir uzman ile görüşüp bebeğiniz için günlük kalori miktarını öğrenebilirsiniz. Günlük beslenme programı 3 ana öğün ile 2 ila 3 ara öğün şeklinde olmalıdır. Bebeğinizin düzenli ve dengeli beslenmesini takip etmeniz önemlidir. Ana ve ara öğünlerin kaçırılmadığından emin olmalısınız.

Bebeğiniz günde hangi besin gruplarından ne kadar tüketmelidir?

  1. Bu yaşlardaki bebeklerin tahıl grubu besinlerinden günde 6 porsiyon tüketmesi önerilir. 1 porsiyon tahıl; 1 dilim kek, 1 dilim ekmek, yarım bardak pilav veya makarnaya denk gelmektedir.
  2. Bebeğiniz meyve veya sebze grubundan günde 5 porsiyon tüketmelidir. 1 orta boy şeftali, elma veya yarım bardak sebze 1 porsiyona eşittir.
  3. Yağ grubundan günde 3 ila 5 porsiyon tüketmelidir. 1 tatlı kaşığı tereyağı veya zeytinyağı 1 porsiyona denk gelir.
  4. Et grubundan günde 2 porsiyon tüketmesi gerekir. 1-3 yemek kaşığı tavuk, kırmızı et veya balık bir porsiyona denk gelir. 1 yumurta veya 4-5 yemek kaşığı kurubaklagil, 1 porsiyon ete denk gelir.
  5. Süt ve süt ürünlerinden günde 3 porsiyon tüketmelidir. 1 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir, ¾ bardak süt veya ¾ bardak yoğurt, 1 porsiyona denk gelir.

Tüm bu gıdaların bebeğinizin günlük beslenme programına dengeli bir şekilde yaymalısınız.   

36 aylık bebek  

36 AYLIK BEBEK VE UYKU

Bebeğinizi bu aydan itibaren küçük bebek karyolasında çocuk yatağına geçirebilirsiniz. Bu yaşlarda çocukların bazıları gündüz uykusunu bırakabilir. Böyle bir durumda akşam yatma saatini daha erkene alabilirsiniz. Uyku düzeninin ve uykuya olan ihtiyacının önemli olduğunu unutmayın. Uyumayı reddediyorsa ona kızmadan uyuması ve yatağına gitmesi gerektiğini anlatın. Yine de bu konuda ısrar ediyorsa o zaman odasında vakit geçirmesini, kitap okumasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda daha önceden edindiği uyku arkadaşını da kullanabilirsiniz.Korkular bu dönemde en sık görülen durumlardır. Özellikle uyuduğunda kabus görüyorsa ve korkarak uyanmışsa onu sakinleştirmeli, rüyası hakkında konuşmalı ve rüya ile gerçek hayat arasındaki farkları anlatmalısınız. Gün içinde korkmasına neden olan şeyleri de araştırmayı unutmayın.

DOKTOR KONTROLÜ VE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR

3 yaşından itibaren bebeğinizin doktor kontrolleri yılda bir defaya düşmüştür. Bu kontrollerde bebeğinizin;

  1. Beslenme,
  2. Uyku düzeni,
  3. Büyümenin ve gelişmenin değerlendirilmesi,
  4. Tuvalet eğitimi,
  5. Kan basıncı ölçümü,
  6. Vitamin ve mineral desteği,
  7. Kişisel temizlik, (diş fırçalama, el yıkama, gözetim altında günlük banyo)
  8. TV izleme,
  9. Akıl gelişmesi, (adını ve soyadını söyleyebilme)
  10. Yabancılarla ve arkadaşlarıyla olan ilişkisi gibi durumlar kontrol edilir.

Bunun yanı sıra; görme işlevi ve işitme testleri her yıl düzenli olarak yapılmalıdır. 3 ve 5 yaşlarında diş muayenesi ve tüberkülin testi de yapılmaktadır. 36. ayda bebeğinize yapılacak herhangi bir aşı bulunmamaktadır.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Cahide Çok çalışan, çaba gösteren kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Maarif Bilgi, kültür.