Lohusalık Döneminin Rahat Geçmesi İçin 11 Öneri

Lohusalık Döneminin Rahat Geçmesi İçin 11 Öneri
02 Mart 2017

Doğumdan sonra her annenin aklında "ne zaman eski formuma kavuşacağım, sütüm yeterli olacak mı, bebeğime yeteri kadar ilgi gösterebilir miyim?" gibi pek çok soru işareti vardır. Bu soru işaretlerinizi giderecek 11 bilgiyi sizler için derledik.

Lohusalık Döneminin Rahat Geçmesi İçin 11 Öneri

Doğumdan sonra her annenin aklında "ne zaman eski formuma kavuşacağım, sütüm yeterli olacak mı, bebeğime yeteri kadar ilgi gösterebilir miyim?" gibi pek çok soru işareti vardır. Biz de sizler için lohusalık döneminin rahat geçmesi için 11 öneri hazırladık.

1- Cerrahi Kesisi İçin Krem Kullanın

  Lohusalık Döneminin Rahat Geçmesi İçin 11 Öneri   

Uzmanlar, normal doğum yapmış olan kadınların bazılarında cerrahi kesi yapılmış olmasından dolayı dikiş atıldığını, atılan bu dikişlerin iyileşmesi içinse uygun kremlerin kullanılmasını tavsiye ediyorlar.

2- Sütünüzün Yetmeme Endişesinden Kurtulun

  Lohusalık Döneminin Rahat Geçmesi İçin 11 Öneri   

Yeni doğum yapan annelerin en önemli endişelerinden birisinin süt miktarı olduğunu ifade eden uzmanlar, bebeğin emmeyi, annenin ise emzirmeyi öğrendiği ilk günlerde sütün az miktarda geldiğini ifade ediyorlar. Fakat bu durumun geçici olduğunu, annenin ruh halinin pozitif olmasıyla süt miktarının günler içinde hızla çoğalacağını belirtiyorlar. Annelerin bu dönemde bol bol sıvı tüketmelerinin süt miktarına olumlu etki yaratacağının altını çiziyorlar.

3- Karın Kasları Eski Haline Dönecek, Endişelenmeyin!

  Lohusalık Döneminin Rahat Geçmesi İçin 11 Öneri   

Gebelik döneminde genişleyen karın kaslarının hemen eski haline almasını beklemenin de gerçekçi olmadığını belirten uzmanlar, karın kaslarının lohusalık döneminin sonunda eski halini alacağını ifade ediyorlar.

4- Bebeğiniz Uyurken Siz de Uyuyun

  Lohusalık Döneminin Rahat Geçmesi İçin 11 Öneri   

Bebeğin doğumundan itibaren çok yoğun bir tempoya başlayan annenin, bebek uyuduğunda uyuyarak dinlenmesi gerektiği belirtiliyor.

5- Akıntı ve Kanamayı Gözlemleyin!

  Lohusalık Döneminin Rahat Geçmesi İçin 11 Öneri   

Doğumun bitmesiyle başlayan lohusalık döneminde parlak kırmızı renkli, adet kanamasına benzer miktarda ve ‘loşi’ adı verilen akıntı meydana gelir. Günler içinde bu akıntının miktarında azalma meydana gelirken, renk de açılır ve giderek beyaz bir akıntı haline dönüşür. Bu dönemde süresinde günlük hijyenik ped kullanmak, pedleri sık sık değiştirmek, akıntının kötü kokulu, aşırı miktarda olmamasına ve iltihabi özellikler taşımamasına dikkat etmek gerekir.

6- Dikişlerinize Özen Gösterin

  Lohusalık Döneminin Rahat Geçmesi İçin 11 Öneri   

Doğum sırasında atılan kesinin dikilmesi ve bu dikişlerinden dolayı oluşan hassasiyetin giderilmesi için doktor tarafından önerilen lokal anestezik kremlerin kullanılması gerekir. Bunun dışında doktor tavsiyesine göre ılık oturma banyolarının yapılması ve yumuşak yastıklar kullanılması tavsiye ediliyor.

7- Rutin Muayeneleri Aksatmayın

  Lohusalık Döneminin Rahat Geçmesi İçin 11 Öneri   

Doğumdan 10-15 gün sonra ve lohusalığın bittiği 6 haftalık sürenin sonunda anne rutin muayeneden geçirilmelidir. Bu muayenelerde genital bölgenin veya karnın alt tarafındaki kesinin kontrolü yapılır, rahmin eski boyutuna gerileyip gerilemediği incelenir. Bu kontroller sonrasında cinsel birlikteliğin başlayıp başlayamayacağı, annenin nasıl korunacağı konusunda da karar verilir. Bunun dışında annede meydana gelen; ateş, üşüme, titreme, memelerde süt birikmesi, bacaklarda kızarıklık ya da şişme, hareketlerde zorlanma, şiddetli ya da kötü kokulu kanama, iltihap özellikli akıntı ve genital bölgede kızarıklık gibi durumlarda rutin muayeneyi beklemeden mutlaka doktora bilgi vermek gerekir.

8- Tuvalete Çıkma Sorunları İçin Endişelenmeyin

  Lohusalık Döneminin Rahat Geçmesi İçin 11 Öneri   

Özellikle normal doğum yapan annelerde görülen, idrarı başlatmakta zorluk, idrar yaparken sancı ya da idrar yapamama gibi sıkıntılar yaşanabiliyor. Bu sorunların tek çözümü bir süre zamanın geçmesi olurken, annenin idrar yapmaya çalışırken genital bölgeye ılık su tutması rahatlamasını sağlar. Annede doğumdan sonra nadiren görülen idrar tutamama hali ise, doğumu takip eden birkaç gün içinde kaybolur.

9- Depresyonu Yenmek İçin Çevrenizden Yardım İsteyin

  Lohusalık Döneminin Rahat Geçmesi İçin 11 Öneri   

Lohusa annelerin yüzde 70-80’inde lohusalık üzüntüsü görülürken, yüzde 10-13’lük bir kısımda da lohusalık depresyonu görülüyor. Doğumdan sonra daha sık görülen ve daha çabuk geçen lohusalık üzüntüsünü aşmak için uzmanlar, aileden ve arkadaşlardan destek almayı, bebeğini güven duyulan birine bırakıp evden dışarı çıkmanın fayda sağlayacağını belirtiyorlar. Lahusalık sendromu annenin kendisinden çok çevresindekiler tarafından fark edilmektedir. Sürekli ağlamak, bir şeyler yapmak için enerji bulamamak, çok fazla ya da çok az yemek, dikkati toplamada ve karar vermede güçlük yaşamak, çok fazla ya da az uyumak, değersiz ve suçlu hissetmek, keyif alınan olaylara ilgiyi kaybetmek, eşten, aileden, arkadaşlardan hatta bebekten kendini soyutlamak gibi belirtiler lahusalık sendromunun belirtileri arasında gösterilir. Bunun yanı sıra bulgulara ek olarak; sürekli baş ağrısı, mide problemleri gibi fiziksel sıkıntılar da görülebilir. Bu durumla karşılaşan annenin bir psikolog ya da psikiyatristten destek alması önerilir.

10- Süt Kanallarının Tıkanmamasını Sağlayın

  Lohusalık Döneminin Rahat Geçmesi İçin 11 Öneri   

Emzirdiğiniz bebeğinizin sütü emmesine rağmen memede halen sertlikler ve hassasiyet mevcutsa memede bulunan sütün boşaltılması gerekir. Pompa ya da elle boşaltılan sütün ileride kullanmak üzere süt poşetlerine alınması, ılık havlu ya da ılık duş ile memeye masaj yapılması önerilir. Bu önlemler alınmadığı takdirde memede enfeksiyon oluşumuyla birlikte annede üşüme ve titreme, memede apse oluşumu görülebilmektedir. Bunu önlemek için kanalları tıkayan sütün cerrahi yoldan boşaltılması gerekir. Memede enfeksiyon oluşmuşsa doktor kontrolünde parasetamol etken maddeli ağrı kesici ve emzirmeye engel olmayan antibiyotik kullanılarak süt vermeye devam edilebilir.

11- Cinsel İlişki İçin Doktor Muayenesini Bekleyin

  Lohusalık Döneminin Rahat Geçmesi İçin 11 Öneri  

 Lohusalık döneminin rahat geçmesi için 11 öneri; Doğumun ve lohusalık döneminin sona ermesinden sonra cinsel hayata başlamak için ikinci rutin doktor muayenesinin gerçekleşmesini beklemek gerekir. Lohusalık döneminde cinsel ilişkiye başlamadan önce, muayenede tüm jinekolojik organların normal hale geldiğinden, normal doğum olmuşsa genital bölgedeki dikişlerin toparlandığından emin olmak gerekir. Aksi durumlarda cinsel birleşme enfeksiyona neden olabilir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk