Bilinçli Bir Hamile Olmak İstiyorsanız Bunları Bilmelisiniz
Gebelikte, vücutta yaşanan baş döndürücü değişime adapte olmak zor olsa da hangi belirtilerin normal, hangilerinin anormal olduğunu bilmek, gebeliği sağlıklı ve güvenli geçirmek açısından önemlidir.
Hızla kilo alıyorsunuz, ödemleriniz oluşuyor ve nefes almakta güçlük çekiyorsunuz… Gebelik; anne adaylarının birçok değişimi aynı anda yaşadığı fizyolojik bir süreçtir. Bu baş döndürücü değişime adapte olmak zor olsa da hangi belirtilerin normal, hangilerinin anormal olduğunu bilmek, gebeliği sağlıklı ve güvenli geçirmek açısından önemlidir. Bu nedenle; hazırladığımız makalede, süreci daha huzurlu ve bilinçli geçirmenizi sağlayacak bazı bilgileri derledik. İşte, gebelikle ilgili bilinmesi gerekenler...
Gebelikle İlgili Bilinmesi Gerekenler
1) Kilo Artışı
Gebelik dediğimizde akla gelen şeylerin başında kilo artışı geliyor. Kilo almak, gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi ve bebeğin yeteri kadar beslenebilmesi için gayet normaldir. Ancak olması gerekenden fazla veya az kilo almak, anne ve bebek için çeşitli riskler doğurmaktadır. Bu nedenle dengeli ve sağlıklı beslenerek, günde 150 – 300 kalori fazla almanız tavsiye edilir. Vücut kitle indeksine göre değişmekle beraber, hamilelikte 9 – 16 kg almak normal karşılanmaktadır.
Vücut kitle indeksinizi hesaplamak için buraya tıklayabilirsiniz.
2) Ciltte Yaşanan Değişimler
Gebelik döneminde gerçekleşen hormonal değişimler, vücudun neredeyse her organını hatta cildi bile etkilemektedir. Bu dönemde ciltte kuruluk olabilir, göğüs ve karın bölgesinde çatlaklar görülebilir, karnın orta hat denilen kısmında koyulaşma gerçekleşebilir veya gebelik maskesi adı verilen lekelenmeler görülebilir. Dolayısıyla bu dönemde kişisel hijyene daha fazla dikkat etmek gerekir. Kuruluk sorunu yaşayanlar banyoda gliserin bazlı sabun kullanabilir, nemlendiriciler ile cilt rahatlatılabilir. Gebelik maskesinin ilerlememesi için güneşten korunmak gerekir. Dermatoloğunuzun önerdiği güneş kremleri ile lekelere karşı önlem alabilirsiniz. Bunun yanında, bol bol su içerek cildinizi içeriden nemlendirebilirsiniz.
3) Uyku Düzenindeki Bozulma
Anne adaylarının hamilelik boyunca en fazla yakındığı konuların başında uykusuzluk gelmektedir. Hamileliğin ilk aylarında hızla artan progesteron hormonu, kadınlarda sürekli uyku isteği ve konsantrasyon bozukluğuna neden olabilir. Bu durum gayet normal karşılanmaktadır. İlerleyen aylarda ise karnın büyümesi, sırt ağrılarının görülmesi veya kilo almaya bağlı olarak uyurken rahat bir pozisyonun bulunamaması uykusuzluğa neden olabilmektedir. İlerleyen aylarda ise bebeğin hareketlerinin yoğun bir şekilde hissedilmesi, uykunun bölünmesine ve uykusuzluğa neden olabilmektedir.
4) Kalp ve Dolaşım Sistemi
Hamilelik boyunca kadınların kalp ve dolaşım sistemi, sindirim, solunum ve üriner sistemi gibi vücut sisteminde gözle görülmeyen pek çok değişim yaşanır. En dikkat çekeni ise kalp ve dolaşım sistemindeki değişimlerdir. Çünkü, gebeliğin bizzat kendisi kalp ve dolaşım sistemini zorlamaktadır. Bebeğin gelişmesiyle birlikte rahme giden kan oranının artması, büyüyen rahmin diaframı yukarı iterek kalbi sıkıştırması gibi durumlar, bu sistemdeki göze çarpan başlıca değişimlerdir. Fakat gebelik öncesinde herhangi bir sağlık problemi olmayan kadınlar, bu süreci sağlıklı bir şekilde geçirir. Ancak mevcut olan çeşitli kalp hastalıkları, gebelikte ağırlaşabilir.
5) Solunum Sistemindeki Değişimler
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi diaframın yukarı itilmesi ve progesteron hormonunun artmasına bağlı olarak solunum sayısında artış meydana gelebilir. Kılcal damarlarda kan akışının artmasıyla birlikte paralel burunda kanamalar görülebilir. Tüm bunlar normaldir ve çoğu zaman herhangi bir tedavi gerektirmez.
6) Üriner Sistemdeki Farklılıklar
Bebeğin büyüyüp idrar torbasına baskı yapmasıyla, bu dönemde daha fazla tuvalete çıkma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Aynı zamanda, bağışıklık sisteminizin baskılandığı bu süreçte idrar yolu enfeksiyonuna da yakalanma ihtimaliniz yüksek. Bu enfeksiyon basit mesane enfeksiyonu olabileceği gibi böbreğe de yayılım gösterebilir. Dolayısıyla akıntı, kasık bölgesinde ağrı, idrar yaparken yanma gibi belirtiler gözlemlediğinizde, mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
* İdrar yolu enfeksiyonu hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
7) Sindirim Sistemindeki Değişimler
Anne adaylarının gebelik döneminde sindirim sistemleri ile ilgili en sık yaşadığı problem kabızlıktır. Bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına bağlı olarak gelişen kabızlığa karşı, lifli gıdalar tüketerek ve bol bol su içerek önlem alabilirsiniz. Bu dönemde sindirimi zor besinleri tüketmekten kaçınmak ve eğer bir engeliniz yoksa hafif tempolu yürüyüşler yapmak da kabızlığı önlemek açısından faydalı olacaktır. Bununla beraber, midenin yukarı itilmesi ve hormonal etkilere bağlı olarak mide içeriği kolayca yemek borusuna kaçabilir ve mide yanması, kusma, bulantı gibi çeşitli sıkıntılar yaşanabilir. Semptomlar çok şiddetliyse doktorunuzun reçete edeceği ilaçlarla rahatlama sağlayabilirsiniz.
* Mide yanmasını rahatlatacak öneriler için buraya tıklayabilirsiniz.
8) Ruhsal Dalgalanmalar
Tüm bunlara ek olarak hamilelik döneminde birçok ruhsal değişimler yaşanmakta ve çoğu zaman bu değişimler göz ardı edilmektedir. İçe dönüklük, nedensiz ağlama nöbetleri vb. durumlar yaşanabilir. Bazen gebelik çok istense dahi ilk 3 – 4 ay anne adaylarında gebeliği kabullenememe gibi durumlar görülebilir. Hormonların da etkisiyle daha duygusal bir dönem yaşanabilir. Bebeğin sağlıklı olup olmadığı, kilo artışı, bebeğin sorumluluğunu üstlenebilecek miyim endişesi ve daha bir çok şey, anne adaylarında depresyon dahi gelişmesine neden olabiliyor. Bu gibi durumlarda uzman bir psikologdan yardım alarak süreci daha keyifli ve sağlıklı hale getirebilmek mümkün.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var