Gebelik Maskesine Karşı Bu Önlemleri Alıyor musunuz?
Gebelik Maskesi; hamilelik sırasında yüz derisinin renginde oluşan koyulaşmaya gebelik maskesi adı verilmektedir.
Gebelik Maskesi Nedir?
Gebelik Maskesi; hamilelik döneminde anne adayının yüz derisinin renginde oluşan koyulaşmadır. Diğer bir adı da kloazma ya da melazmadır. Gebelik döneminde yaşanan cilt rengi (pigment) değişiklikleri genellikle; alın, yanaklar, dudak üstü, burun ve çenede simetrik, keskin sınırlı, düzensiz ve kahverengi lekeler şeklinde görülür. Oluşması ve yoğunluğu her anne adayında farklılık gösterse de hamile kadınların yaklaşık % 50'sinde görülmektedir. Esmer ya da koyu buğday tenli kadınlarda daha sık karşılaşılır.
Gebelik Maskesinin Oluşma Nedenleri
Gebelik maskesinin oluşmasının ana nedeni; hamilelik döneminde üretimi artan progesteron, östrojen ve melanosittir.
Gebelik Maskesinin Görülme Zamanı
Gebelik maskesi, gebeliğin 4. ve 5. ayından itibaren görülebilir. Kalıcı olmayan bu cilt lekesi, genellikle doğumdan sonraki birkaç ayda (nadiren bir sene içinde) kendiliğinden geçer. Bazı anne adaylarında tam olarak normale dönüş olmayabilir. Halk arasında gebelik maskesinin bebeğin cinsiyeti ile ilgili olduğu söyleniyor olsa da bu konuda bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır.
Gebelik Maskesine Karşı Alabileceğiniz Önlemler
Gebelik maskesini önlemek ne yazık ki tamamen mümkün değildir. Ancak hekimlerin bazı önerileri ile ilerlemesini önleyebilirsiniz. Uzmanlar güneş ışınlarının gebelik maskesinin ilerlemesinde önemli katkısının olduğunu ifade ederler. Bundan nedenle anne adaylarının güneşten uzak durmaları yanında güneşe çıkarken yüksek koruma faktörlü bir güneş kremi kullanmalarının lekelenmelerin azaltılmasında etkili olacağı belirtilir. Güneş ışınlarının bulutlu havalarda hatta kışın bile cildi etkileyebileceğinin unutulmaması gerekir. Ancak sırf lekelerin artacağı endişesi ile güneşe çıkmamak da yanlış bir tercih olur. Çünkü gebelikte yararlanabileceğiniz en iyi D vitamini kaynağı güneştir. Bu nedenle, yüzünüzü koruyacak şapkalar, yüksek faktörlü koruma kremleri gibi önlemler alarak güneşe çıkabilirsiniz. Lekeleleriniz için doktora danışmadan herhangi bir krem kullanmayın. Doğumdan 5 - 6 ay sonra lekeleriniz geçmezse, uzman bir dermotologla görüşebilirsiniz. Lekelerinizin durumuna göre doktorunuz cilt yenileyici kremler veya lazer tedavisi önerebilir. Bununla birlikte, yapılan araştırmalarda folik asit eksikliği olan gebelerde, gebelik maskesine daha fazla rastlanıldığı saptanmıştır. Bu nedenle gebelik öncesinden başlayıp, gebeliğiniz boyunca folik asit açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzelerden bol bol tüketebilirsiniz. Örneğin; Lahana, brüksel lahanası, marul, brokoli ve kıvırcık folik asit açısından zengin sebzelerdir.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var