Düşük Neden Olur? Düşük Yapmanın 9 Olası Nedeni

Düşük Neden Olur? Düşük Yapmanın 9 Olası Nedeni
21 Şubat 2024

Bu yazımızda düşük yapmanın bazı olası nedenlerini sıraladık.

Düşük, gebeliğin 20. haftadan önce sona ermesidir. Sanılandan daha yaygın gerçekleşen düşük, bilinen gebeliklerin yaklaşık %10’unu etkiliyor. Bunların %80’i ise ilk trimesterda meydana geliyor. Peki, gebelikte düşük neden olur? Düşük yapmanın her zaman bilinen bir nedeni olmasa da bazı risk faktörleri düşük olasılığını artırabiliyor. Biz de sizler için hazırladığımız bu yazıda düşük nedenleri neler, tek tek sıraladık. İşte, kadınlarda düşük riskini artıran faktörler…

Düşük Neden Olur?

Genetik anormallikler, tiroid bozuklukları, diyabet, immünolojik bozukluklar, uyuşturucu kullanımı ve daha birçok faktör düşüğe sebep olabilir. İşte, uzmanlara göre düşüğe neden olabilen 9 faktör…

1. Kromozom Anormallikleri

Amerikan Kadın Doğum Uzmanları ve Jinekologlar Koleji’ne (ACOG) göre düşüklerin en yaygın nedeni embriyodaki kromozom anomalileridir. Bu, gelişmekte olan embriyonun bir noktada yaşamla bağdaşmayan bir aksaklık yaşadığı ve gelişimini durdurduğu anlamına gelir. Döllenme sırasında sperm ve yumurtanın her biri 23 kromozomu bir araya getirerek mükemmel uyumlu çiftler oluşturur. Bu süreçte yaşanan herhangi bir aksaklık genetik veya kromozomal anormalliğe neden olabilir. Down sendromu gibi bazı kromozom anormallikleri yaşamla uyumlu olsa da bazıları değildir ve embriyonun gelişimini durdurarak düşük gerçekleşir. Kromozom anormalliklerinden kaynaklanan düşükler genellikle 35 yaş üstü kadınlarda daha yaygındır. Zira annenin yaşı ilerledikçe yumurtanın da kalitesi düşer.

2. Tiroid Bozuklukları

İster hipotiroidizm olsun isterse hipertiroidizm olsun, tiroid bozuklukları kısırlık sorunlarına yol açabilir veya tekrarlayan düşüklere neden olabilir. Tiroid fonksiyonunun düşük olduğu tablolarda kişinin vücudu yumurtlamayı baskılayabilen hormonlar üretebilirken, çok fazla tiroid hormonu üretilmesi ise östrojenin işini yapmasına müdahale edebilir ve rahmi implantasyon için elverişsiz hale getirebilir.

3. Diyabet

Diyabetin kendisi düşük yapmaya neden olmasa da kontrolsüz diyabet düşük yapmaya katkıda bulunabilecek bazı komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle gebelik düşünen kadınların diyabetlerini kontrol altına almaları için mutlaka doktorlarını ziyaret etmesi ve beslenmelerine dikkat etmesi önerilmektedir.

4. Hormonal Dengesizlikler

Hormonal dengesizlikler de düşük üzerinde etkili olabilir. Örneğin bazen vücut, fetüsün gelişimini desteklemek ve plasentanın tutunmasına yardımcı olmak için salgılanan progesteron hormonunu yeterince salgılayamayabilir. Bu da erken haftalarda düşük gibi tablolara yol açabilir. Eğer hormonal dengesizlikten kaynaklanan bir düşükten şüpheleniliyorsa, ilaç tedavisi ile bir sonraki gebeliklerin başarılı olma şansı artırılabilir.

5. İmmünolojik Bozukluklar ve Kronik Hastalıklar

Amerikan Kadın Doğum Uzmanları ve Jinekologlar Koleji’ne (ACOG) göre bazı otoimmün bozukluklar da tekrarlayan düşüklerde rol oynayabiliyor. Düşükte immünolojik faktörlerin rolü karmaşık olsa da bunu anlamanın en kolay yolu “vücudun hamileliği kabul etmemesidir.” Zira bazı araştırmalar, vücuttaki çeşitli antikorların tekrarlayan düşüklerle ilişkili olabileceğini ortaya koymuştur. Tekrarlayan düşüklerle ilişkili olabilecek diğer kronik hastalıklar ise kalp, böbrek ve karaciğer hastalıklarıdır.

Düşük Neden Olur? Düşük Yapmanın 9 Olası Nedeni

6. Plasenta ile İlgili Sorunlar

Plasenta ile ilgili sorunlar da düşüklere neden olabilir. Plasentadan kaynaklanan düşükler daha çok ikinci trimesterda meydana gelirken, plasentayla ilgili en sık görülen sorun, plasentanın bir kısmının veya tamamının rahim duvarından ayrılmasıdır. Bu durumda fetüse besin ve oksijen akışı engelleneceğinden düşük veya hamilelik kaybı gerçekleşebilir.

7. Uyuşturucu, Alkol ve Tütün Kullanımı

Her iki partnerin yaşam tarzı alışkanlıklarının (uyuşturucu, alkol veya tütün kullanımı gibi) erken düşüklerle veya hamilelik kayıplarıyla ilişkili olabileceği biliniyor. Bu nedenle gebelik öncesinde zararlı alışkanlıkları bırakmak, sağlıklı bir doğum süreci için oldukça önemlidir.

8. Fiziksel Komplikasyonlar

Anne adaylarındaki bazı fiziksel problemler nadir de olsa düşüklere neden olabilmektedir. Bunlara örnek vermek gerekirse;

  • Rahim miyomları
  • Rahim septumu
  • Önceki ameliyatlara bağlı olarak rahimde yara dokusu gelişmesi

9. Kan Pıhtılaşma Bozuklukları

Fiziksel anormallikler gibi kan pıhtılaşma bozukluklarından kaynaklanan düşükler de nadir ancak olasıdır.

Neler Düşük Yapmaya Sebep Olmaz?

Düşük nedenleri ile ilgili toplumda dolaşan pek çok yanlış bilgi var. Yaygın inanışın aksine ACOG’a göre aşağıdaki durumlar düşük nedenleri arasında yer almıyor.

  • Seks yapmak
  • Egzersiz yapmak
  • Stres
  • Karna alınan darbelerin çoğu
  • Tartışmalar ve ani korku
  • Çalışmak (zehirli kimyasallar olmadığı sürece)
  • Seyahat
  • Baharatlı yemek
  • Çoğu ilaç ve aşı

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Düşük Belirtileri Nelerdir? Düşüğün 4 Önemli Belirtisi

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Hacer 1. Taş, kaya. 2. İsmail Peygamber’in annesinin adı.
Erkek Bebek İsimleri
Idık Kutsal, mübarek.