Anne Karnındaki Bebeğin Ay Ay Gelişimi ve Serüveni!

01 Haziran 2021

Anne karnındaki bebeklerin ay ay gelişim serüvenlerini anlattık!

Ay ay gebelik ve bebek gelişimi, hamileliğini öğrenen her kadının merak ettiği bir konudur. Zira annelik içgüdüsüyle bazı şeyler hissedilse de rahminizde tam olarak ne oluyor, bebeğiniz hangi değişimleri yaşıyor, hafta hafta gebelik süreci nasıl ilerliyor tam olarak bilemezsiniz. Bizde buradan yola çıkarak hazırladığımız yazıda; anne karnındaki bebeklerin ay ay gelişimi ile ilgili merak edilenleri derledik. İşte, ay ay hamilelik ve anne karnındaki bebeğin serüveni…

Hafta hafta hamilelik takibi için bağlantıya tıklayın!

Anne Karnındaki Bebeğin Ay Ay Gelişimi

1 Aylık Gebelik

Anne Karnındaki Bebeğin Ay Ay Gelişimi ve Serüveni!

Ay ay gebelik serüveni, sperm ve yumurtanın birleşmesiyle başlar. Döllenen hücre, bölünerek bir hücre topağı haline gelir ve rahme doğru uzun bir yolculuğa çıkar. Rahme ulaştığında kendisine bir yer edinir ve ardından büyük bir bölünme gerçekleşir. Bu bölünmenin yarısı bebek, diğer yarısı ise gebelik boyunca bebeğin besin ve oksijen ihtiyacını karşılayacak olan plasentadır. Bebek rahme yerleşirken bazı kadınlarda implantasyon kanaması görülebilir. Yine bu dönemde artık gebelik hormonu olarak da bilinen Beta HCG önce kana, daha sonra idrara karışır. Bu nedenle gebelik testinden kesin sonuç alabilmek için kan testi yaptırılması önerilmektedir. 1 aylık gebelik sonunda bebek ortalama 1 – 2 mm boyundadır. Yani bir haşhaş tohumundan bile küçüktür. Dolayısıyla ultrasonda görebilmek için 4 haftalık bebek gelişimi yeterli değildir ve biraz daha beklemek gerekir.

Hamileliğin 1. ayında gebelik hormonları salınmaya başlayacağı için anne adayında mide bulantısı ve kokulara hassasiyet gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu şikâyetlerin en geç 4. ayda sona ermesi beklenir.

2 Aylık Gebelik

Anne Karnındaki Bebeğin Ay Ay Gelişimi ve Serüveni!

Ay ay hamilelik serüveni devam ediyor. Hamileliğin ikinci ayında bebek artık hücre topağı değil, embriyo olarak adlandırılır. Embriyo ve onun tüm besin ve oksijen ihtiyacını karşılayacak olan plasentada ilk kan damarları oluşur. Bu dönemde yavaş yavaş şekillenmeye başlayan embriyonun yüz hatları az da olsa belirginleşmeye, kol ve bacak gibi uzuvları ayrışmaya başlar. Parmakları ise henüz perde şeklindedir, yani ayrılmamıştır. Beyni gelişmeye devam ederken kafatası şeffaf bir görünümde olur. Henüz sesi duyulmasa da kalbi bir yetişkinin neredeyse 2 katı hızla atar. Gözleri tam olarak gelişmez ancak göz kapakları oluşmaya, burnu belirginleşmeye ve üst dudağı şekil almaya başlar. 2 aylık gebelik sonunda bebek ortalama 2 cm boya ve 8 – 10 gram ağırlığa ulaşır. Dolayısıyla 8 haftalık bebek artık ultrasonda görülebilir! Bu dönemde gebelik hormonlarının salınımı artacağı için anne adayları daha şiddetli bulantı ve kusmalar yaşayabilir.

3 Aylık Hamilelik

Anne Karnındaki Bebeğin Ay Ay Gelişimi ve Serüveni!

Hamileliğin 3 ayında embriyo evresi sona erdi, artık minik bebeğiniz bir fetüs! Tüm yaşamsal organları artık bu dönemde hızlı bir şekilde gelişmeye başlar. Parmak, bacak ve kol gibi uzuvları iyice belirginleşir, bir önceki dönemde perde gibi görünen parmakları ayrışır. Üreme sistemi gelişir ve genitâl organı şekil alır. Pankreası ve safra kesesi gelişir, bağırsakları büyümeye devam eder. Ancak 3 aylık gebelik döneminde bebekteki en belirgin değişim yüz bölgesinde yaşanır. Gözler birbirine iyice yaklaşır. Alın bölgesi hala geniş olsa da iç ve orta kulağı tamamen oluşmuş olur. 12 haftalık bebek artık ortalama 15 – 20 gram ağırlığa ve 6 – 10 cm boya ulaşır.

4 Aylık Gebelik

Anne Karnındaki Bebeğin Ay Ay Gelişimi ve Serüveni!

Ay ay hamilelik serüveninin en keyifli dönemi başlıyor! 4. ay itibariyle vücut hem hamileliği alıştığı için hem de hormonlar düzene girdiği için mide bulantısı ve kusma şikâyetlerinin azalması beklenir. Bebek henüz küçük olduğundan ağrı gibi şikâyetler de genellikle olmaz. 4 aylık gebelik, artık bebeğin minik bir insan görünümünde olduğu aydır. Gözler iyice yerine oturur; parmak izi, saçlar, tırnak ve kaşlar şekillenir. Üreme sistemi gelişmeye devam eder, erkek bebeklerde prostat bezi, kız bebeklerde yumurtalar oluşmaya başlar. Cinsel organ tam anlamıyla gelişimini tamamladığından, bebeğin cinsiyeti de net olarak ultrasonda görülebilir. Diğer taraftan kas ve iskelet sistemi gelişmeye devam eder. 16 haftalık bebek, anne karnında oldukça hareketlidir. Ancak anne adayı bu hareketleri  henüz hissedemeyebilir.  Anne karnındaki bebeğin 4. ay sonunda ortalama 100 gram ağırlığa ve 12 cm boya ulaşması beklenir.

5 Aylık Gebelik

Anne Karnındaki Bebeğin Ay Ay Gelişimi ve Serüveni!

Ay ay gebeliğin en heyecanlı dönemi geldi! Eğer bebeğinizin cinsiyetini hala öğrenemediyseniz, 5. ayda net olarak öğrenebilirsiniz. Üstelik 5 aylık hamilelik, bebeğin tekmelerinin birçok anne tarafından hissedildiği bir dönem! 5. ay ile birlikte bebeğin birçok organı gelişimini tamamlamış, artık hızla büyüme evresine geçmiştir. 20 haftalık bebek, ortalama 13 – 16 cm boya ve 250 – 300 gram ağırlığa ulaşmış olur. Kemikleri de artık sertleşmeye, saçları ve tırnakları uzamaya devam eder. Duyuma yetisi bir hayli gelişir. Kalp atışlarını ve hatta sizin konuşmalarınızı duyabilir, bu seslere tepkiler verebilir. Bu dönemde anne adayındaki en belirgin değişim göğüs ucunda meydana gelir. Areola denilen kahverengi bölge büyüyüp koyulaşabilir. Ayrıca bebeğin büyümesiyle birlikte hamileliğin 5. ayında sırt ağrısı, mide ekşimesi gibi şikâyetler hissedilebilir.

6 Aylık Hamilelik

Anne Karnındaki Bebeğin Ay Ay Gelişimi ve Serüveni!

6 aylık gebelikte, bebeğin hareketleri çok kolay bir şekilde hissedilir. Doğuma hazır olmasa dahi bebeğin vücudu artık birçok işlevi yerine getirebilir. Ciğerleri her geçen gün gelişir ancak dışarıda yaşayabilmek için biraz daha olgunlaşmasına ihtiyacı var. Cildi ise kızarık ve kırışık bir görünümdedir. Üstündeki ayva tüyler henüz dökülmemiş olabilir. Beyin ve sinir ucundaki bağlantılar arttığı için bu dönemde duyuları iyice gelişir. Işığa ve sese iyice duyarlı hale gelir, annesi konuştuğunda onu algılayabilir. Üreme sistemleri de bir yandan gelişmeye devam eder. Erkek bebeklerde testisler torbaya iner, kızlarda yumurtalık ve rahim iyice gelişip yerine yerleşir. 24 haftalık bebeklerin ortalama 22 – 23 cm boya, 800 gram ağırlığa ulaşmaları beklenir.

7 Aylık Hamilelik

Anne Karnındaki Bebeğin Ay Ay Gelişimi ve Serüveni!

7 aylık hamilelikte bebeğin artık birçok organı gelişmiş ve yüzü neredeyse tamamen oluşmuş olur. Kapalı olan gözleri 7. ayın sonunda artık açılıp kapanmaya başlayabilir. Zira artık göz kapakları iyice gelişmiştir. Derilerinin altında hızla yağ depolamaya devam ettikleri için ciltlerindeki kırışık görüntü bu dönemlerde düzelmeye başlar. Kirpikleri belirgin bir hal alırken, saçları gürleşmeye devam eder. 7 aylık hamilelik, birçok bebeğin baş aşağı dönerek doğum pozisyonu aldığı bir dönemdir. Eğer 7. ayda bu pozisyonu almazsa, 8. ayda alma ihtimali çok kuvvetlidir. 28 haftalık bebekler, ortalama 25 cm boya ve 1000 gram ağırlığa ulaşmış olurlar.

8 Aylık Gebelik

Anne Karnındaki Bebeğin Ay Ay Gelişimi ve Serüveni!

Anne karnındaki bebekler, 8. aydan itibaren yavaş yavaş doğum için hazırlanmaya başlarlar. Öyle ki, birçok bebek bu dönemlerde doğum kanalından daha rahat ilerleyebilmek için baş aşağı bir pozisyon alır. 8 aylık gebelik, bir yandan bebeğin hızla kilo aldığı bir süreçtir. Bu dönemde ortalama 2000 – 2500 gram ağırlığa ve 35 cm boya ulaşırlar. Rahimde yeri daralan bebek, eskisi kadar rahat bir şekilde hareket edemeyebilir. Bu da hareketlerinde azalmaya sebep olabilir. Ciğerleri hala tam olarak olgunlaşmasa da bir önceki döneme göre epey gelişmiş olur. Annenin de vücudu yavaş yavaş doğuma hazırlanır. Yalancı kasılmalar olabilir veya süt üretimine hazırlanan göğüslerden sıvı gelebilir.

9 Aylık Hamilelik

Anne Karnındaki Bebeğin Ay Ay Gelişimi ve Serüveni!

Ay ay hamilelik serüveninin sonuna yaklaşıldı! 9. ayda anne karnındaki bebeklerin tüm gelişimleri tamamlanmış olur. Akciğerleri iyice olgunlaşır, vücutlarındaki ayva tüyler dökülür, kilo almaya ve yağ depolamaya devam ederler. Bu dönemde bebek iyice büyümüş olduğundan, rahim içinde hareketleri kısıtlanabilir. Bu da tekme sayısında azalmaya neden olabilir. Derisini koruyan verniks isimli beyaz tabaka ise hem doğumu kolaylaştırmak hem de ısı dengesini sağlayabilmek için iyice kalınlaşır. 40 haftalık bebek, ortalama 2700 – 3500 gram ağırlığa ve 45 – 50 cm boya ulaşır.

Bunu da Okuyun: Gebelik Haftasına Göre Kaç Aylık Hamilesiniz?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Macide Şan ve şeref sahibi kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Babacan Cana yakın, olgun, güvenilir kimse.