Gebelikte Kolesterol Yüksekliği Kırmızı Alarm Demektir!
Gebelikte kolesterol yüksekliğinin takip edilmesi anne ve bebeğin sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Kan yağları olarak adlandırılan lipid yapısındaki bileşikler kolesterol ve trigliserid olmak üzere iki tür olarak ifade edilir. Kolesterol, en basit yağ türüdür. Hayvansal kaynaklı besinlerde ve tüm hücrelerde bulunan mum yapısında yağ benzeri maddelerdir. Hamilelikte Idl adı verilen kolesterolün yüksek olması kırmızı alarm anlamına gelmektedir. Söz konusu durumda damarların iç yüzüne yapışarak katmanlar haline gelir ve diğer maddelerin büyümesi sonrasında da çatlaklarda biriken pıhtılar damarları tıkar. Bu olayın diğer bir adı damar sertliğidir. Bu durum kalp krizi ya da felce bile neden olabilmektedir. Hamilelik sırasında hem iyi hem de kötü kolesterol bir miktar artabilir. Fakat aşırı artması uzmanlar tarafından normal görülmez. Bu nedenle kolesterolü yüksek olan gebelere bazı tavsiyelerde bulunurlar. Peki, hamilelikte kolesterol nasıl düşer?
Yüksek Kolesterol Hamile Kalmayı Zorlaştırır
Uzmanlar kolesterol yüksekliğinin sadece hamileyken değil, gebe kalmak isteyen kadınlar ve erkeklerde de sıkıntı yarattığına dikkat çekerler. Zira kolesterolü yüksek olan kadınların hamile kalmaları güçleşmektedir. Hamilelik planlayan kadınlar eğer hamile kalamıyorlarsa, mutlaka kolesterollerini ölçtürmeleri tavsiye edilir.
Hamilelikte Yüksek Kolesterol Nedenleri
Hamilelikte yüksek kolesterol, çeşitli sebeplerden kaynaklanır ve aslında bir miktar artması normal kabul edilir. Bunlara hormonlar örnek olarak verilebilir. Anne adayında tipik olarak; gebeliğin 2. trimester ve 3. trimester döneminde kolesterol seviyeleri yükselmeye başlar. Bu durum genellikle doğumdan sonra dört hafta içinde kolesterol seviyeleri normale döner. Doktorunuz bu seviyeleri düzenli olarak yaptırdığınız kan testleri ile kolesterol takip edebilir. Ancak değerlerin olması gerekenden fazla yükselmesi, beraberinde bazı riskleri getirir.
Hamilelikte Kolesterol Yüksekliği Anne ve Bebeğe Zarar Veriyor
Hamilelikte kolesterol yüksekliğinin anne adayına zararı olduğu kadar bebek içinde oldukça zararlı olduğu ifade edilir. Anne adayında oluşan yüksek kolesterol, bebeğin daha doğmadan kalp rahatsızlığından, zekâ geriliğine kadar pek çok rahatsızlık oluşturabilmektedir. Bu sebeple anne adayının eğer kolesterolü normal değerlerin üzerinde çıktıysa, hamileliğinde mutlaka kolesterol diyeti yapması önerilir. Anne adayında kolesterolün yüksek olup olmadığı yapılacak kan tahlilleriyle anlaşılmaktadır.
Hamilelikte Kolesterol Nasıl Düşer?
Hamilelikte anne adayı ve bebek açısından tehlike sinyalleri veren yüksek kolesterolü düşürmek için uzmanlar tarafından bazı tavsiyelerde bulunulur. Hamilelik sürecinde kolesterol dengesini korumak için, anne adayının söz konusu durumda dikkat etmesi gereken konulardan bazıları şöyledir;
Hamilelikte kolesterol diyeti
- Bisküvi ve pastane ürünleri az miktarda tüketmek,
- Hayvansal gıdalar az bir şekilde tüketmek,
- Bu dönemde bol miktarda sebze ve meyve tüketilmek,
- Baklagil ve tahıl ağırlıklı beslenilmesi,
- Düzenli yürüyüş ve egzersizler yapılması (doktor önerisi ile)
- Düzenli beslenme,
- Hafif yağlı yemekler yeme,
- Süt ürünlerinin yarım yağlı olanları tercih edilmeli,
- Et çeşitlerinden balık, tavuk ve kırmızı etin az yağlı olarak tüketilmesi,
Hamilelikte kolesterol değerleri genel olarak yükseliş gösterse de önemli olan kolesterolün çok yükselmemesi gerektiğidir.
Bakmanızda Fayda Var: Hamilelikte Beslenme
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var