Bebeklerde Güneş çarpmasına Dikkat!

Bebeklerde Güneş çarpmasına Dikkat!
01 Temmuz 2017

Güneş, bebeğinizin D vitamini alması açısından oldukça faydalıdır. Yalnız, bebeğinize güneş banyosu yaptırırken saat aralığına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde, bebeğinizde güneş çarpması veya sıcak bitkinliği vakaları görülebilir.

Bebeklerde güneş çarpması yetişkinlere kıyasla çok daha ciddi sonuçlar doğuruyor. Ebeveynler, bebeklerini soğuğa karşı korumak konusunda her ne kadar hassas olsalar da aynı hassasiyeti çoğu zaman sıcak havalarda göstermiyor. Halbuki sıcak havalar da en az soğuk havaların neden olduğu üşütmeler gibi tehlikeli sonuçlara neden olabiliyor. Örneğin; güneş çarpması ve sıcak bitkinliği... Yazın eve girmek nedir bilmeyen bebek ve çocuklarda sıklıkla görülebiliyor ve bazı durumlarda tehlikeli sonuçlar ile karşılaşılabiliyor. Peki, bebeğinizi güneş çarpmasından koruyabilmek için neler yapmalısınız? İşte detaylar...   Bebeklerde Güneş çarpmasına Dikkat!  

Bebeklerde Güneş Çarpması

Güneş çarpması; uzun süre sıcak havaya maruz kalmaktan, vücudun aşırı ısı üretimi gerçekleştirmesinden veya bu her iki durumun birleşmesinden doğan sebeplerle ortaya çıkar. Böylesi bir durumda vücudun ısı düzenleyici sistemi çalışamaz hale gelir. Dolayısıyla vücut sıcaklığı organları tahrip edebilecek kadar yükselebilir. Güneş çarpması, yetişkinlerde genellikle 40 derece ve üzerinde görülürken bebekler daha dayanıksız olduğu için 40 derecenin altındaki sıcaklıklar da onları etkileyebilir.   Sıcak bitkinliği ise güneş çarpmasının ilk aşaması olarak düşünülebilir. Yüksek sıcaklık nedeniyle oluşan vücuttaki sıvı kaybı ve terdeki tuz oranının azalması sonucu ortaya çıkan halsizliktir.


Bebeklerde Güneş Çarpmasının Belirtileri

  • Bebeğin cildinin aşırı ısınmış olması ve kuruması
  • Yüksek ateş
  • İshal
  • Uyuşukluk
  • Bilinç Kaybı
  • Huzursuzluk

Bebeğinizde bu belirtileri gördüğünüzde ve güneş çarpmasından şüphelendiğinizde acilen en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Bunlar, çok ciddi belirtilerdir ve bebekler için oldukça tehlikeli olabilmektedir.   Bebeklerde Güneş çarpmasına Dikkat!  

Bebeğinizi Güneş Çarpmasına Karşı Nasıl Koruyabilirsiniz?

  • Öncelikle, yaz aylarında bebeğinize ince ve geniş kıyafetler giydirmelisiniz.
  • Direkt güneş ışığının geldiği saatlerde bebeğinizi dışarı çıkartmamalısınız. (10.00-16.00 arası tehlikeli saatlerdir)
  • Terleme yoluyla bebeğiniz fazlasıyla sıvı kaybedeceğinden bol bol su içirmelisiniz.
  • Yaz aylarında, bebeğinize şapka gibi güneşten koruyucu aksesuarlar takmalısınız, güneş yanıklarına karşı yüksek faktörlü güneş kremi sürmelisiniz.
  • Yaz aylarında havanın bulutlu olmasına aldanmamalısınız. Bulutlu öğle saatleri dahi güneş çarpmasına neden olabilir.
  • Yazın bebeğinizi dışarı çıkartırken koyu renkli kıyafetler yerine açık renkli giysiler tercih etmelisiniz.

  Bebeğinizi güneş yanıklarından koruyabilmeniz için hazırladığımız önerilere, buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Kemal Bilgi ve erdem bakımından olgunluk