Bebeklerin Göbeği Neden Kanar?

Bebeklerin Göbeği Neden Kanar?
11 Aralık 2017

Bebeklerde göbek kanaması doğumdan sonraki günlerde başta yenidoğan bebekler olmak üzere her ay grubundaki bebeklerde görülebilir.

Bebeklerde Göbek Kanaması Neden Olur?

Bebeklerin anne karnında beslenmelerini ve besin ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için bebek ve annenin göbek deliği arasında göbek kordonu bulunur. Bu kordon yardımı ile bebekler annelerinden gereken besinleri alırlar. Doğumun gerçekleşmesinden sonra bu bağ kesilir. Göbek bağı içerisinde toplar ve atar damar bulunur. Bebeğin göbeğinin düşmesiyle bu damarlar pıhtılaşma yardımı ile tıkanıp kapanmış olduğundan kanama oluşmaz. Ancak pıhtılaşma yeterli düzeyde olmadıysa göbekten kan sızıntısı gelebilir, bu sızıntı bazen kanama şeklinde olabilir. Bebeklerde göbek kanaması, doğumdan sonraki günlerde başta yenidoğan bebekler olmak üzere her ay grubundaki bebeklerde görülebilir. Peki, bebeklerde göbek kanaması neden olur? Bebeğin göbeği düştükten sonra kanaması zararlı mıdır? Göbek bağı kanayan bebeğe nasıl bir tedavi yöntemi uygulanır? İşte ayrıntılar...


Göbek Bağı Kanaması Neden Olur?

Göbek kanamaları genellikle prematüre (erken doğan) bebeklerde görülür. Uzmanlar bebeğin göbeği düştükten sonra kanamasının nedeni olarak göbek bağındaki kanın tam olarak pıhtılaşmamasından ya da K vitamini eksikliğinden oluşabileceğini belirtirler. Bu nedenle özellikle Prematüre bebeklerde söz konusu durumdan kaynaklı göbek kanaması oluşmaması için doğumdan hemen sonra K vitamini içeren iğne yapılır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları, bebeklerin göbeğinden sızıntı şeklinde kan gelmesi olarak tanımlanan göbek kanamasının, hiçbir müdahale gerektirmeden genellikle kendiliğinden durduğunu söylerler. Kanama oluşan göbeğin çok dikkatli bir şekilde temizlenmesi gerektiğini ifade eden doktorlar, göbekte var olan pıhtının kaldırılması durumunda kanamanın yeniden başlayacağına dikkat çekerler.
 Bebeklerin Göbeği Neden Kanar?

Günde Bir Defa Göbek Bakımı Yapılmalıdır

Yenidoğan bebeklerin göbek bağı düşmeden önce ve düştükten sonra temizliğinin ve pansumanının düzenli bir şekilde yapılmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan uzmanlar, zira göbek bağının yeni doğmuş bebeğin enfeksiyon ve bakteri kapacağı en hassas bölgesi olduğuna dikkat çekerler. Bu nedenle günde bir defa bebeğin göbeğinin bakımının yapılmasın uygun olacağını söylerler. 

Bebeğin Göbek Bağı Düştükten Sonra Bakımı Nasıl Yapılır? Detaylar için tıkayın...

Bebeği Banyo Yaptırırken Dikkatli Olun

Bebeğin doğumundan sonra göbek bağının düşmesinin 2 ile 3 hafta kadar sürebileceğini belirten uzmanlar, bu süre içerisinde bebeğin banyo yaptırılmaması gerektiğini (yapılsa bile göbeğin kuru tutulması gerektiğini) , göbek bağının düşmesinden sonra yaptırılacak banyo işleminde ise, bu bölgeyi yumuşak bir sünger yardımıyla çok yavaş temizleyerek banyo işleminin bitirilmesinin uygun olacağının altını çizerler. Banyo sonrasında çok beklemeden göbek kısmının temiz bir bezle kurulanması ve hastaneden çıkarken doktorun önerdiği şekilde temizlenmesi önerilir. 

Göbek Kanaması Durumunda Tedavi Yöntemi

Bebeğinizin göbeğin düştükten sonra az, kısa süreli kanama olması normaldir. Buna karşın kanamanın veya akıntının devam etmesi durumunda mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Uygulanan tedaviye rağmen kanamanın devam etmesi durumunda, doğumdan kaynaklı olabilecek olan pıhtılaşmama nedenin araştırılarak bir an önce uygun tedaviye başlanması önerilir. Bebeğinizin göbeğinde kanama oluşması durumunda vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurmanız tavsiye edilir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Nabia Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan.
Erkek Bebek İsimleri
Vacip Yapılması gerekli olan.