Bebeklerde Göbek Bağı Enfeksiyonu (Omfalit) Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Yenidoğan bebeklerde göbek bağı enfeksiyonunun semptomlarını bilmek, olası komplikasyonların önlenmesine yardımcı olabilir.
Yaklaşık her 200 yenidoğandan 1’inde görülen göbek bağı enfeksiyonu, göbek bölgesini etkileyen bakteriyel bir hastalıktır. Bakteriler bu bölgede hızlıca yayılabileceğinden enfeksiyon fark edilir edilmez tedavi edilmesi gerekir. Aksi halde karın duvarından bağırsaklara kadar birçok organ olumsuz etkilenebilir. Bunun sonucunda ise hayatı tehdit eden tablolar ortaya çıkabilir. Peki, bebeklerde göbek bağı iltihabı belirtileri nelerdir? Yenidoğan bebeklerde göbek kordonu enfeksiyonu nasıl geçer? Sizler için hazırladığımız bu yazıda, omfalit olarak da bilinen göbek bağı enfeksiyonu ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Hazırsanız başlayalım.
Bebeklerde Göbek Bağı Enfeksiyonu Neden Olur?
Bebeklerde göbek bağı enfeksiyonu, göbek kordonu iltihabı veya omfalit olarak bilinen enfeksiyon, göbek deliği ve çevresini etkileyen bakteriyel bir hastalıktır. Yaklaşık 200 yenidoğan bebekten 1’inde görülen göbek bağı enfeksiyonu, genellikle grup B streptokoklar, S. aureus, Klebsiella, ve E. Coli mikroorganizmalarından kaynaklanır. Bu nedenle doğumdan sonra bebeğin göbek kordonu düşene kadar doktorun önerdiği şekilde göbek bağı bakımını yapmak, bölgeyi temiz ve kuru tutmak son derece önemlidir.
Bebeklerde Omfalit İçin Risk Faktörleri
Aşağıdaki faktörler, bebeklerde göbek kordonu enfeksiyonu riskini artırabilir:
- Erken membran rüptürü,
- Göbek kordonu kateterizasyonu,
- Septik doğum (steril olmayan doğum) ve anne enfeksiyonları,
- Düşük doğum ağırlığı,
- Bazı anatomik anomaliler,
- Hijyenik olmayan kordon kesme ve klempleme uygulamaları.
Bebeklerde Göbek Kordonu Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde göbek bağı enfeksiyonu belirtileri aşağıdaki bulguları içerebilir:
- Göbek çevresinde kızarıklık,
- Göbek deliğinde kanama,
- Göbekte irinli veya kanlı akıntı,
- Göbek deliği çevresinde kabarcıklar, yaralar, sivilceler,
- Kordon bakımına rağmen göbek bağının kuru ve temiz görünmemesi,
- Kordonun 6 hafta olmasına rağmen düşmemesi,
- Göbekte kötü kokulu sarı akıntı,
- Göbek bölgesinde şişlik, hassasiyet,
- İlerlemiş enfeksiyonlarda ateş, halsizlik, zayıf kas tonusu, beslenmeyi reddetme gibi semptomlar ortaya çıkabilir.
Yenidoğan Bebeklerde Göbek Bağı Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?
Yenidoğan bebeklerde göbek bağı enfeksiyonunu engellemek için alabileceğiniz birçok önlem var. Bunlardan ilki göbek bağına kesinlikle dokunup kurcalamamaktır. Göbek bağı düşmek üzere olsa dahi ellememek ve kendi kendine düşmesine izin vermek gerekir. Bunun için de göbek bağının kuru ve temiz olmasına dikkat etmek şart. Bununla birlikte, bebeklerde göbek bağı iltihabı oluşmaması için alabileceğiniz diğer önlemler şu şekildedir:
1. Göbek bölgesini temiz tutun
Bebeğin göbek bölgesini günde 2 kere temizleyebilirsiniz. Bunun için nemli ve pamuklu bir çubuktan faydalanabilirsiniz. Kordon düştükten sonra bebeğin göbeğinden birkaç gün boyunca berrak veya kanlı salgılar sızabilir. Bu genellikle normaldir ve birkaç gün içinde duracaktır.
2. Küvet banyolarından kaçının
Doktorunuz aksini belirtmediği sürece, bebeğin kordonu düşüp iyileşene kadar uzun süreli küvet banyoları yaptırmamaya dikkat edin. Bu süreçte sünger banyosu olarak da bilinen nemli bir bezle bebeğin vücudunun diğer bölgelerini temizleyebilir ve kordonun kurumasına yardımcı olabilirsiniz.
3. Bebeğin bezini dikkatli takın
Bebeğin göbek kordonu düşüp iyileşene kadar bebek bezini göbek deliğinin altından bağlayın. Bu sayede göbek bağı tahriş olmayacağı için daha hızlı kuruyup düşecektir.
4. Dar giysilerden kaçının
Bebeğin göbek kordonu iyileşene kadar dar kıyafetlerden kaçının. Bunun yerine pamuklu, bol, rahat giysiler giydirmeye özen gösterin.
Bebeklerde Göbek Kordonu Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?
Yenidoğan bebeklerde göbek kordonu enfeksiyonu tedavisi için genellikle antibiyotiklerden faydalanılır. Zira enfeksiyon etkeni genellikle bakterilerdir. Antibiyotik tedavisinin süresi ve dozu klinik yanıta ve komplikasyonlara bağlı olarak doktor tarafından planlanır. Bunun yanı sıra, bebeklerde göbek bağı enfeksiyonu tedavisi için bölgenin kuru ve temiz tutulması son derece önemlidir.
Göbek Kordonu Enfeksiyonunun Komplikasyonları Nelerdir?
Göbek kordonu enfeksiyonunun en olası komplikasyonu sepsistir. Tedavi edilmediğinde septik şoka ve ölüme neden olabilir. Diğer nadir karşılaşılan komplikasyonlar ise şu şekildedir:
- Karaciğer apsesi
- Bağırsak kangreni
- Karın zarı iltihaplanması
- Portal ven trombozu
- Septik göbek arteriti
- Nekrotizan fasit
Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Bebeklerde Göbek Fıtığı Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Kaynak: 1
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var