Bebeğinizde Göbek Fıtığı Varsa Neler Yapmalısınız?

Bebeğinizde Göbek Fıtığı Varsa Neler Yapmalısınız?
26 Mayıs 2017

Bebeklerde göbek fıtığı, bağırsağın veya ödemin bebeğin kas dokusunda bulunan zayıf bir noktadan dışarıya fırlaması sonucunda oluşur. Genellikle bebek 1 yaşına gelene kadar kendiliğinden kapanır.

Bebeklerde göbek fıtığı, bağırsağın ya da oluşan ödemin bebeğin kas dokusunda bulunan zayıf bir noktadan fırlası ile ortaya çıkmaktadır. Bebeğin kasığı altında ya da göbek deliğinin hemen altında oluşan şişlikle kendisini gösterir. Göbek fıtığının oluşması durumunda bebeğin göbek deliği sanki yokmuş gibi bir görüntü ortaya çıkar. Pek çok bebekte küçük fıtıklar görülebilmektedir. İşte yenidoğan bebeklerde fıtık ve bebeklerde göbek fıtığının oluşma nedenleri, belirtileri ve tedavisi...

Bebeklerde Göbek Fıtığının Oluşma Nedenleri

Göbek bağının göbeğe bağlandığı alanda bulunan kas dokusunda, göbek bağında bulunan damarlara yer açmak için bulunan küçük boşluk bulunur. Bu boşluk genelde doğumdan önce yavaşca kapanmaktadır. Bazı bebeklerde bu kapanma gecikebilir. Bu durumda yağ dokusu veya bağırsak bu açıktan fırlayarak göbek fıtığına neden olmaktadır. 

Bakmanızda Fayda Var:  Göbek Fıtığı Nedir? 

Bebeğinizde Göbek Fıtığı Varsa Neler Yapmalısınız?  

Yenidoğan Bebeklerde Göbek Fıtığının Belirtileri

Yenidoğan bebeklerde göbek fıtıkları doğumdan sonraki birkaç hafta içerisinde görülebilmektedir. Bu durum genellikle doğum sonrası ile sınırlı olsa da, küçük bebeklerde de göbek fıtığı oluşmaktadır. Bebeklerde göbek fıtığının belirtileri şöyledir;

* Göbek deliği çevresinde yumuşak şişkinlik varsa, 

* Bu şişkinlik temasla yer değiştiriyorsa,

* Şişlik bebeğiniz ağladığında, ıkındığında, öksürdüğünde ya da karın kaslarını kullandıkları zaman daha belirgin hale geliyorsa,

göbek fıtığından şüphelenebilirsiniz. Göbek fıtığının boyutları genelde küçüktür, ortalama çapı 2.5 cm civarındadır ve bebek fıtıktan dolayı acı hissetmez.

Not: Bebeğinizde kusma, karında şişkinlik ve acı varsa acilen en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız tavsiye edilir. Bu durum bağırsağın yukarıda bahsedilen karın boşluğuna kısılı kalmış olabileceğinin göstergesi olabilir.

  Bebeğinizde Göbek Fıtığı Varsa Neler Yapmalısınız?  

Göbek Fıtığının Tanısı

Bebeğinizde göbek fıtığı olup olduğunda; bebeğiniz ağladığında ya da ıkındığında göbekte gelip geçici şişlik olur. Bu şişlik bebek rahatladığında kendiliğinden kaybolur. Bu şişlikler, parmakla bastırınca kolayca içeri giren yumuşak şişliklerdir. Şişliklerin üzerine basıldığında genellikle bağırsaklar içerisindeki hava ve suyun yer değiştirmesine bağlı olarak “gluk” diye bir ses duyulabilir.

Göbek Fıtığının Tedavisi

Bebeklerde görülen göbek fıtığı genelde bebek bir yaşına gelene kadar herhangi bir müdahale yapılmadan kendi kendine kapanmaktadır. Ancak bebeğiniz üç yaşına gelmesine rağmen hala göbek fıtığı mevcutsa, bu fıtığın ameliyatla tedavisi gerekebilmektedir. Bebeğin bağırsağının fıtıkta sıkışmış olması durumunda bebeğin en kısa zamanda ameliyat edilmesi gerektiği ifade edilir. Bu problem bebeklerde nadiren görülmesine rağmen tedavi edilmediği durumlarda ciddi sorunlara neden olmaktadır. Bebeklerde fıtık ameliyatı riski ve basit bir ameliyattır. Bu konuda doktorunuzun çözüm önerisine uymanız bebeğinizin sağlığı açısısından önem teşkil etmektedir.   Bebeğinizde Göbek Fıtığı Varsa Neler Yapmalısınız?  

Bebeklerde göbek fıtığı nasıl geçer?

Bebeğinizde fıtık varsa mutlaka bir çocuk doktorunun kontrolünde olmanız tavsiye edilir. Anadolu'da yaygın olan bebekte fıtığın olduğu yeri sarmanın herhangi bir faydası olmadığı belirtilir. Aynı zamanda göbek fıtığını geçirmede bitkisel ve kimyasal bir tedavi şekli mevcut değildir. Doktor kontrolünde belli bir zamana kadar (1 yaşına) hiçbir şekilde müdahale yapmadan beklemenin en doğru yöntem olduğu tavsiye edilir. Uzmanlar bebeklerde görülen 3 cm'den daha küçük fıtıkların 3 yaşına kadar ameliyatsız kendiliğinden geçme şansının yüzde 97 olduğunu belirtirler. Bu durumdaki bebeklerin sadece yüzde 3'lük bir kısmının 3 yaş sonrasında fıtığın devam ettiği ve ancak o zaman ameliyata gerek olduğu ifade edilir. Bebekte oluşan fıtığın 3 cm den büyük olması durumunda uzmanlar tarafından vakit kaybetmeden ameliyat yapılması önerilir.

Doktorunuza Başvurun

Bebeklerde görülen fıtık, bebeğin ağlaması ve ıkınmasıyla artabilir. Bebek bu dönemde bağırsağın dışarıya çıkmasıyla birlikte bir miktar ağrı duyabilir. Bu nedenle bebeği mümkün olduğunca ağlatılmaması tavsiye edilir. Eğer bebeğinizde fıtık varsa  ve çok ağlıyorsa ya da  bebeğinizde garip bir durum fark ederseniz mutlaka doktorunuza başvurmanız tavsiye edilir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Macide Şan ve şeref sahibi kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Ekrem 1. Daha, en kerim. 2. Çok şeref sahibi, pek cömert, çok eli açık. Ekremü’l-Ekremin: Cenab-ı Hak. (Alak suresi: 3 ).