2 Yaş Psikolojisi

2 Yaş Psikolojisi
27 Ekim 2016

2 yaşına gelen çocuklar, bağımlı bir bebek yerine bağımsız olabileceklerini öğrenirler. Normalde bu yaşlarda konuşmasını da beklediğimiz çocuklarda dil gelişiminin gecikmeye başlaması hırçınlıklara neden olur. Bu dönemde onunla tartışmaya girmek yerine, dikkatini başka bir etkinliğe yöneltmek ve sakinleştirmek bu dönemde yapabileceğiniz şeylerden birkaçı olarak sayılabilir.

2 Yaş Psikolojisi

Erken gelişim dönemi, 0-2 yaş arası dönemi kapsar ve insan yaşamındaki en hızlı, en fırtınalı gelişim dönemidir.

0-2 yaş psikolojisine dikkat!

0-2 yaş döneminde sağlıklı bir psikolojik gelişimin temel şartlarından biri çocuğun temel ihtiyaçlarına karşılık vermektir. Çocuklar dünyaya gelirken doyum sağlaması beklenen temel fizyolojik gereksinimlerini de beraberinde getirmektedir. Bunlar; beslenme, uyku, ısı ve beden temizliği, sevgi görme ve hissetme gereksinimleridir. İlk iki yılda bu gereksinimlerin karşılanması, çocuğun kendini güvende ve huzurlu hissetmesi açısından son derece önemlidir.

Bebeğin dış dünya ile ilişkisi

Bebekler 16 saatini uykuyla geçirse de refleks faaliyetleri ile dış dünyayla ilişkilerini sürdürürler. 0-1 ay arasında acı, acıkma, üşüme, huzursuzluktan dolayı ağlama ve ağladıktan sonra ihtiyaçlarının karşılandığını görmesi bebek açısından son derece önemlidir. Ağlamanın sesine, şiddetine göre anne buna duyarlı olmalıdır. Ağlama tınıları çocuğun dış dünya ile ilk iletişim yollarından biridir. İhtiyaçlarının karşılandığını gören çocuğun, hem anneye hem de çevresine olan güven duygusu gelişir ve öğrenme arzusunun temelini de bu güven duygusu oluşturur. Temel güven duygusu çocukta keşfetme arzusu ve merak duygusunu geliştirir.

Göz temasının önemi

Kişiliğe saygı, iletişimde yüz yüze konuşma becerilerinin temeli yine bu dönemde atılmaktadır. Anne çocuğu kabul etmeli, göz kontağı ve dokunma ile çocuğuna sevgi göstermelidir. 1 yaşına gelen bebek, basit soruları anlama, sınırsız merak duygusuna sahip olma gibi özellikler sergilerken yine ilk anlamlı sözcükler bu dönemde ortaya çıkar. 2 yaşına geldiğinde ise konuşmada 2 kelimelik cümleler beklenebilir.

2,5 yaş sendromu

2 yaşına gelen çocuklar, bağımlı bir bebek yerine bağımsız olabileceklerini öğrenirler. Normalde bu yaşlarda konuşmasını beklediğimiz çocuklarda dil gelişiminin gecikmeye başlaması hırçınlıklara neden olur. Anne babalar, çocuklarına destek olup onlar için uyarıcı bir çevre sunduklarında bu gecikmeyi kısa bir sürede aşmaları mümkün olabilir. 2,5 yaş, gelişimin en büyük kriz dönemlerinden biri olarak kabul edilir. Çocuk bu dönemde dengesiz, olumsuz, kararsız ve isyankardır. İki kutup arasında gidip gelir, hem otoriteyi istemez hem de onun onayına ihtiyaç duyar. Aşırı bir faaliyetten ani bir tembelliğe, dışa dönüklükten aniden içe kapanmaya geçebilir. Çocuğun asıl istediği bağımsız hareket edebilmektir. Bu dönemde onunla tartışmaya girmek yerine, dikkatini başka bir etkinliğe yöneltmek, olumsuz davranış sürerken kendi ilginizi başka bir konuya çevirmek, sakinleştiğinde tekrar ona odaklanmak yapılabilecek şeylerden birkaçı olarak sayılabilir.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Abay 1. Beceri. 2. Seziş, anlayış. 3. Büyük erkek kardeş.