Bebeğiniz Düştüğünde İyi Gözlemleyin! Bu Belirtiler Ciddi Sorunların Habercisi Olabilir

Bebeğiniz Düştüğünde İyi Gözlemleyin! Bu Belirtiler Ciddi Sorunların Habercisi Olabilir
14 Mart 2018

Bebeklerde düşme en sık; kafa çarpması, kafa üstü düşme ve yataktan düşme şeklinde görülür. Bebeklik çağı sorunları arasında yer alan düşmede ilk 24 saat oldukça önem taşır ve annenin bebeği yakından takip etmesi gerekir. Bebeğiniz düştükten sonra kusuyorsa ve uyumaya meyli ise, ateş, havale ya da gözlerinde farklılık görülürse vakit kaybetmeden hastaneye başvurmanız gerekir. Uzmanlar düşen bebeği en az 2 saat uyutmamak gerektiğini belirtirler. Bebeklerde düşme sonrası neler yapılmalı, bebek düştükten sonra dikkat edilecek konular ve alınacak önlemler neler olmalı, detayları aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

Bebeklerde Düşme

Bebeklerde düşmenin en tehlikeli olduğu durumlar bebeğin kafasına aldığı darbeler sonucunda ortaya çıkar. Kafaya alınan darbeler ve yaralanmalar; mama sandalyesinden, beşikten, kucaktan, koltuk ve kanepeden düşmesi şeklinde görülür. Daha büyük çocuklarda ise, oyun parklarında ya da kreş ve okullarda geçirdikleri kazalardan dolayı ortaya çıkar.  

Bebeğiniz Düştüğünde İyi Gözlemleyin! Bu Belirtiler Ciddi Sorunların Habercisi Olabilir

Yenidoğan ve Bebeklerde Kafa Darbeleri

Uzmanlar, yenidoğan bebeğin düşmesi sonrasında başına almış olduğu darbenin çok şiddetli değilse çok fazla sorun yaratmayacağını ifade ederler. Bunun nedeni olarak da yenidoğan bebeklerde bebeğin beynini koruyucu bir zar olan bıngıldak bölgesinin olması gösterilir. Bu koruyucu zar, bebeğin beynini koruma altına almıştır. Bebek kafasına çok sert bir darbe almamışsa, hafif çarpmalarda bebek çok fazla zarar görmez ancak yenidoğan bebeğin düşmesinden sonra bebekte gariplik fark ederseniz, hiç vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun. Uzmanlar; daha önce havale nöbeti geçiren, felçten dolayı hareket kusuru olan, gelişme geriliği olan, kanamaya yatkınlık ve cildinde morluklar oluşan bebeklerin, kafalarına aldıkları darbe ve travmaların daha fazla risk taşıdığını belirtiyor.

Düşme Durumunda Yapılması Gerekenler

Bebeklerde düşme konusu, anne babaların bebeklerinin bakımında en fazla dikkat etmeleri ve önlem almaları gereken konuların başında gelir. Bebeğiniz düştüğünde öncelikle panik yapmayın, bebeğinizi kucağınıza alıp sakinleştirmeye çalışın. Çünkü bebeğinize düşme sonrasında bir şey olmasa da bebek düşmüş olmanın korkusu ile yüksek sesle ağlayabilir. Bebeğiniz düştükten sonra yapacağınız en önemli şey, bebeğinizi çok iyi gözlemlemeniz gerektiğidir ve ilk 24 saat bu konu büyük önem taşır. 

Bebeğiniz Düştüğünde İyi Gözlemleyin! Bu Belirtiler Ciddi Sorunların Habercisi Olabilir  

Anne-Babalar, Bebeğiniz Düştükten Sonra Bu Durumlara Dikkat Edin!

  • Bebeğiniz düştüğünde aldığı darbe sırasında hiçbir şey olmamış gibi görünse de bazı durumlarda belirtiler, yaşanan olaydan uzun bir zaman geçtikten sonra ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle bebeğinizin aldığı her darbe eşit oranda önemlidir. Dolayısıyla her ne kadar düşme hafif de olsa annenin bebeği çok iyi  gözlemlemesi gerekir.
  • Düşme sırasında önden alınan darbe (bebeğin alnını çarpması) başın arka kısmını etkileyebilirken, arkadan alınan darbe (bebek kafasının arkasına düşerse) başın önünü etkileyebilir.
  • Düşme sonrasında açık yara oluşursa, temiz bir bezle ya da gazlı bir bezle yara - kesik üzerine bastırılarak kanama durdurulmalıdır.
  • Bebeğin düşme sırasında başını vurması bazen boyunla ilgili olabileceğinden bu nedenle boyun yaralanmalarına karşı anne babanın dikkatli olması gerekir. Bu tür durumlarda doktor tarafından gerekli görüldüğü takdirde detaylı tetkikler yapılabilir.
  • Kafasını çarpan bebekler için hastanede çarpmanın nasıl gerçekleştiğiyle ilgili detaylı sorular sorulur ve detaylı muayene gerçekleştirilir.
  • Düşme sonrasında doktor tarafından yapılan muayene sonrasında gerekli görüldüğü durumlarda; röntgen, MR ya da bilgisayarlı tomografi gibi tetkikler istenebilir. Muayene sonrasında bebeğinizde herhangi bir soruna rastlamazsa, hiçbir tetkik de istenmeyebilir.

Kafasını Çarpan Bebek Kaç Saat Uyutulmaz?

Bebeklerde düşme genelde; kafa çarpma, yataktan düşme, kafa üstü düşme şeklinde olur. Bebeklerin büyüme aşamalarında en sık karşılaşılan bebeklik çağı sorunlarından birisidir. Uzmanlar bebeğin düşmesinden sonra ilk 24 saat bebeğin takip edilmesi gerektiğini belirtirlerken, düşen bebeği en az 2 saat uyutmamak gerektiğinin altını çizerler. 

Bebeğiniz Düştüğünde İyi Gözlemleyin! Bu Belirtiler Ciddi Sorunların Habercisi Olabilir  

Bebeklerde Düşme Sonrası Şişlik

Daha çok yürümeyi yeni öğrenen ve adeta yerinde duramayan bebekler ve küçük çocukların sık sık bir yerlerden düşüp kafalarını vurmaları anne ve babalarını korkutur. Genellikle, pek çok düşme ciddi problemlere neden olmaz ve kafada oluşan küçük bir şişlik ya da birkaç morlukla atlatılır.

Bebek Düştükten Sonra Ebeveynlerin Dikkat Edeceği Konular ve İlk Müdahale

Bebeğinizin düşmesinden sonra bebeğin durumu çok iyi olsa bile, düşmeden sonra geçecek il 24 saat çok büyük önem taşır. Bu nedenle anne babalar bebeğiniz düştükten sonra bu belirtileri gösteriyorsa ya da size garip gelen bir durumu varsa saat kaç olursa olsun hiç vakit kaybetmeden doktora götürün.  

Bebeğiniz Düştüğünde İyi Gözlemleyin! Bu Belirtiler Ciddi Sorunların Habercisi Olabilir  

Bebeğin Kafasını Vurması Sonrasında Göz Kayması ve Kusma Varsa;

Bebeğin düşmesinden sonra aldığı kafa darbesi sonrasında en çok dikkat edilmesi gereken konun başında; bebeğinizde göz kayması, göz kapağında değişiklik, görmesinde bozukluk, göz bebeklerinde farklılaşma ve kusmanın olup olmadığıdır. Özellikle ağızdan fışkırarak gelen kusmalarda hemen acil servise başvurmak gerekir. Bu durumlarda bebeği bir beyin cerrahının değerlendirmeye alması tavsiye edilir.   

Bebeğiniz Düştüğünde İyi Gözlemleyin! Bu Belirtiler Ciddi Sorunların Habercisi Olabilir  

Bebeğiniz düşme sonrasında başını vurduğunda bayıldı ya da bilinç kaybı yaşadı ise,

Anne babaların bebek düştükten sonra dikkat etmesi gereken diğer bir konu da bebeğin başını vurmasından sonra bayılma, bilinç kaybı , kusma hatta kasılma yaşaması durumunda rahat nefes alıp almadığının kontrol edilmesidir. Yapılacak kontrolde öncelikle bebeğinizin dilinin içeriğe kaçmadığını kontrol edin ve rahat nefes aldığından emin olun. Çocuğunuzda düşme sonrası unutkanlık, nerede kiminle olduğunu kavrayamama (dezoryantasyon), baş ağrısı ve uyku hali gözlemliyorsanız hemen bir doktora götürün.

Bu Belirtilerde Bebeğinizi Yerden Kaldırmayın

Bebeğinizin düşmesinden ve başını vurmasından sonra; bebeğinizin kulağından su gibi bir sıvının gelmesi, yürümesinin bozulması, bir tarafının tutmaması gibi durumlar gözlenebilir. Eğer bebeğiniz düştükten sonra baygın ya da şuursuz bir şekilde yerde yatıyorsa, bebeğinizi olduğu yerden kaldırmayın ve kıpırdatmayın. Böyle bir durumda hemen ambulans çağırın ve bir sağlık kuruluşuna başvurun. Bu gibi durumlarda bebeği olduğu yerden kaldırmak ya da kıpırdatmak ciddi sağlık sorunlara neden olabilmektedir. Düşen çocuk büyük ise, kusma, mide bulantıları ve konuşma bozukluğu yaşanabilmektedir.   

Bebeğiniz Düştüğünde İyi Gözlemleyin! Bu Belirtiler Ciddi Sorunların Habercisi Olabilir  

Bu Durumlarda Acilen Doktora Götürün

  • Çocuğun nefes alış verişinde zorlanma gözleniyorsa,
  • Kafa bölgesinde kırık düşündüren çökük alan varsa,
  • Çocuğun uyku saati dışında uyku hali olması veya uyanma saatinde uyanmaması söz konusuysa,
  • Çocuk el ve ayaklarda kasılma ile giden havale geçiriyorsa,
  • Göz bebekleri simetrik değilse,
  • Yürümekte olan bir çocuk yürüyemez halde ise,
  • Tekrarlayan sayıda fışkırır tarzda kusma varsa,
  • Kulak veya burundan kan veya sıvı geliyorsa,
  • Kol veya bacaklarından birisinde kas gücü kaybı varsa,
  • Bilinç kaybı varsa,
  • Açık kanayan ve durdurulmayan kesi varsa acilen hastaneye başvurulmalıdır.

  Bebeğiniz Düştüğünde İyi Gözlemleyin! Bu Belirtiler Ciddi Sorunların Habercisi Olabilir

Bebeğin Düşmemesi İçin Alınacak Önlemler

Bebeğinizin düşmemesi için evde alacağınız basit önlemler bebeğinizin sağlığıyla ilgili ciddi sonuçların ortaya çıkmasını önlemektedir.

  • Bebeğiniz henüz tutunarak kendi başına ayağa kalkamıyorsa, yatmış olduğu karyolanın her iki yanına bariyer koyarak bebeğin   yataktan düşmesini engellenebilirsiniz.
  • Eğer bebeğiniz tutunarak ayağa kalkıyorsa, bariyerler tek başına yeterli olmaz.
  • Bebeğin yatağının bariyerlerini aşarak düşmesi ihtimaline karşı, yatağın altındaki kısıma minder tarzı yumuşak malzemeler ile yatak *çevresi güvenli hale getirebilirsiniz.
  • Bebeğinizin beşiğinin / karyolasının fazla yüksek olmamasına dikkat edin.
  • Bebeğinizin emekleme döneminde uzun süre tek başına bırakmayın.
  • Pencerelere bebek kilidi yapın, bebeğin üzerine basarak düşebileceği eşyaları sabitleyin ve  bebeğinizi balkon ve merdivenlerden uzak tutun.
  • Mobilyalarınızın sivri olan köşelerini plastik köşe koruyucular ile kapatın.

    Bebeklerin yataktan düşmesi sonucu neler yapılır? Hangi durumlarda neler yapılmalı?

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Saadet Mutluluk, bahtiyarlık.
Erkek Bebek İsimleri
Padişah Hükümdar, sultan.