Bebeğinizin Gelişimini Takip Ediyor musunuz?
15 Nisan büyümenin izlenmesi günü gelecek nesilleri bebeklikten itibaren uygun koşullarda dünyaya gelmelerini amaçlıyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından yurt genelinde bebeklerin büyüme ve gelişiminin izlenmesi kapsamında her yıl 15 Nisan Büyümenin İzlenmesi Günü olarak kutlanmaktadır. Söz konusu gün kapsamında ülkenin geleceğinin temeli olan bebeklerin ve çocukların en iyi koşullarda dünyaya gelmelerini, büyümelerini ve sağlıklı gelişmelerini sağlayacak en uygun ortamın hazırlanması amaçlanmaktadır. Oluşturulan sistemle doğumdan itibaren; bebeklerin geleceğe dönük, fiziksel, ruhsal ve zihinsel donanımlarının en üst seviyede oluşmasına ortam sağlanmaktadır. Bu ortamın sağlanması için de ilgili kişilere atanan görevlerin anayasa ve yasalarla da ilgili kurum ve kişilere yüklendiği belirtilmektedir. 15 Nisan Büyümenin İzlenmesi Gününde, bebeklerin büyüme ve gelişme aşamalarının izlenmesinin sağlıkları açısından ne kadar önemli olduğu vurgulanırken anne babanın bilinçlenmesi hedeflenmektedir. Bakmakta Fayda Var: Büyümenin İzlenmesi Günü Nedir?
Amaç Anne ve Babaların Dikkatini Çekmek
Anne ve babaların bebekleri ve çocukları ile ilgili konularda dikkatlerini çekmek amacıyla her yıl 15 Nisan tarihinde Büyümenin izlenmesi günü kutlanıyor. Büyümenin izlenmesi, belli aralıklarla bebeklerin ve çocukların büyümesinin değerlendirilmesi ve büyüme eğrilerinde oluşacak sapmaların erken tanımlanarak gereken önlemlerin alınması olarak tanımlanmaktadır.
Temel Hedef Olumsuzlukları Gidermek
Çocuk sağlığına yönelik programın hedefinin, yalnızca çocuk yaşatmak olmaktan çıkıp, büyüme sürecinde bebeklerin sağlık sorunlarının yarattığı diğer olumsuzlukların önlenmesi ve giderilmesi olduğu belirtiliyor. Bu amaçla da sağlık hizmeti sunumunun eski dönemlere oranla daha farklı bir bakış açısıyla ve daha kapsamlı olarak yaklaşıldığının altı çiziliyor.
Özellikle Risk Etmeni Taşıyan Bebekler Dikkatle İzlenmeli
Büyümenin izlenmesi kapsamında; özellikle anne sütü almayan, ikiz eşi veya ailenin çok sayıda çocuğundan birisi olan, düşük doğum ağırlıklı bebeklerle doğumdan sonraki ilk bir yıl içerisinde kardeş ölüm bulunan bebekler gibi risk etmenleri taşıyan çocukların izlenmelerinin dikkatli yapılmasının altı çiziliyor.
Bebeğin Gelişiminin Takibi Önemlidir
Bebeklerde büyümenin değerlendirilmesi aşmasında; bebeğin vücut ağırlığı ve artış hızı, boyunun uzaması ve artış hızı yanında baş çevresi ve artış hızının dikkate alınması gerektiği ifade ediliyor. Söz konusu gelişmenin ise, bebeğin kemik, diş, duyu organları, zihinsel ve sosyal gelişimi ile cinsel gelişiminin kriterleri takip edilmesinin önemli olduğu vurgulanıyor.
Büyümeyi ve Gelişmeyi Etkileyen Faktörler
Konuyla ilgili uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda büyümeyi ve gelişmeyi etkileyen faktörlerin en başında; genetik faktörlerin yanı sıra, cinsiyet, hormonal, metebolik hastalıklar, beslenme, doğum öncesi faktörler, ilaç ve kimyasal faktörlerle doğumla ilgili faktörlerin yer aldığı ifade ediliyor. Gelişimi takip etmek için yapılan izlenimlerde; boy, ağırlık, baş çevresi, kas ve iskelet sistemi, böbrekler, göğüs çevresi, kalp, ciğerler gibi birçok iç organın ve çeşitli sistem ve hormonların takibi yapıldığı belirtiliyor.
Gelişimsel Gerilik ve Bebek Ölümü Oranını Düşürmek Amaçlanır
Büyümenin gelişmesinin izlenmesi ve bebeklerin ve çocukların sorunlarını azaltmayı hedefleyen programların iki nedenle önemli olduğu belirtilmektedir. Bunlarda birisi çevresel zorlayıcı etmenlere karşı yaşatılabilen bebeklerin yaşam kalitesinin gelişmesi. Diğeri ise, bebek ölüm oranın düşürülmesi olduğu belirtiliyor.
15 Nisan Büyümenin İzlenmesi Günü Her Çocuğu İzleyen Tek Sistem
Bebek izleniminin birinci basamağı bebek sağlığı ve hastalıklarının temelini oluşturmaktadır. Sistemde tüm bebeklerin büyüme ve gelişimleri izleniyor. Bebeklerin sağlıklı olup olmadıklarının değerlendirildiği, sağlık ve aşı eğitimi gibi koruyucu hekimlik uygulamaları sunuluyor. Uzmanlar yurt genelinde il sağlık müdürlükleri tarafından verilen hizmetin, her bebek ve çocukları izleyen tek bir sistem olduğuna dikkat çekiliyor. Bakmakta Fayda Var: Büyümenin İzlenmesi Nasıl Yapılır?
Anne Babalar Dikkat!
Her yıl yurt genelinde düzenlenen büyümenin gelişmesi uygulamasında anne babaların dikkati çekiliyor. Uygulama kapsamında anne babaların bebeklerinin büyümeleri sürecinde neler yapmaları konusunda bilgiler veriliyor. Bu bilgilendirmeler doğrultusunda; bebeğin doğumundan sonra aşı ve taramalar (Topuk kanı, görme, işitme, kalça displazisi) Bebeğin beslenmesi (ilk 6 ay anne sütü ve 2 yaşına kadar uygun ek gıdalar) gibi bebeğin gelişim süreciyle ilgili detaylı bilgilendirmeler yapılıyor.
Aile Hekimi ve Aile Sağlığı Elemanlarına Müracaat Edin
Ebeveynlerin, bebeklerinin gelişiminin izlenmesi ve gerekli taramalar konusunda bilgi sahibi olmak için, ailelere destek olacak, aile hekimi ve aile sağlığı elemanına müracaat etmeleri gerektiği belirtiliyor.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var