Yaz Aylarında 11 Adımda Bebek Bakımı

Yaz Aylarında 11 Adımda Bebek Bakımı
15 Temmuz 2017

Bebeklerin her mevsimde farklı ihtiyaçları olmakla birlikte, yaz aylarında dışarıda geçirilen zamanın daha çok olması nedeniyle bakımlarına biraz daha özen gösterilmesi gerekir.

Yazın Bebek Bakımı

Yaz ayının gelmesiyle bu aylarda doğan ve diğer bebeklerin bakım ve ihtiyaçlarında bazı değişiklikler oluşturmaktadır. Bebeklerin her mevsimde farklı ihtiyaçları olmakla birlikte, yaz aylarında dışarıda geçirilen zamanın daha fazla olması nedeniyle, bebeklerin bakımında yapılması gereken bazı düzenlemelerle alınması gereken bazı önlemlerin olduğuna dikkat çekilir. Aileler alacakları önlemlerle yaz aylarını daha sağlıklı ve konforlu bir şekilde geçireceklerine değinen çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları, özellikle bebekleri ile tatil planı yapan ailelere bazı tavsiyelerde bulunuyorlar. İste uzman önerileri doğrultusunda yaz aylarında 11 adımda bebek bakımı ve yazın bebek bakımı nasıl olmalı?

1- 10.00 ve 15.00 Saatleri Arasında Dışarıda Bulunmayın

Yaz Aylarında 11 Adımda Bebek Bakımı   

Anne babaların yaz günlerinde bebekleri ile ilgili alabilecekleri önlemlerin belki de en önemlisi bebeklerini sıcak geçmesinden korumaktır. Özellikle güneşin en tepede olduğun saatlere dikkat edilmesi tavsiye edilirken, sıcak yaz günlerinde bebeklerle 10.00 ile 15.00 saatleri arasında gezmeye çıkılması tavsiye edilmiyor. Sabah erken saatlerin bebeklerle gezmek için en uygun saatler olduğunu ifade eden uzmanlar, dışarı olunan saatler içerisinde mümkünse şemsiye, ağaç altı ya da gölgelik oluşturulan alanlarda zaman geçirilmesini tavsiye ederler.

2 - Bebek Arabaları Pamuklu Kumaşla Kaplanmalı

Yaz Aylarında 11 Adımda Bebek Bakımı   

Bebeklerle açık havada gezilirken bebek arabalarına mümkün olduğunca pamuklu kumaşlarla gölgelik yapılmalıdır. Yine bebeklere giydirilen geniş siperlikli şapka açık hava gezilerinde kesinlikle ihmal edilmemelidir. Bu bebeğinizi sıcaktan ve güneşin zararlı etkilerinden korumak için alınabilecek en iyi önlemler arasında yer alır. Gözlük kullanabilecek yaştaki bebeklerinize kaliteli UVB ve UVA koruması olan güneş gözlükleri kullanılabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken, piyasada çok düşük fiyatla satılan ve hiçbir koruma özelliği olmayan plastik gözlükleri asla tercih etmemenizdir.

3 - Sentetik Kumaşlı Giyecekler Giydirmeyin

Yaz Aylarında 11 Adımda Bebek Bakımı   

Yaz aylarında bebek bakımı ile ilgili dikkat etmeniz önerilen bir diğer konu da bebeğiniz için uygun kıyafet seçimidir. Bebeğinize özellikle yaz ayları için giysi seçerken etiketinde yüzde 100 pamuklu yazanları tercih etmelisiniz. Bu dönemde güneş ışınlarını yansıtması nedeniyle açık renkli ve hafif (ince kumaştan yapılmış) elbiseleri tercih etmeniz önerilir. Görünüşü şık, süslü püslü olan sentetik, polyester ve naylon kumaştan yapılmış kıyafetler bebeğinizin terini emmemesi nedeniyle cildinin sıcak ve nemli kalmasına neden olur. Bu da özellikle yaz günlerinde sıklıkla yaşanan isilik sorununu ortaya çıkarır. Bebeklerin boyun ve gövde üst kısmı ile baş bölgesinin en çok terleyen kısımlar olması nedeniyle cildini saran elastik (lykralı) kumaşların cildin havalanmasına engel olması nedeniyle tercih edilmesi önerilmez. Bebek Kıyafeti Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler  

4- Gece İçin İnce Pamuklu çarşaf ve Pijama Tercih Edin

Yaz Aylarında 11 Adımda Bebek Bakımı   

Sıcak yaz günlerinde bebeğinizin bakımında gündüzler kadar gecelerine de özen göstermelisiniz. Bebeğinizin yatak çarşafları ve bebek arabalarının pamuklu kumaştan yapılmış malzemelerden üretildiğine dikkat edin. Son yıllarda üretilen soluyan yüksek teknoloji kumaşlardan yapılan ürünler tercih edilebilir. Geceleri hava sıcaklığının yüksek olduğu günlerde bebeği fazla giydirmek onları sinirli yaparak huzursuzlanmalarına neden olur. Yapılan araştırmalar, sıcak ortamlarda bebeklerin daha derin uyuduklarını bunun sonucunda da bebeklerde "Ani Bebek Ölüm Sendromu" (SIDS) oluşma riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bu nedenle bebeğinizi yazın uyurken giydirken, gece uykularında ince pamuklu giysi ya da pijamalarla yatırılmalarının yanı sıra uyku öncesinde ılık bir banyo yaptırılmasının bebeğin serinlemesi yanında rahat bir uyku uyumasını da sağlayacağı belirtilir.

5- Bebeğin Yatacağı Odanın Isısına Özen Gösterin

Yaz Aylarında 11 Adımda Bebek Bakımı   

Bebeğinizin uyuyacağı ortam sıcaklığı için; vantilatör, klima gibi serinletici araçlar kullanılabilir. Bu araçları kullanıldığı sırada bebeğinizin direk soğuk hava ile karşı karşıya kalmamasına dikkat etmelisiniz. İmkân varsa bebeğinizin uyuyacağı odayı önceden serinleterek bebeğinizin soğuktan etkilenip hastalanmasını önleyebilirsiniz. Anne babaların dikkat etmesi gereken önemli bir konuda da sıcak havalar başta olmak üzere, bebekler ve çocuklarını sıcak oda ve park halindeki araç içerisinde bırakmamalarıdır.  

6 - Altı Açık Vakit Geçirmesini Sağlayın

Yaz Aylarında 11 Adımda Bebek Bakımı   

Bebeklerin sıcak havalar başta olmak üzere her daim banyo yapmaktan hoşlandıklarının altını çizen uzmanlar, bebeklerde uyku düzeni oluşturmak için, banyonun çok işe yaradığını ifade ederler. Sıcak yaz günlerinde 1-2 defa banyo yaptırılabileceği ifade edilirken, özellikle bebeğin terlediği zamanlarda yapılan banyonun isilik oluşumuna da önleyeceği ifade edilir. Banyo sırasında cildin havalandırılıp kurumasının sağlanması bebeğinizin cildinin rahatlamasını sağlar. Hatta kullandığınız bebek bezinin sentetik olması nedeniyle cildinin hava almamasının önüne geçmek için altının bir süre havalandırılması bebeği rahatlatan yöntemler arasında yer alır.  

7 - 10 Yaşa Kadar Güneşten Koruyun

Yaz Aylarında 11 Adımda Bebek Bakımı   

Bebek cildinin çok hassas olmasından dolayı yaşamının ilk 10 yılında cildinin güneşten en çok etkilendiği ve zarar gördüğünü ifade eden uzmanlar, altı aydan küçük bebekler dahil olmak üzere, yüz dahil tüm açık bölgelerde güneşten koruyucu kremlerin kullanılmasını önerirler. Kullanılacak güneş kreminin bebekler için üretilmiş, 30-50 faktör ve suya dayanıklı ürünler arasında olması ve güneşe çıkmadan en az yarım saat önce uygulanması ve her 2-3 saatte bir tekrarlanması önerilir. Şapka, şemsiye ve bebek arabası gölgelikleri güneşten korunmak için kullanılabilir. Bebek arabası gölgeliğinin bebeğin hava almasını önleyecek şekilde kapatılmaması önerilir.   Bebeklerde Güneş Yanığını Önlemek İçin Neler Yapılmalı?

8 - Yazın Bebek Bakımı İçin Bebeğin Bol Bol Sıvı Tüketmesini Sağlayın

Yaz Aylarında 11 Adımda Bebek Bakımı   

İlk 6 ay anne sütü ya da mama ile beslenen bebeklere su verilmesine gerek olmadığını ifade eden uzmanlar, yeterli miktarda anne sütü ya da mamayla beslenen bebeklerin günde 4-8 kez idrarını yaptıklarını, eğer 4-8 defa idrarla ıslanmış bez değiştiriliyorsa bebeğin aldığı sıvının yeterli olduğunu ifade ederler. Altı aydan büyük bebeklere günlük sıvı ihtiyacını karşılayacak kadar su verilmesini belirtirler. Bebeklerin günlük sıvı ihtiyacını hesaplama; bebeğin ilk 10 kga kadar her kiloya 100 ml sıvı, 10 kgdan sonraki 11-20 kg arası için her kiloya 50 ml kadar sıvı eklenerek hesaplanır. Örnek olarak; 7 kg ağırlığında olan bebekler için 700 ml, 12 kg ağırlığında olan bebekler için ise, 1100 ml sıvı gereksinimi vardır.

9 - Ek Besinleri Evde Hazırlayın

Yaz Aylarında 11 Adımda Bebek Bakımı   

Anne sütüyle beslenen bebeklerin sıcak günlerde daha sık emzirilmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, bu dönemde mama hazırlanan suyun temiz olması yanında biberonların sterilize edilmesinin altı çizilir. Bebeğin yiyeceği ek besini evde hazırlanarak mümkün olduğunca dışarıdan yiyecek verilmemesi, yaz aylarında bebek bakımı uygulamaları arasında yer alır. Bebeğe yedirilecek yemek seçiminde meyve, yoğurt, ısıtılmadan yenen soğuk çorbalar ve şekersiz hoşaflar tercih edilmelidir. Bu yiyeceklerin uzun süre bozulmaması için sıcaktan koruyan özel çantalar içerisinde muhafaza edilmelidir.

10 - Kapalı Alanlardan Uzak Durun

Yaz Aylarında 11 Adımda Bebek Bakımı   

Uzmanlar, uzun kış aylarından sonra ebeveynlerin bebekleriyle birlikte sık sık yürüyüşe çıkmalarını tavsiye ederler. Yazın bebek bakımı ile ilgili olarak, bebekle açık havada yapılan yürüyüşlerin uyku rutini için son derece önemli katkı sağladığı ifade edilirken, yapılacak yürüyüşlerde bahçe, park ve deniz kenarının tercih edilmesi önerilir. Trafiğin yoğun olduğu illerde yaşayanların kapalı alanlardan uzak durmaları önerilirken, imkan varsa tatilde deniz kenarında vakit geçirilmesi, havuz aktiviteleri ya da bebeğin evde suyla oynamasını sağlayan plastik havuzlar ve su oyuncaklarını tercih edilmesi önerilir.

11 -  Bebeğinizi Susuz Bırakmayın

Yaz Aylarında 11 Adımda Bebek Bakımı   

Yazın bebek bakımı için anne babaların dikkat etmeleri gereken önemli konulardan birisi de bebekleri susuz kalmamasına dikkat etmektir. Uzmanlar bebeğinizin susuz kaldığını anlamanın en kolay yolu için; bebeğin çok susamış olması, ağzının kuru olması, halsiz ve etrafa olan ilgisinin azalması, cildinin kuru ve sıcak olması, bezinin kuru, son 3-4 saattir hiç idrar ve kaka yapmaması ve ağladığında göz yaşının olmaması belirtileri olduğunu ifade ederler.   

Bebeklerle Rahat Tatil Yapmak İçin Önemli İpuçları  

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Ebru 1. Kaş. 2. Kâğıt süslemeciliğinde kullanılan, mottifli boyama yöntemi.
Erkek Bebek İsimleri
Fadıl bk. Fazıl