Grup B Streptokok (GBS) Enfeksiyonu Nedir?

Grup B Streptokok (GBS) Enfeksiyonu Nedir?
10 Aralık 2016

Gebelerin vajinasında, ağız boşluğunda veya rektumunda ortaya çıkan, streptokoklarla oluşan bir enfeksiyon.

Grup B Streptokok (GBS) Enfeksiyonu Nedir?

Bu bakteri %25 oranında sağlıklı olan kadınların rektum ve vajenlerinde bulunur. GBS testi pozitif olan kadınlar bakteriyle kolonize olmuştur. Doğumdan anneye geçebilen Grup B streptokok (GBS) enfeksiyonu, bebekte nadir de olsa ciddi sorunlara neden olabilir. Gebelikte GBS taraması 35-37. haftalarda yapılmalıdır. Grup B Strepkokok bakterileri kadınlarda mide barsak ve rektumda (gastrointestinal sistem), idrar yollarında, (genitoüriner sistem (vajina, serviks üretra), deri, boğaz gibi organlarda hiçbir hastalık oluşturmadan normal florada bulunan bakterilerdir. B grubu streptokok bakterileri (Streptococcus agalactiae) gebe olan ya da olmayan kadınların vücutlarında yüksek oranda bulunur. Kadınlarda yapılan araştırmalarda bu söz konusu organlarda Grup B streptokok bakterilerinin bulunma oranları %3 ile 40 arasında (ortalama %10) değişmektedir. GBS bulunduran gebelerin yaklaşık olarak yarısından yarısının doğum esnasında bu bakteriyi bebeğe geçirdiği belirtilir. Anne için zararsız olan bu bakterilerin bebekte zattüre, (pnömoni), menenjit, vücutta yaygın enfeksiyon (sepsis) şeklinde ciddi neonatal enfeksiyonlara yol açabileceği gibi ölüme neden olabilmektedir.   Grup B Streptokok (GBS) Enfeksiyonu Nedir?  

Grup B Streptokoklar Bebeğe Hamilelik Sırasında Geçmez

Grup B streptokoklar hamilelik sırasında bebeğe geçmezken, doğum sırasında bebek vajinada ilerlerken temas yoluyla geçer. Bu nedenle bebeğe bakterinin bulaşmasını önlemek için doğum sırasında antibiyotik kullanılır. Grup B streptokoklar yenidoğan bebeklerde sepsis ve menenjitin en sık nedeni olarak gösterilmekle birlikte doğum esnasında bakteriyi alan her bebekte hastalık meydana gelmez. Grup B streptokoklar ayrıca annede rahim enfeksiyonu (endometrit), idrar yolu enfeksiyonu durumlara da neden olabilirler.

GBS Kolonizasyonu Hangi Riskleri Artrırır?

  • Koryoamniyonit
  • Üriner enfeksiyonu
  • Yara yeri enfeksiyonu
  • PPROM
  • Preterm eylem

Grup B streptokoklar Tanısı Koyma ve Tarama:

Amerika Obstetrisyenler ve Jinekologlar Koleji (ACOG) ile Hastalık kontrol ve önlem merkezi (CDC) yukarıda belirtilen risklerin önlenmesi amacıyla bütün hamilelerde gebeliğin 35. ve 37. Haftaları arasında grup B streptokok varlığının taranmasını önerirler. Tarama amacıyla serviks, vajen ve rektum kültürleri (rektovajinal kültür) yapılır.

Grup B Streptokok (GBS) neonatal enfeksiyon risk faktörleri:

  • Uzamış erken membran rüptürü,
  • GBS bakteriürisi,
  • Prematürite,
  • Daha önce GBS enfekte bebekte doğurmak,
  • Annede intrapartum ateş (muhtemelen koryoamniyonit)

GBS Testi Nasıl Yaptırılır? - Grup B Streptokok (GBS) Testi detayları için tıklayın.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Lâle Çiçekleri kadeh biçiminde olan, türlü renklerde süs bitkisi.
Erkek Bebek İsimleri
Maarif Bilgi, kültür.