Hamilelikte Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?
18 Ocak 2022

Gaz sancısı, hamilelik döneminde birçok anne adayının ortak şikâyetidir. Peki, gebelikte gaz sancılarını hafifletmek için neler yapabilirsiniz?

Hamilelikte gaz sancısı, hemen hemen tüm anne adaylarının ortak şikâyetidir. Bu şikâyet, progesteron hormonunun artmaya başlamasıyla birlikte genellikle hamileliğin ilk aylarında ortaya çıkar. Progesteron hormuna ek olarak kabızlık, hareketsiz yaşam ve yanlış beslenme de gebelikte gaz sancısı nedenleri sayılabilir. Peki, hamilelikte gaz sancısına ne iyi gelir? Öncelikle hormonal sebeplerden dolayı gaz sancısının artması normal kabul edilmelidir. Bu nedenle semptomlar çok şiddetli olmadığı sürece gaz sancısını engelleyecek herhangi bir tedavi uygulanmamaktadır. Ancak hormonlar dışında yanlış beslenme veya hareketsizlik gibi değiştirilebilir faktörler gözden geçirerek hamilelikte gaz sancısı ve şişkinlik gibi sindirim problemleri hafifletilebilir.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda hamilelikte gaz sancısına iyi gelecek önerileri listeledik. Ama öncesinde gebelikte gaz sancısının neden olduğuna bakalım. Keyifli okumalar.

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur?

Hamilelikte gaz sancısının en önemli nedeni hormonal değişimdir. Bu dönemde progesteron hormonunun artmasına bağlı olarak vücuttaki tüm düz kas hücreleri gevşer. Sindirim sisteminde besinlerin iletilmesini sağlayan düz kas hücreleri gevşediği için sindirim sistemi de yavaşlar. Besinler daha geç taşınır ve sindirim sisteminde daha uzun süre kalırlar. Bu da hamilelikte gaz sancısı ve şişkinlik gibi şikâyetlere neden olabilir.

Progesteron hormonun dışında hamilelikte gaz sancısının nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

1. Rahmin Büyümesi

Hamilelikte gaz sancısının bir diğer önemli nedeni de rahmin giderek büyümesidir. Büyüyen rahim mide ve bağırsaklara baskı yaparak sindirim sistemini yavaşlatır. Bu da özellikle ikinci trimesterdan sonra anne adaylarında gaz sancısına neden olabilir.

2. Yanlış Beslenme

Gaz sancısının en önemli sebeplerinden biri de yanlış beslenmedir. Çünkü sindirim sistemindeki birçok problem tüketilen yiyeceklerle ilişkili olarak gelişir. Bu dönemde anne adaylarının fasulye gibi gaz yapan yiyecekleri ve asitli içecekleri sınırlandırmaları önerilir. Ayrıca tek öğünde büyük bir porsiyon yemekten ziyade, az az ama sık sık beslenmeye dikkat edilmelidir.

3. Hareketsizlik

Hamilelikte gaz sancısı neden olur sorusunun bir diğer yanıtı ise hareketsiz bir yaşam sürmektir. Oysa egzersiz veya yürüyüş yapmak, gaz sancısı için birebirdir. Eğer riskli bir gebeliğiniz yoksa, doktorunuzdan onay alarak hamilelikte gaz sancısı için egzersizlere başlayabilirsiniz. Günde 30 – 45 dakikalık yürüyüşler de gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olacaktır.

Hamilelikte Gaz Sancısı Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte gaz sancısı progesteron hormonun artmasına bağlı olarak ilk aylardan itibaren görülebilir. Dolayısıyla hamilelikte gaz sancısı ne zaman başlar sorusuna, hamileliğin erken dönemlerinde başlayabilir şeklinde yanıt verebiliriz. İlerleyen aylarda ise bebeğin büyüyüp mide ve bağırsaklara baskı yapması nedeniyle gebelikte gaz sancısı şikâyeti artabilir. Sindirim sistemi ile ilgili yaşanan gaz ve şişkinlik gibi şikâyetlerin çoğu doğum sonrası kendiliğinden geçmektedir.

Hamilelikte Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte gaz sancısı birçok anne adayı için rahatsız edici bir durumdur. Hormonlara bağlı olarak gelişen bu şikâyeti tamamen ortadan kaldırmanız mümkün olmasa da alabileceğiniz basit önlemlerle daha da şiddetlenmesini engelleyebilirsiniz. İşte, hamilelikte gaz sancısına iyi gelecek öneriler

1. Gaz Yapan Yiyeceklerden Uzak Durun

Her besinin insanlarda yarattığı etki farklı olabilir. Bu nedenle vücudunuzu iyi gözlemleyin ve sizde gazı artırdığını düşündüğünüz besinleri bir süre sınırlı miktarda tüketin. Örneğin fasulye, brokoli, karnabahar, turp, mercimek ve kereviz gibi besinleri tükettikten sonra gaz sancınızın arttığını düşünüyorsanız, öğünlerinizden bu besinleri çıkartabilir veya küçük porsiyonlar tüketebilirsiniz.

2. Hareket Edin

Gazın dağılması ve vücuttan kolayca çıkabilmesi için hareket etmek gerekir. Bu nedenle egzersiz veya yürüyüş yapmak gebelikte gaz sancısı için faydalı olacaktır. Ancak riskli gebelik yaşayanlar doktoruna danışmadan spora başlamamalıdır.

3. Yavaş Yiyin

Midenin sindirim yükünü hafifletmek için yavaş yemek ve yiyecekleri çok iyi çiğnemek gerekir. Ayrıca sık sık ama az az yemek de sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olacaktır.

4. Bitki Çayı Tüketin

Bitki çaylarının çoğu sindirim sistemini rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Ancak bazı bitki çaylarının rahim kasılmasına sebep olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle doktorunuza danışarak önerdiği bitki çayını günde 1 fincan tüketebilirsiniz.

5. Bol Kıyafetler Seçin

Özellikle karın bölgesini sıkan kıyafetler sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Bu nedenle hamileliğiniz boyunca bol ve rahat kıyafetler giymeye dikkat edin.

6. Kabızlığı Önleyin

Kabızlığı gidermek ya da önlemek de gaz sancısının azaltacaktır. Kabızlığı önlemek için ise lifli yiyeceklere ağırlık vermek ve bol bol su içmek gerekir. Ayrıca hareket etmek de bağırsakları uyarıp kabızlığı önleyebileceğinden, mümkün olduğunca spora vakit ayrılmalıdır.

Hamilelikte Kabızlığı Önleyen Besinler Nelerdir?

Hamilelikte Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte Gaz Sancısı Bebeğe Zarar Verir mi?

Gaz sancısı çeken anne adaylarının merak ettiği konulardan biri de bebeğin bu durumdan etkilenip etkilenmeyeceğidir. Gebelikte gaz sancısının bebek için hiçbir zararı yoktur. Bu şikâyet yalnızca anne adayında rahatsızlığa yol açmaktadır.

Hangi Durumlarda Hastaneye Gitmelisiniz?

Hamilelikte gaz sancısı olağan ve beklenen bir durumdur. Ancak gaz sancısına eşlik eden başka semptomlar da varsa muayene olmak gerekir. Örneğin gebelikte gaz sancısı ile birlikte;

  • Yoğun bulantı ve kusma,
  • İshal,
  • Kanlı dışkı,
  • Şiddetli kramp ve ağrı gibi şikâyetler de varsa mutlaka muayene olmak ve altta yatan sebebi öğrenmek gerekir.

Sonuç olarak, gebelikte gaz sancısı ve şişkinlik beklenen bir durumdur. Çoğu zaman hormonlara ve büyüyen rahme bağlı olarak gelişir ve genellikle altta yatan ciddi bir hastalıkla karşılaşılmaz. Hamilelikte gaz sancısına iyi gelecek şeyler ise düzenli egzersiz, bol su tüketimi ve sağlıklı beslenmelidir. Gaz sancısı ile birlikte kanlı dışkı, şiddetli ağrı veya ishal gibi şikâyetler olduğunda mutlaka en yakın hastaneye müracaat edilmelidir. 

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Feride Tek, eşsiz, benzeri olmayan
Erkek Bebek İsimleri
Gaffar 1. Çok bağışlayıcı, bağışlayan. 2. Allah’ın sıfatlarındandır.