Gebelik Döneminde Gaz Sancısı ve Şişkinlik
Gebelik döneminde gazın, gaz sancısının ve şişkinliğin artmasına neden olan şey, progesteron hormonuna bağlı olarak vücutta bulunan bütün düz kas hücrelerinin gevşemesidir.
Gebelik Döneminde Gaz Sancısı ve Şişkinlik
Sindirim sisteminde gerçekleşen gaz iki şekilde oluşmaktadır. Gaz sancısı ya hava yutulması yoluyla ya da kalın bağırsaklara gerekli oranda daha sindirilmeden gelen çeşitli besinlerin, burada bulunan bakteriler tarafından yıkılmasıyla oluşur. Hava yutulduğu sırada vücut bunu genellikle geğirme şeklinde dışarıya atmaktadır. Atılamayan küçük bir miktar gaz ise aşağı doğru inerek, gaz şeklinde kalın bağırsaklardan çıkarılmaktadır.
Gaz Sancısının Sebepleri Nelerdir?
Gebelik döneminde gazın, gaz sancısının ve şişkinliğin artmasına neden olan şey, progesteron hormonuna bağlı olarak vücutta bulunan bütün düz kas hücrelerinin gevşemesidir. Besinlerin ilerletilmesine yardımcı olan düz kas hücreleri sindirim sisteminde gevşediği için, besinler normalden daha yavaş bir şekilde ilerler. Böylece besinler sindirim sisteminde daha uzun bir süre kalır ve sindirim yavaşlar.
Tüm bunların yanı sıra gebelik dönemi ilerledikçe büyüyen rahim de sindirim sistemi ve mideye baskı uygulamaktadır. Bu dönemde yaşanan mide yanması, kabızlık ve hazımsızlık gibi diğer problemlerin artma nedeni de bu mekanizmadır.
Ne Zaman Doktor Aranmalıdır?
Doktorunuzun verdiğini tüm tavsiyelere uyulduğu halde gazınız fazlaysa ve sizi rahatsız ediyorsa ilaç yardımı için doktorunuza yeniden danışabilirsiniz. Hiçbir şekilde kendi kendinize ilaç ya da bitkisel dahi olsa besin takviyesi almamalısınız. Aktif karbon gibi bazı gaz giderici takviyeler gebelik dönemi içerisinde güvenli değildir. Eğer ki rahatsızlığınız şişkinlikten ziyade karın ağrısı ya da kramp şeklinde görülüyorsa, dışkınızda ise kan görüyorsanız, şiddetli ishal durumunda, bulantı ve kusma size eşlik ediyorsa doktorunuzu zaman kaybetmeden aramalısınız.
*Gebelikte kabızlığa iyi gelen besinleri öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Gaz Sancısını Hafifletmek İçin Neler Yapılabilir?
Kavun, karpuz, turşu, bezelye, kuru fasulye, yağlı yiyecekler, lahana, nohut, salatalık, soğan, turp, mercimek, erik, leblebi ve soda gibi yiyecekler gaz yapan yiyecekler arasında yer almaktadır. Bir süreliğine gaz yapan gıdalara ara verebilirsiniz. Gaz sancısını hafifletmek için lokmaları ağzınıza küçük atmalı ve düzgün bir şekilde çiğnemelisiniz. Sindirim sistemi organlarımızdan birisi de ağızdır. Yiyeceklerin öğütülmesi adına tükürük salgısı yeterli olmalıdır. Bu nedenle yemek yeme konusunda acele etmemeli ve iyi çiğnemek gerekmektedir. Sancılarınız başladığı anda hareket etmeniz de gazın bağırsaklarda sıkışmasını engelleyerek ağrılarınızı hafifletebilir. Aynı zamanda egzersiz, sindirim sisteminin hızlanmasına ve doğal olarak gaz sancılarınızın azalmasına yardımcı olmaktadır.
*Gebelik ve doğum sonrası yaşanan kabızlık ve çözüm önerileri için buraya tıklayabilirsiniz.
* Nefes egzersizleri ile gaz sancılarınız önleyebilirsiniz! Detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var