Anne Karnındaki Bebeğin Hareketleri ile İlgili 5 Önemli Bilgi

Anne Karnındaki Bebeğin Hareketleri ile İlgili 5 Önemli Bilgi
16 Temmuz 2018

Anne Karnındaki Bebek Hareketleri ile İlgili 5 Önemli Bilgi

Anne adaylarının gebeliğini öğrendikten sonra sabırsızlıkla beklediği şey, şüphesiz ki bebeğinin hareketlerini hissedebilmektir. Her ne kadar muayenelerde, içinizde filizlenen canın kalp atışlarını duysanız da hareketlerini hissedebilmek size daha fazla güven verir, bebeğinizin iyi olduğunu hissettirir. Bizde bu yazımızda, anne karnındaki bebeğin hareketleri ile ilgili 5 önemli bilgiyi sizlerle paylaşmak istedik.

1)Bebeğin Anne Karnındaki Hareketleri Ne Zaman Başlar?

Bebeklerin anne karnındaki hareketleri, aslında ilk 3 aylık dönemde başlar. Ancak anne adayları bu hareketleri hissedemez. İlk gebeliğini yaşayan kadınlar bebeğinin hareketini genellikle 20. – 24. hafta hissetmeye başlar. İkinci veya üçüncü gebeliğini yaşayan deneyimli anneler ise bebeğinin hareketini daha erken, genellikle 16. – 17. haftada hisseder. Eğer 26. haftaya kadar bebeğinizin hareketlerini hissedemediyseniz, mutlaka doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.

Anne Karnındaki Bebeğin Hareketleri ile İlgili 5 Önemli Bilgi

2)Anne Karnındaki Bebek Hareketleri Nasıl Sayılır?

Kadın Doğum Uzmanları, anne karnındaki bebeğin hareketlerini saymakla ilgili pek çok yöntem tavsiye eder. Bunlardan en sık kullanılanı ise aşağıdaki yöntemdir;

  • Bebeğinizin hareketlerini saymaya başlayın. Her hareketini unutmamak veya karıştırmamak adına bir yere not edin. Bu hareket şiddetli olabileceği gibi hafif ittirmeler de olabilir. Bebeğinizin 10. hareketini saydıktan sonra en çok 2 saat geçmiş olmalıdır.
  • Şayet bebeğiniz iki saatte 10 kere hareket etmediyse, bir iki saat sonra tekrar saymaya başlayın. İkinci sayımınızda da bebeğiniz 2 saat içinde 10’dan az hareket ettiyse doktorunuza durumu bildirin. Korkacak bir şey olmasa da doktorunuz her ihtimale karşı gerekli kontrolleri yapmak isteyebilir.
  • Bebeğiniz 2 saat içinde 10 kere hareket etse dahi, son zamanlarda bebeğinizin hareketlerinde eskiye kıyasla azalma hissederseniz, yine durumu hekiminize bildirmelisiniz.

Anne Karnındaki Bebeğin Hareketleri ile İlgili 5 Önemli Bilgi

3)Anne Karnındaki Bebeğin Hareket Sıklığı

Anne karnındaki bebeğin gün içinde yaptığı hareketler, günden güne değişiklik gösterir. Sürekli hareket etmesini beklemek yanlıştır. Bebeğinizin de uyku aralıklarının olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Bebekler gün içinde 100 – 150 defa hareket eder. Ama bu hareketlerin hepsi anne adayının hissedebileceği şiddette olmaz. Bazı uzmanlara göre yukarıda da bahsettiğimiz gibi bebeğin 2 saatte 10 kere hareket etmesi sağlıklı ve her şeyin yolunda olduğunu gösterir. Anne adayları sürekli hareketliyse veya yorgunsa bebeğinin hareketlerini hissedemeyebilir. Bebeğin karın içindeki pozisyonu da hareketleri hissetmenizin önüne set çekebilir. Bebek hareketleri en çok gece yatarken, sabah uyanıldığında ve bir şeyler yedikten sonra hissedilir. Bebek büyüdükçe, yani doğum zamanı yaklaştıkça, aynı paralelde bebeğin yeri daraldığı için hareketlerinde azalma olabilir ancak daha güçlü tekmeler atabilir.

4)Bebeğin Hareketleri Neye Benzer?

Anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan biri de yakın zamanda hareketlenmeye başlayacak olan bebeğinin kıpraşmalarının neye benzediğidir. Pek çok kadın bu soruya benzer cevaplar vermiştir. Örneğin; çoğu anne adayı bebeğinin hareketlerini, içinde mısır veya baloncuk patlaması hissi şeklinde tanımlarken, bazı anne adayları sanki içinde bir kuşun kanat çırptığını söylemektedir. Hatta pek çok anne adayı karnının içinde gaz dolaşması hissi şeklinde tanımlıyor. Aynı zamanda zayıf olan anne adaylarının, kilolu olan anne adaylarına göre bebek hareketlerini hissetme duyarlılığı daha fazladır.

Anne Karnındaki Bebeğin Hareketleri ile İlgili 5 Önemli Bilgi

5)Bebeği Hareket Ettirmek İçin Neler Yapmalı?

Bir süre hareket etmeyen bebeğini hareket ettirmek için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.

  • Anne adayı hareket ettiğinde genelde bebek de hareket eder. Bu nedenle bebeğinizin hareketini hissetmek istediğinizde kendinizi fazla yormayacak tempoda yürüyüş yapabilirsiniz.
  • Taze sıkılmış meyve suyu, su, süt ve ayran gibi içecekler anne adaylarının sindirim sistemini harekete geçirir. Bu da bebeğin kısa süre içinde hareket etmesini sağlayacaktır.
  • Anne karnındaki bebekler 25. haftadan itibaren annesinin sesini duymaya, 32. haftadan itibaren ise seslere tepki vermeye başlarlar. Dolayısıyla bebeğinizle iletişime geçmeniz, konuşmanız veya karnınızı okşamanız da bebeğinizin hareketlenmesini sağlayabilir.
  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Lâçin 1. Yiğit adam. 2. Kartal. 3. Şahin. 4. Atmaca.