Anne Karnındaki Bebekler Sesleri Ne Zaman Duymaya Başlar?
Anne karnındaki bebeklerin işitme duyularıyla ilgili tüm merak edilenleri derledik!
Hamile olduğunu öğrenir öğrenmez birçok anne adayının kafasında, karnındaki bebeğin gelişimi ile ilgili sorular belirir. Bebeğin boyu, kilosu, cinsiyeti gibi konular her anne için merak konusudur. Ancak anne adaylarını heyecanlandıran ve ilgisini çeken en önemli konulardan biri de hiç şüphesiz ki bebeklerin dışarıdaki sesleri ne zaman duymaya başlayacağıdır.
Anne karnındaki bebekler 17. haftadan itibaren duymaya başlayabilirler. 24. haftadan sonra dış seslere karşı daha duyarlı hale gelen bebekler, 25. hafta itibariyle seslere tepki vermeye başlarlar. Özellikle 27. haftadan sonra işitme duyuları iyice gelişmiş olan bebekler, babalarının sesini duyup tepki dahi verebilirler. Farklı bir deyişle, anne karnındaki bebekler annesinin sesini ne zaman duyar sorusuna, 24. haftadan sonra şeklinde yanıt verilebilir.
Sizler için hazırladığımız bu yazıda, anne karnındaki bebeklerin işitme duyuları ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Hazırsanız başlayalım!
Anne Karnındaki Bebekler Ne Zaman Duymaya Başlar?
Bebekler, anne rahmine düştükleri andan itibaren muazzam bir gelişim dönemi geçirirler. Bebeğindeki kimi gelişimi hissedebilen anne adayları, bazı değişimleri ise ultrason muayenesi dışında göremezler. Bu nedenle hamilelik boyunca karınlarının içinde neler olup bittiğini merak ederler. Bebeğin boyu, kilosu, cinsiyeti ve daha birçok şey anne adayları için merak konusudur. Ancak anne adaylarını heyecanlandıran en önemli konulardan biri de hiç şüphesiz ki bebeklerinin dışarıdaki sesleri ne zaman duymaya başlayacağıdır. Peki, anne karnındaki bebekler sesleri ne zaman duyar?
Bebekler her ne kadar amniyon zarının içinde gelişimlerini tamamlıyor olsa da rahim içi sessiz bir ortam değildir. Burada birçok sese ve titreşime maruz kalırlar. Annenin kan akışı, mide ve bağırsak sesleri bebeklerin en çok duyduğu seslerdir. Uğultu gibi çıkan bu sesler dışında annelerinin sesini direkt algılayabilirler. Hatta dışarıdaki sesleri de duyup tepki verebilirler. Ancak bu elbette bebeğin kulak gelişimine bağlı olarak belli bir kronolojik sırayla mümkün olmaktadır.
Anne karnındaki bebeklerin kulağı 8. haftada oluşmaya başlar. Ses iletisini beyne taşıyan sinirler ve duyma yeteneğini sağlayan kemikler her geçen gün gelişmeye devam etse de bu gelişim ortalama 24. haftada tamamlanır. 25. hafta itibariyle annesinin sesini duyabilen bebekler, 27. haftadan sonra dışarıdan gelen sesleri de algılamaya başlar. Yani, anne karnındaki bebekler, 27. hafta sonrasında babalarının da seslerini duyup tepki verebilirler. Ancak, bebeği enfeksiyonlardan koruyan ve ısı dengesini korumaya yardımcı olan verniks isimli kremsi tabaka bebeklerin kulaklarını tıkayabilmektedir. Bu nedenle bebeğin sesleri boğuk duyması muhtemeldir.
Anne Karnındaki Bebek Sesten Korkar mı?
Anne karnındaki bebekler, gürültü bir ortamda gelişimlerini sürdürdükleri için genel olarak sesten korkmazlar. Hatta annelerinin sesini tanıdıkça, o sesi duyduklarında kalp atışlarının hızlandığı, heyecanlandıkları ve tepki verdikleri bilinmektedir. Ancak çok ani ve yüksek sesli müzikler, elbette bebeğin irkilmesine neden olabilir. Dahası, çok yüksek seslerin bebeklerin işitme duyusuna zarar verebileceği de düşünülmektedir.
Anne Karnındaki Bebeklerin Hareketleri Ne Zaman Hissedilir?
Anne Karnındaki Bebeğe Müzik Dinletmek Faydalı mı?
Klasik müzik dinlemek, hem anne adayının hem de bebeğin sakinleşmesi için oldukça faydalıdır. Anne karnındayken klasik müzikle tanışan bebekler, doğumdan sonra da klasik müzik duyduklarında kendilerini anne karnındaki gibi güvende hissederler. Bu da onların rahatlamasına yardımcı olur. Ayrıca klasik müzik dinleyen bebeklerin sosyal yönlerinin gelişeceği, sayısal becerilerinin güçlü olacağı, dil ve kulak gelişimlerinin olumlu etkilendiği ve zihin gelişiminin hızlandığı iddia edilmektedir. Ancak bunlar henüz kanıtlanmadığı için anne karnındaki bebeğe müzik dinletirseniz, etkileri bunlar olur demek pek de doğru olmayacaktır. Tek kanıtlanan olumlu etkisi, klasik müzik dinleyen anne ve bebeğin daha huzurlu hissettiğidir. Ayrıca bebeğe sürekli müzik dinletmek uyku düzenini de bozabilir. Bu da gelişimini olumsuz etkileyecektir. Dolayısıyla uzmanlara göre gün içinde 5 – 10 dakikalık klasik müzik dinletisi yeterli olmaktadır.
Anne Karnındaki Bebeklerde İşitme Kaybı Nasıl Anlaşılır?
Doğan her 100 bebekten 3’ü işitme engelli olarak dünyaya gelir. Bu nedenle yenidoğan bebeklere tarama amacıyla vakit kaybetmeden işitme testi yapılır. Peki, bebeğin işitme engeli olduğu anne karnındayken anlaşılır mı? Bazı genetik hastalıklar çeşitli testlerle hamilelik döneminde anlaşılabilir. Fakat testler de ufak da olsa yanılma payı olduğu unutulmamalıdır. Bebeklerde işitme kaybına neden olabilen faktörler ise şu şekildedir;
- Yüksek sese maruz kalmak,
- Menenjit,
- Anne karnında geçirilen enfeksiyonlar,
- Kulak iltihapları,
- Bilirubin yüksekliği,
- Bazı ilaçların yan etkileri,
- Erken doğum.
Bebeklerde işitme kaybı olup olmadığı doğum sonrası yapılan testlerle anlaşılabilir. Erken teşhis ve tedavi için işitme testinin her bebeğe yapılması önerilmektedir. Bununla birlikte, dikkatli bir gözlemle de bebekte işitme kaybı olup olmadığı anlaşılabilir. Örneğin bebeklerin, ilk 3 ay ani seslere tepki vermesi beklenir. 4 – 6 aylık bebeklerin ise müzikli oyuncakları fark etmesi ve müziği ayırt edebilmesi gerekir. 7 – 12 arasındaki bebekler sesin geldiği yönü fark edebilmeli, konuşurken dinlemeli, bir şeyler mırıldanmalı veya bazı kelimeleri anlamalıdır. Eğer bebeğin seslere karşı hiçbir tepkisi yoksa mutlaka muayeneye gidilmelidir.
İçeriği
- Beğendim
- Beğenmedim
Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!
Gebe.com hesabım var