Pişik, İsilik ve Sivrisinek Isırmalarından Muzdarip Olanlara: Sıcak Yaz Günlerinde Bebek Bakımının 7 Püf Noktası!

Pişik, İsilik ve Sivrisinek Isırmalarından Muzdarip Olanlara: Sıcak Yaz Günlerinde Bebek Bakımının 7 Püf Noktası!
06 Temmuz 2020

Yaz aylarında bebek bakımı konusunda dikkat etmeniz gereken her şey yazımızda!

Kış aylarında bebeğinizi soğuktan korumak için kırk takla attınız, bağışıklık sistemini güçlendirmek adına elinizden gelen her şeyi yaptınız… Şimdi ise yılın en sıcak günleri geliyor. Hem de kendine has problemleriyle…Pişik, isilik ve sivrisinek ısırmaları, yaz aylarında annelerin en büyük kabusu oluyor. Ancak doğru bakımla, çoğunun baştan önlenmesi mümkün olabiliyor. Biz de buradan çıkarak hazırladığımız yazıda; yaz aylarında bebek bakımı nasıl olmalı, yenidoğan bebekler yazın üşür mü gibi merak edilen soruların yanıtlarını derledik. İşte, yaz bebekleri için bakım önerileri...

1. Her Gün Ilık Suyla Duş Aldırın

Yaz sıcaklarında bebeği en çok rahatlatan şey, elbette ılık suyla yıkamaktır. Fakat bebeği her gün yıkarken yoğun kimyasal içeren sabun veya şampuan gibi ürünler kullanmak, cildinin koruyucu bariyerini bozabilir ve çeşitli cilt sorunlarına zemin hazırlayabilir. Bu nedenle sabun ve şampuan gibi ürünleri haftada 2 – 3 kere kullanmak daha sağlıklıdır. Banyo sonrası bebeğinizin cildini nemlendirmek ve pul pul olan derisini yatıştırmak için nemlendirici losyonlar kullanabilirsiniz. Ancak kullanacağınız losyonun yağlı ve ağır olmaması gerekir. Aksi halde bebeğin ter bezi kanalları tıkanarak başta isilik olmak üzere çeşitli problemlerle karşılaşılabilir.

Pişik, İsilik ve Sivrisinek Isırmalarından Muzdarip Olanlara: Sıcak Yaz Günlerinde Bebek Bakımının 7 Püf Noktası!

2. İnce, Bol ve Pamuklu Kıyafetler Giydirin

Yenidoğan bebekler yazın nasıl giydirilmeli sorusu, taze annelerin cevabını merak ettiği konulardan birini oluşturuyor. Bu soruya, tek kat olacak şekilde pamuklu kıyafetler tercih edilmeli şeklinde cevap verilebilir. Çünkü pamuklu kumaşlar vücudu serin tutar, teri emer, hava alır ve en önemlisi de alerjiye sebep olmaz. Yapay malzemelerden üretilen sentetik kumaşlar ise bebeği terletir, isilik oluşmasına sebebiyet verebilir, alerjiyi tetikleyebilir ve sıvı ihtiyacını arttırabilir. Isısının artmasıyla terleyen bebeğin ter bezleri tıkanabilir ve bunun sonucunda deride benekler halinde görülen isilikler meydana gelebilir.

Yaz Bebekleri Nasıl Giydirilmeli?

3. Bezini Değiştirirken Poposunu Bir Süre Açıkta Tutun

Annelerin en büyük kabusu olan pişik, genellikle bebeğin kalçasında, poposunda, uyluk kemiğinde, nadiren de boynunda veya koltukaltında görülen, kızarıklarla kendisini belli eden bir cilt rahatsızlığıdır. Kirli bezle uzun süre durmanın yanı sıra; antibiyotik kullanımı, alerjen besinler, kimyasal içeren ıslak mendiller ve daha birçok şey pişik oluşumunu tetikleyebilir. Aynı şekilde bebeğin cildinin havasız kalması da pişiğin ana sebeplerinden biridir. Bu nedenle bebeğin altını değiştirirken, cildini yumuşak bir havluyla kurutmaya ve kuruttuktan sonra bir süre poposunun hava almasına dikkat edilmelidir.

4. Sıvı Alımına Dikkat Edin

Bilindiği gibi yenidoğan bebekler için en faydalı besin anne sütüdür. Bu nedenle bebek 6 aylık olana kadar yalnızca anne sütü ile beslenmesi önerilir. Ek gıdaya başlayana kadar da su ihtiyacını anne sütünden karşılaması tavsiye edilir. Bu aşamada annenin bol bol su tüketmesi, hem kendi hem de bebeğinin sağlığı açısından faydalıdır. Eğer anne yeteri kadar su içmezse, sütündeki su miktarı da azalacağından bebeğin de su ihtiyacına yeteri kadar cevap veremeyecektir.

Bebeklerin günlük sıvı ihtiyacı ne kadar?

Pişik, İsilik ve Sivrisinek Isırmalarından Muzdarip Olanlara: Sıcak Yaz Günlerinde Bebek Bakımının 7 Püf Noktası!
Yenidoğan bebeklere su verilmemesinin esas nedeni, zaten küçük olan mide kapasitesinin suyla dolmamasıdır. Aksi halde midesi dolan bebek anne sütünü reddedebilmektedir. Fakat aşırı sıcak ve bebeğin çok terlediği günlerde, sıvı ihtiyacını karşılamak adına midesini doldurmayacak kadar kaynatılıp ılıtılmış içme suyu verebilirsiniz. Ek gıdaya başlayan bebekler ise ek gıdaya başladığı tarihten itibaren su içmeye alıştırılmalıdır. Bebeğe verilecek suyun ilk 1 sene kaynatılıp ılıtılan içme suyu olmasına dikkat edilmelidir.

5. Sivrisineklerden Koruyun

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan sivrisinekler, en çok da bebekleri hedef alıyor. Sivrisinek ısırıkları, bölgede kızarıklık ve kaşıntı yaparak bebekleri ciddi anlamda rahatsız edebiliyor. Çok ender durumlarda ise ısırılan bölgede enfeksiyon gelişebiliyor. Tüm bu riskleri bertaraf etmek için elbette baştan önlem almak gerekiyor.

Bebeğin yatağına cibinlik asmak, onu sivrisineklerden korumak için en doğal ve etkili yöntemdir. Akşamüzeri açık havada ise ince, pamuklu ancak uzun kollu kıyafetler ile bebekler korunabilir. 2. aydan sonra, özellikle piknik gibi aktivitelerde bebeğin cildine koruyucu spreyler sıkılabilir veya koruyucu losyonlar sürülebilir. Fakat hangi markanın kullanılması gerektiği konusunda mutlaka doktorun fikrinin alınması gerektiği unutulmamalıdır.

6. Güneş Banyosu İçin Doğru Saatleri Seçin

Bebeklerin kemik gelişimi üzerinde kritik öneme sahip olan D vitamini, besinlerden çok kısıtlı bir miktarda alınabiliyor. Bu nedenle bebeklerin, güneş ışınları sayesinde vücudunun üreteceği D vitaminine ihtiyacı bulunuyor. Ancak bebeğin zarar görmemesi adına güneş banyosu için doğru saatlerin seçilmesi gerekiyor. Güneşin dik açıyla geldiği öğle saatleri, güneş yanıklarından sıcak çarpmasına kadar birçok riski beraberinde getiriyor. Bu nedenle bebeklerin, yaz aylarında sabah 10:00 öncesi ve akşam 16:00 sonrası güneşten faydalanması öneriliyor. Bu saatlerde yalnızca şapka kullanılabilir, güneş koruyucu krem sürülmesine gerek yoktur.

Pişik, İsilik ve Sivrisinek Isırmalarından Muzdarip Olanlara: Sıcak Yaz Günlerinde Bebek Bakımının 7 Püf Noktası!

7. Enfeksiyon Riskine Dikkat!

Sıcak havayla birlikte enfeksiyon riski de artıyor. Haliyle, su ve gıda ile bulaşabilen hastalıklara karşı çok dikkatli olmak gerekiyor. Havaların ısındığı ve tatil planlarının yapıldığı şu günlerde, özellikle tatil köylerindeki açık büfe yemeklere, mikroorganizma kökenli hastalıklar açısından dikkat edilmesi gerekiyor. Aynı zamanda yaz aylarının gelmesiyle birlikte, tatil bölgelerindeki havuz kaynaklı hastalıkların arttığını unutmamak gerekiyor. Özellikle toplu kullanılan havuzlar nedeniyle, göz ve kulak enfeksiyonlarında ciddi bir artış görülüyor. Ancak ailelerin havuz yerine denizi tercih etmesi, enfeksiyon riskini de ciddi oranda azaltıyor.

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Cahide Çok çalışan, çaba gösteren kimse.
Erkek Bebek İsimleri
Idık Kutsal, mübarek.