Yaşına Göre Bebeğinizin Günlük İçmesi Gereken Su Miktarı

Yaşına Göre Bebeğinizin Günlük İçmesi Gereken Su Miktarı
08 Şubat 2019

Yenidoğan bebekler su içmeli mi? Bebeklere su kaynatılarak mı verilmeli? Bebek su içmek istemiyorsa ne yapılmalı? Bebeklerin günlük içmesi gereken su miktarı nedir? Tüm ayrıntılar yazımızda!

Bebeklerin günlük içmesi gereken su miktarı, annelerin aklını en çok karıştıran konuların başında gelir. Özellikle yenidoğan bebeklerin su tüketimi anneleri ikileme düşürmektedir. Bu noktada önemli olan; bebeğin yaşı, kilosu ve beslenme şeklidir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin ilk 6 ay ekstra su içmesine gerek yoktur. Çünkü anne sütünün yaklaşık %80'i sudan oluşur. Ek gıdaya başlandığında ise su içirmeye de başlanılmalıdır. 


Biz de buradan yola çıkarak; Yenidoğan bebekler su içer mi, bebekler ne kadar su içer, bebeklere su kaynatılarak mı verilmeli, 6 aylık bebek kaç ml su içer gibi merak ettiğiniz soruların cevaplarını araştırdık!

Yenidoğan Bebeğe Su Verilmeli mi?

Yenidoğan bebekler, ek gıdaya başlayana kadar tüm su ihtiyacını anne sütünden karşılar. Çünkü anne sütünün neredeyse %80’i sudan oluşur. Eğer bebek anne sütü değil de formül mama ile besleniyorsa, mamayı doğru miktarda suyla hazırladığınız takdirde bebeğiniz yine tüm su ihtiyacını hazırladığınız mamadan karşılayacaktır. Bu dönemde bebeğe su içirmek onun midesini doldurup tokluk hissi yaratacağından, aslında ihtiyacı olan anne sütünü almasını zorlaştırabilir. Bu nedenle uzmanlar, ilk 6 ay su içirmeye gerek olmadığını belirtmektedir.  Ancak aşırı sıcak havalarda fazla sıvı kaybı olması veya ishal/kabızlık gibi durumlarda doktor tavsiyesiyle ek olarak su vermek gerekebilir.

Ayrıca bakınız: Yenidoğan Bebekler Su İçmeli mi?

Yaşına Göre Bebeğinizin Günlük İçmesi Gereken Su Miktarı

Bebekler Ne Zaman Su İçmeye Başlar?

6. ayına giren bebekler artık ek gıdaya başlamak için hazırdır. Katı gıdayla tanışan bebekler, yavaş yavaş su içmeye ihtiyaç duyarlar. Ancak yine bu dönemde su ana besin kaynağı olmamalı, anne sütünün yanında ekstra olarak verilmelidir.

Bebeklerin Çok Su İçmesi Normal mi?

Bebeklerin ilk 6 ay ekstra suya ihtiyacı olmadığını yukarıda belirtmiştik. Bu dönemde olması gerekenden fazla su tüketmeleri;

  • Elektrolit tuz dengesinin bozulmasına sebep olabilir,
  • Böbrekleri henüz tam gelişmediği için su zehirlenmesi yaşayabilir,
  • Hazırladığınız mamalara fazladan su eklemeniz, mamanın besin değerini ve kalori miktarını azaltabilir. Bu da yine elektrolit tuz dengesini bozabilmektedir.

Yaşına Göre Bebeğinizin Günlük İçmesi Gereken Su Miktarı

Bebek Su İçmek İstemiyorsa Ne Yapılmalı?

6. aydan sonra bebekler zaman zaman su içmeyi reddedebilir. Bu durumda bebeğinizi zorlamamalısınız. Belli aralıklarla su içmeyi teklif edebilirsiniz. Özellikle emeklediği ve oyun oynadığı yerlere ilgi çekici suluklar yerleştirerek su içmeye teşvik edebilirsiniz. Bebeğiniz su içmiyor diye ona meyve suyu veya şekerli su vermek ise bu süreçte yapılan en büyük yanlışlardandır. Bu şekilde bebeğinize boş yere şeker yüklemiş olup, sağlıksız ve kontrolsüz kilo alımına yol açmış olursunuz.

Bebeklere Su Kaynatılarak mı Verilmelidir?

Bebeklere kaynatılıp ılıştırılan su verilmesinin sebebi, onların mikroplara karşı daha zayıf olmasıdır. Yetişkinlerde enfeksiyona neden olmayan pek çok mikrop, bebeklerde hastalığa neden olabilmektedir. Bu nedenle mama hazırlarken veya su içirirken suyun temiz olmasına özen gösterilmelidir.  Bunu sağlayabilmek için de uzmanlar, 1 yaşına kadar bebeğe suyun en az 10 dakika kaynatılıp - ılıştırılıp verilmesi gerektiğini belirtmektedir.

Yaşına Göre Bebeğinizin Günlük İçmesi Gereken Su Miktarı

Bebeklerin Günlük Su İhtiyacı Ne Kadar?

Bebeklerin ihtiyaç duyduğu su miktarı yaşa göre değişmektedir. Katı beslenme ile su ihtiyacı artar. Bu dönemde bebeğin su ihtiyacı yaşına, boyuna, aldığı anne sütü miktarına veya kabızlık durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Uzmanlar, ek gıdaya başlayan bebeklerin her öğünden sonra ortalama 50 ml içmesini önermektedir. Su içmeye yeni başlayan bebeklerin günde 300 - 400 ml, 1 yaş civarı bebeklerin ise günde ortalama 700-800 ml içmesi idealdir. Ayrıca ishal ve kusma gibi durumlarda bebeğin yaşı ne olursa olsun, eksilen sıvıyı yerine koymak için su içirilmesi gerekir. Bebeğinizin yeterli sıvı alıp almadığını bezini takip ederek anlayabilirsiniz. Bebeklik döneminde 5-6, 2. yaştan sonra ise 4-5 kere idrar yapması, bebeğinizin yeteri kadar su tükettiğini ifade etmektedir.

* Bebeklerin en az 1 yaşına kadar yememesi gereken 10 gıda!

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Daime Sürekli, sonsuz.
Erkek Bebek İsimleri
Lâçin 1. Yiğit adam. 2. Kartal. 3. Şahin. 4. Atmaca.