MS (Multipl Skleroz) ve Gebelik Hakkında Merak Edilen Her Şey!

MS (Multipl Skleroz) ve Gebelik Hakkında Merak Edilen Her Şey!
10 Mayıs 2022

Genellikle doğurganlık çağında tanısı konan MS hastalığı hamileliği nasıl etkiliyor? Detaylar yazımızda!

Hamilelikte MS hastalığı önceden riskli bir durum gibi algılanırken günümüzde yapılan araştırmalar, multipl sklerozun gebelik için herhangi bir risk oluşturmadığını ortaya koyuyor. Gelin şimdi, MS ve hamilelik hakkında tüm merak edilenleri inceleyelim.

MS Hastalığı Hamileliği Nasıl Etkiler?

MS (Multipl Skleroz), merkezi sinir sistemini etkileyen otoimmün bir hastalıktır. Tanısı genelde 20 – 40 yaşları arasında, kadınların tam da aile kurmayı düşündükleri dönemde konur. Bu nedenle MS ve hamilelik arasındaki ilişki oldukça merak edilmektedir.

Yıllar önce MS hastalığı olan kadınların sağlıklı bir hamilelik ve doğum süreci geçiremeyeceği düşünülürken, günümüzde yapılan araştırmalar aslında MS hastalığının gebelik üzerinde ciddi bir etkisi olmadığını ortaya koymaktadır. Çoğu araştırma, MS hastası kadınların sağlıklı bir şekilde hamile kalıp sağlıklı bir bebek sahibi olabileceğini, aynı zamanda güvenle bebeklerini emzirebileceklerini destekliyor. Ancak bazı konularda, MS hastası olmayan kadınlara göre ufak tefek riskler doğabiliyor. Aşağıda, MS hastası kadınların hamilelik planlaması, gebelik ve doğum sürecinde karşılaşabilecekleri riskleri bulabilirsiniz.

MS Hastalığının Gebelik ve Doğum Sürecinde Oluşturabileceği Zorluklar

MS hastalığına sahip kadınların çoğu sağlıklı bir şekilde hamile kalıp bebeklerini doğurabilir. Ancak hastalığa sahip olmayan kişilere kıyasla MS hastaları bu süreçte aşağıdaki risklerle karşılaşabilmektedir.

1. Hastalık Ağrılı Hale Geldiğinde Gebe Kalmak Zor Olabilir

MS doğrudan gebe kalma yeteneğini olumsuz etkilemez. Ancak hastalık cinsel ilişkiyi zorlaştırdığında veya çok ağrılı bir duruma getirdiğinde hamile kalmayı zorlaştırabilir. Bu nedenle MS hastalığına sahip kadınlar arasında hamileliğe yardımcı tedaviler genel popülasyona göre daha fazladır.

2. Doğum Yöntemini Etkileyebilir

MS hastalığına sahip çoğu kadın vajinal doğumla bebeklerini dünyaya getirebilir. Ancak nadir de olsa pelvik kaslarda veya sinirlerde MS hastalığı ile ilişkili bir hasar olması, doğum sırasında ıkınmayı zorlaştırarak müdahaleli doğuma veya sezaryen ameliyatına neden olabilir.

3. MS İlaçları Gebelikte Kullanılamayabilir

Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), MS hastalığında kullanılan ilaçların çocuğunun C sınıfı olduğunu belirtmektedir. Bu, hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde MS ilaçlarının gelişmekte olan fetüse zarar verebileceği anlamına gelir. Bu nedenle pek çok doktor, gebelikte MS ilaçlarının kesilmesini önerir. Ancak hastalığa bağlı semptomlar çok şiddetliyse ilaç kullanımının fayda ve zararları hakkında doktorla detaylı bir görüşme gerçekleştirmek gerekebilir.

Hamilelik MS Hastalığını Nasıl Etkiler?

MS hastalığının hamilelik üzerindeki etkilerini öğrendik. Peki, hamilelik MS hastalığını nasıl etkiler?

Yapılan çalışmalar, hamilelik sırasında artan östrojen ve progesteron hormonlarının MS hastalığının semptomları üzerinde etkili olabileceğini gösteriyor ancak olumlu yönde! Bir araştırma, hamilelik döneminde hormonal dengenin değişmesinin, MS semptomlarını azaldığını hatta son trimesterda alevlenmelerin ciddi anlamda azaldığını ortaya koymaktadır. MS olup hamile kalan çoğu anne adayının bildirimi de bu yönde olmuştur.

MS (Multipl Skleroz) ve Gebelik Hakkında Merak Edilen Her Şey!

Gebelikte MS Hastalığının Potansiyel Komplikasyonları

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki MS hastalığı düşük, ölü doğum veya doğumsal anomali gibi riskleri artırmaz. Ancak doğum yöntemi ve süreciyle ilgili yapılan araştırmalarda çelişkiler mevcuttur. Örneğin bir araştırma, MS’li anne adaylarında sezaryen, gecikmiş doğum veya yardımlı normal doğum olasılıklarının yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Ancak bu çalışma tek bir vaka üzerinden yürütüldüğü için iddiayı doğrulamak adına daha fazla çalışmaya gerek vardır.

Bununla birlikte 2021 yılında MS’li anne adayları ile hastalığa sahip olmayan anne adaylarının karşılaştırıldığı araştırmada majör komplikasyonlar açısından herhangi bir fark bulunmadı. Yanigebelik diyabeti ve preeklampsi gibi hamileliğe özgü durumlarda MS hastası olan anneler ile olmayanlar aynı oranda risk altındadır.

Hamilelikte MS ile Yaşamak

Gebelikte MS hastalığına sahip olan anne adayları genellikle özel bir bakıma ihtiyaç duymaz. Ayrıca vajinal doğumu engelleyebilecek çatı darlığı vb. durumlar olmadığı sürece normal doğum yapabilirler. Aynı şekilde epidural anestezidahil olmak üzere çoğu anestezi türü, engel olabilecek başka bir hastalık olmadığı sürece doğumda tercih edilebilir.

Hamilelikte MS hastalığına sahip olan anne adaylarının yalnızca planlı bir şekilde hamile kalması önerilir. Bunun sebebi doktorun gebelikten önce ilaçları kesmek istemesi ve diğer riskler açısından anne adayını değerlendirmek istemesi olabilir

Sonuç Olarak…

Gebelikte MS hastalığı anne adayı ve bebeğin sağlığını genellikle olumsuz etkilemez. Ölü doğum veya düşük gibi risklerin olasılığını artırmaz. Anne adayı çoğu zaman özel bir bakıma ihtiyaç duymaz. Hatta gebelikte salgılanan hormonların, MS hastalığının semptomlarını azaltabileceğine dair çalışmalar mevcuttur. Ancak doğumdan sonra hormonların normal seviyesine düşmesiyle birlikte semptomların şiddetli bir şekilde geri gelmesi de mümkündür.

Bununla birlikte MS hastalığına sahip olan kadınların planlı bir şekilde gebe kalması önerilmektedir. Zira MS ilaçları gebelikte bebek açısından zararlı olabilmektedir. Ayrıca annenin diğer rahatsızlıklar açısından da değerlendirilip sağlıklı bir gebelik süreci yaşayabilmesi için hamilelikten önce detaylı muayene olması önemlidir.

Kaynak 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Iraz bk. Raziye
Erkek Bebek İsimleri
Nabi 1. Haberci, haber veren. 2. Yerden çıkıp fışkıran, kaynayan, akan. 3. Yüksek, yüce.