Hamilelikte Diş Eti Kanaması Neden Olur?

Hamilelikte Diş Eti Kanaması Neden Olur?
23 Ocak 2023

Hamilelikte diş eti kanaması ve hassasiyeti ile ilgili tüm bilinmesi gerekenleri derledik.

Hamilelikte diş eti kanaması, anne adaylarının sık karşılaştığı problemlerden biridir. Bunun nedeni ise çoğu zaman östrojen ve progesteron hormonlarının artmasıdır. Hormonal dengedeki değişim, bölgedeki mukoza zarına kan akışını artırarak hamilelikte diş eti kanaması ve hassasiyete neden olabilir. Ayrıca sabah bulantılarının da tetikleyebildiği diş eti kanamaları, genellikle hamileliğin ikinci üç aylık dönemi ve sonrasında görülür. Peki, hamilelikte diş eti kanaması nasıl geçer? Gebelikte diş eti kanamasını önlemek veya azaltmak için ağız hijyenine dikkat etmek gerekir. Bununla birlikte ağızdaki bakteri miktarını artıracak şekerli gıdalardan kaçınmak ve sağlıklı beslenmek de hamilelikte diş eti kanaması ve hassasiyetini azaltabilir. Gelin şimdi, hamilelikte diş eti kanaması bebeğe zarar verir mi, gebelikte diş eti kanamasına ne iyi gelir gibi merak edilen soruların yanıtlarını birlikte inceleyelim.

Hamilelikte Diş Eti Kanaması Neden Olur?

Hamilelikte diş eti kanaması sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Bunun nedeni genellikle hormonların artışıyken, yanlış ağız bakımı ve sabah bulantıları da gebelikte diş eti kanamasına neden olabilmektedir. Şimdi, hamilelikte diş eti kanamasının nedenlerini daha detaylı inceleyelim:

Hormonlar: Hamilelik sırasında artan östrojen ve progesteron hormonları, bölgedeki mukoza zarına giden kan akışını artırarak hassasiyete ve kanamalara neden olabilmektedir.

Sabah Bulantısı: Yine hormonlara bağlı olarak gelişen sabah bulantıları, diş etlerinde hassasiyete ve kanamaya yol açabilir.

Yeme Alışkanlıklarının Değişmesi: Hamilelik sırasında karbonhidrat ve tatlı tüketiminin artması, kötü bakterilerin sayısını çoğaltarak diş eti rahatsızlıklarını tetikleyebilir.

Hamilelikte Diş Eti Kanaması Ne Zaman Başlar?

Gebelikte diş eti kanaması genellikle hormonların pik yaptığı 3. dönemde başlar. Ancak birinci ve ikinci dönemde de diş eti hassasiyeti artabilir. Hatta çoğu kadın, hamileliğinin ilk haftalarında diş eti hassasiyeti ile karşılaştığını belirtmektedir.

Hamilelikte Diş Eti Kanaması Neden Olur?

Hamilelikte Diş Eti Kanamasına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte diş eti kanamasına ne iyi gelir, gebelikte diş eti kanaması nasıl geçer gibi sorular, pek çok anne adayının yanıtını merak ettiği sorulardır. Aşağıdaki öneriler hamilelikte diş eti kanamalarını ve hassasiyeti azaltabilir. Ancak şikâyetler yoğunsa mutlaka diş hekimine muayene olmak gerekir.

1. Kontrollerinizi Aksatmayın

Rutin muayene ve temizlik için diş hekimi kontrolünüzü aksatmayın. Ancak muayeneden önce hekiminize hamile olduğunuzu mutlaka belirtin.

2. Dişlerinize İyi Bakın

Dişlerinize iyi bakmak da hamilelik sırasında yaşayabileceğiniz kanama ve hassasiyet ihtimalini azaltabilir. Bunun için günde en az iki kere dişlerinizi fırçalayın, kullandığınız fırçanın yumuşak olmasına dikkat edin. Aynı zamanda düzenli olarak diş ipi kullanmayı ihmal etmeyin. Fırçalama esnasında ise dişlerinizi nazik davranın. Aksi halde hamilelik sırasında hassaslaşan diş etleriniz kanamaya daha meyilli hâle gelebilir.

3. Dil Temizliğini Unutmayın

Diş temizliğinin yanı sıra dillerinizi de temizlemeyi unutmayın. Bu uygulama ağız içindeki bakterilerin sayısını bir hayli azaltacaktır. Dil temizliği için amaca uygun bir fırça kullanabileceğiniz gibi dil temizleme aparatlarından da faydalanabilirsiniz.

4. Kusma Sonrası Ağzınızı Durulayın

Eğer hamileliğiniz sırasında kusmadan şikâyetçiyseniz, her kusma sonrası dişlerinizi fırçalayın veya ağzını bol su ile durulayın. Bu sayede dişlerinizi daha da hassaslaştıracak olan asit ve bakteri istilasından korumuş olursunuz.

5. Sağlıklı Beslenin

Diş eti ve dişlerinizin sağlığı için gerekli olan C vitamini ve kalsiyum açısından zengin beslenmeye dikkat edin. Ayrıca basit karbonhidratları ve şekerli yiyecekleri olabildiğince sınırlandırın.

Ne Zaman Doktora Başvurmalıyım?

Gebelikte diş eti kanaması ve hassasiyet aslında beklenen bir durumdur. Yukarıda da değindiğimiz gibi hormonal dengenin değişmesi, vücudun birçok bölgesini etkilediği gibi diş etlerini de hassaslaştırır. Ancak aşağıdaki durumlarda diş hekimine muayene olmak sağlıklı olacaktır:

  • Diş ağrısı,
  • Diş etlerinin çok sık kanaması,
  • Diş etlerinin ağrıması,
  • Şişmiş ve aşırı hassaslaşmış diş eti,
  • Diş etlerinde çekilme,
  • Kalıcı ağız kokusu,
  • Dişin sallanması,
  • Ağızda uyuşma.

Bu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:

Hamilelikte Kanal Tedavisi Yapılabilir mi?

Kaynak: 1

  • Paylaş :

Editörün Seçtikleri
Popüler Yazılar
Gebe Sözlüğü
Gebe'ye Kaydol

Hafta hafta bedeninde ve bebeğindeki gelişmeleri ücretsiz takip et. Seni en iyi ifade eden seçeneğe tıklayarak, değişimleri haber almaya başla!

Gebe.com hesabım var

Günün Bebek İsimleri
Kız Bebek İsimleri
Jale Kırağı, çiy.
Erkek Bebek İsimleri
Ubeydullah bk. Übeydullah